Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Flyktingar anländer till Malmö 2015 Foto: Tomislav Stjepic
Nyhet

LO-förbunden om den tuffare migrationspolitiken

Sekos ordförande, Valle Karlsson är tveksam till Socialdemokraternas tuffare migrationspolitik. Det framgår av en genomgång som Arbetet gjort.

31 maj 2018 10:48

Den 4 maj presenterade statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon Socialdemokraternas nya, skärpta migrationspolitik.

Förändringen kom som en överraskning för många socialdemokrater, och delar av partiet har protesterat.

Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, säger sig aldrig ha mött så mycket sorg och vrede bland medlemmarna.

När Arbetet ber LO-förbundens ordförande att ge sin syn på den nya S-linjen i migrationsfrågor blir det tydligt hur känsligt ämnet är.

Marie Nilsson, ordförande för LO:s näst största förbund IF Metall, avböjer en intervju.

”En svår fråga som väcker mycket känslor”, förklarar IF Metalls pressansvarige Jesper Pettersson. ”Men som förbund står vi bakom den linje som partiet har aviserat”.

Jan Granvik, ordförande för Musikerförbundet, säger att förbundet inte har kapacitet att hantera migrationsfrågor.

Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfacket, vill inte kommentera migrationspolitiken i stort: ”Jag har den inte i huvudet, jag förbereder vår kongress”.

Däremot står hon bakom Socialdemokraternas förslag från april om åtstramad och behovsprövad arbetskraftsinvandring.

Även Johan Lindholm, Byggnads, vill helst bara tala om arbetskraftsinvandringen – där S har kompakt stöd från samtliga LO-förbund.

Av de 14 förbundsordförandena som Arbetet frågat har tio, mer eller mindre utförligt, även svarat på frågor som gäller flyktinginvandring.

En majoritet uttrycker förståelse för att Socialdemokraterna stramar åt politiken.

Svaren innehåller formuleringar som ”nödvändigt” och ”ansvarsfullt”.

Eva Guovelin, Livs, och Mikael Johansson, Målarna, ser kursändringen som en ”återgång” till en reglerad invandringspolitik.

Ett ord som också Matts Jutterström, Pappers, använder:

– Det här är faktiskt en återgång till den gamla politiken från 1970-, 1980- och 1990-talen. Socialdemokraterna fick ju ärva det som Reinfeldt hade snickrat ihop. Och jag tror inte det var så vällovligt egentligen. Utan de ville helt enkelt få in folk i landet, för att pressa lönerna.

En majoritet anser också att det är rimligt att Sverige inte ska ta emot fler flyktingar i förhållande till sin storlek än vad andra EU-länder gör.

– Jag håller med regeringen, vi kan inte avvika för mycket från övriga EU-länder, säger Per-Olof Sjöö, GS-facket. Det måste till en övergripande lösning. Det är en skam för EU att man inte har hittat en gemensam syn.

Samtidigt säger ordförandena för Kommunal, Seko, GS-facket, Elektrikerna, Byggnads och Livs att tillfälliga uppehållstillstånd (som med Socialdemokraternas politik förblir det normala) försvårar integrationen.

Tobias Baudin, ordförande Kommunal

– Det är klart att det långsiktigt är bättre med permanenta uppehållstillstånd, säger Tobias Baudin, Kommunal. Det gynnar integreringen i vårt land och på arbetsmarknaden.

– Men tillfälliga tillstånd är väl en del i den helhet som regeringen ser som nödvändig.

Tobias Baudin uttrycker därmed vad nästan samtliga svarande säger, med andemeningen: En hårdare politik var väl nödvändig. Vi litar på regeringens bedömning.

Men för ordförandena i Seko, Elektrikerna, Fastighets och Transport är S-linjen ändå svårsmält.

– Jag är bekymrad över debatten och det hårdnande klimatet, säger Valle Karlsson, Seko. Min spontana känsla efter Löfvens och Fritzons besked var att nu skärper vi kanske onödigt hårt. Det fanns en tendens i uttalandena som drog lite väl mycket åt SD-hållet.

