Beslutet togs igår lördag efter en lång och engagerad debatt. Ombud från Seko, Kommunal, Handels och Hotell-och restaurangfacket argumenterade för att allmän visstid måste ut ur lagen.

LO-styrelsen och ombud från IF Metall menade att det är bättre att gå avtalsvägen. Något som Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson och Handels ordförande Susanna Gideonsson invände emot.

-En del säger att vi ska förhandla men det är i praktiken omöjligt att genomföra. Vilket pris skulle vi få betala för ett sådant kollektivavtal? Arbetsgivare som Almega skulle aldrig gå med på det gratis, sa Valle Karlsson.

Susanna Gideonsson pekade på att det skulle vara svårt att få en LO-samordning med kravet att få bort allmän visstid högst upp på dagordningen.

-Det får jag inte stöd för, sa hon.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Seikkäläs argument emot ändringar i Las var att det ger politikerna makt att fatta nya beslut om arbetsmarknaden vid varje maktskifte.

-Det blir en ping-pongpolitik. Vi måste lita på vår fackliga styrka. Om vi släpper in politikerna kan vi öppna för fler försämringar, sa han.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och IF Metalls ordförande Anders Ferbe ville att kongressen skulle skjuta upp beslutet och låta det så kallade redaktionsutskottet hitta en kompromiss. Det avfärdade dock ombuden och gick till beslut på en gång.

Kommunals Alejandro Pinilla slog fast att LO-styrelsen måste kunna förlora några viktiga omröstningar på kongressen. Det händer varje gång, sa han.

-Det är det som är demokrati. Och vi håller ändå ihop.

Det är reglerna om allmän visstid som gör att många, särskilt unga, har en mycket otrygg situation på arbetsmarknaden, med bland annat så kallade sms-anställningar. Allmän visstid infördes 2007 och sedan dess har antalet visstidsjobb ökat varje år.

Det är framför allt i kvinnodominerade branscher som allmän visstid vuxit till ett omfattande problem. Med även inom Sekos branscher är allmän visstid vanligt och blir allt vanligare.

Sekos förbundsjurist Carina Lindberg pekade i sitt inlägg på kongressen att det är de grupper med svagast ställning på arbetsmarknaden som drabbas hårdast av otrygga jobb.

-Ställ upp för era svagare kamrater, uppmanade hon ombuden.