– Spontant tyckte jag inte det kändes ett dugg bra, säger Jonas Wallin, Elektrikerna, om sin reaktion på partiets budskap den 4 maj. Det är åt helsicke att andra länder inte tar sitt ansvar, men man kan inte gömma sig bakom det.

– Jag inser att något måste göras, säger Magnus Pettersson, Fastighets. Men de här förändringarna går för långt. Vi har råd att visa oss mer generösa. Man kan ställa högre krav på de nordiska länderna än på dem som har sämre ekonomi.

Tommy Wreeth, Transport, har förståelse för att migrationen måste regleras, men delar av S-politiken har han svårt att svälja.

– Det där med att man ska göra som övriga EU-länder har jag lite svårt att ta. Ska vi alltid göra som de, eller kan vi göra lite bättre?

Direkt efter Socialdemokraternas nya besked öppnade moderatledaren Ulf Kristersson för en uppgörelse med Socialdemokraterna om migrationen, gärna före valet. Det skulle de flesta LO-förbunden välkomna.

– Men jag vill se en bred uppgörelse, helst med alla demokratiska partier i riksdagen, säger Susanna Gideonsson, Handels.

Valle Karlsson, Seko, är dock skeptisk till att göra upp med Moderaterna.

– Jag ser värdet av stabilitet. Men en uppgörelse med Moderaterna skulle bli en ännu stramare invandringspolitik. Och det vill jag inte ha.

Medan partiets sidoorganisationer har slagit bakut har Socialdemokraternas migrationspolitik inte lett till några större protester inom LO-förbunden.

Ordförandena tror inte att den har påverkat viljan att värva S-röster i valet (även om Valle Karlsson befarar att den skärpta politiken har ”landat illa hos somliga”).

Den stora frustrationen bland Kommunals medlemmar gäller i stället att debatten har kommit att handla så mycket om integration och migration, säger Tobias Baudin.

– De viktiga frågorna inför valet är hur vi får en bra välfärd och bra förhållanden på jobbet. Nu vill vi att Socialdemokraterna hjälper oss att förflytta debatten dit.

Valle Karlsson, ordförande Seko

Valle Karlsson, Sekos ordförande lämnar följande svar på Arbetets fråga om åtstramad invandring:
– Å ena sidan förstår jag problematiken, å andra sidan känner jag att vi som land kan vara lite frikostigare än andra länder. Vi har utrymme att ta emot fler än länder i södra Europa till exempel. Spontant tycker jag att åtstramningen är onödigt hård.

– Tyvärr tror jag att S-förslagen har landat illa hos somliga inom Seko. En del hänger med huvudet, det här har fått några av aktivisterna att dra sig tillbaka lite grann. Men jag vill tro att när vi får upp höger-vänsterfrågorna på dagordningen, så är de beredda att hugga i på nytt inför valet.

Svaren från övriga LO-förbund finns i Arbetets genomgång.

Mårten Martos Nilsson, Martina Frisk, Karl Martinsson, reportrar Arbetet
redaktionen@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Alltid redo till havs

Alltid redo till havs

Att hämta och lämna lotsar, bistå Sjöräddningen och att sprida de dödas aska. Det är huvuduppgifterna för båtmännen ombord på tjänstebåt 2013 i Malmö. Läs mer

Privat jobbförmedling
Ylva Johansson: Matchningsföretag måste leverera

Ylva Johansson: Matchningsföretag måste leverera

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommenterar Arbetet och Sekotidningens avslöjande om att Arbetsförmedlingens externa jobbcoacher får vara hur dåliga som helst på 27 orter i landet – utan att slängas ut. Läs mer

Fransk strejkvår stoppar utförsäljning

Fransk strejkvår stoppar utförsäljning

En tre månader lång strejk har inte hindrat att passagerartrafiken öppnas för konkurrens. Men en ny lag ska stoppa privatisering av SNCF, det statliga franska järnvägsbolaget. Läs mer

Privat jobbförmedling
Kommunerna där jobbmatchningen kan vara hur dålig som helst

Kommunerna där jobbmatchningen kan vara hur dålig som helst

Arbetsförmedlingen slänger ut matchningsföretag som inte hittar jobb till arbetslösa deltagare. Men i 27 kommuner kan företagen ha hur dåliga resultat som helst – och ändå få vara kvar. Läs mer

Experten: Så undviker du en stressig semester

Experten: Så undviker du en stressig semester

Sommarsemestern ser många fram emot som en tid för att ta det lugnt och ha det härligt. Men så blir det långt ifrån alltid när ambitionerna blir för stora. Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare, hur man kan tänka för att inte hamna i värsta semesterstressen. Läs mer

Städbolag betalade ut fel lön – nu får städarna rätt

Städbolag betalade ut fel lön – nu får städarna rätt

Drygt 40 städare på Solreneriet i Stockholm har under lång tid fått fel lön. Enligt Seko har städföretaget, som jobbat på uppdrag av MTR, varit skyldiga städarna en halv miljon. Efter förhandlingar har Seko nu lyckats få ut merparten av pengarna. Läs mer

”Vi sköter marken kring slottet”

”Vi sköter marken kring slottet”

Läs mer

Demokratins räddare

Demokratins räddare

Demokratin är hotad från två håll, menar Sverker Gustavsson som forskar om populismen och dess framväxt. Nu är han aktuell som medförfattare till boken ”Vad krävs för att rädda demokratin?”. Läs mer

Ta politikernas oro på allvar

Ta politikernas oro på allvar

Politiker som som har svårt att hantera sin oro innebär på sikt en fara för samhällsutvecklingen. Ett tips är att sluta lyssna på dem som skriker högst och istället satsa på en rättvis fördelning av välfärden. Läs mer

Tryggare jobb med socialdemokratisk regering

Tryggare jobb med socialdemokratisk regering

När de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna tar kampen mot anställningstrygghet, då måste vi visa att socialdemokraterna står för tryggare jobb och justa villkor. Det skriver tre riksdagskandidater och Seko-medlemmar i en debattartikel. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Seko: Kriminalvården behöver mer resurser

Seko: Kriminalvården behöver mer resurser

Det är trångt, mycket ensamarbete, trakasserier, hot och våld inom Kriminalvården. Det visar en medlemsundersökning som Seko gjort bland medlemmar på anstalter, häkten och i transportverksamheten. Läs mer

Privat jobbförmedling
Så blir arbetslösa en kassako för bemanningsbolag

Så blir arbetslösa en kassako för bemanningsbolag

Bemanningsbolag jobbcoachar arbetslösa på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Samtidigt anställer de själva sina deltagare och får bonus för varje fixat jobb. I en gemensam granskning har Sekotidningen och Arbetet tittat på hur det går till. Läs mer

Parterna lägger förslag om strejkrätten

Parterna lägger förslag om strejkrätten

De fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco har gjort upp med de privata arbetsgivarna i Svenskt näringsliv om förändringar av strejkrätten. Förslaget innebär att stridsåtgärder ska endast få vidtas för att uppnå kollektivavtal med fredsplikt. Läs mer

Järnvägsunderhåll
Statligt järvägsunderhåll – nostalgi eller framtid

Statligt järvägsunderhåll – nostalgi eller framtid

Regeringen föreslår att Trafikverket ska sköta hälften av järnvägsunderhållet i egen regi. Seko gillar förslaget, men det finns privatanställda som är kritiska och känner sig förbisedda av förbundet. Läs mer

Uppsagt arbetstidsavtal på Green Cargo

Uppsagt arbetstidsavtal på Green Cargo

Seko Green Cargo har sagt upp arbetstidsavtalet som infördes 2017. Anledningen är att schemana för lokförarna blev sämre trots löften om motsatsen. Läs mer

Fredsplikt

När ett kollektivavtal är undertecknat råder fredsplikt, då får varken arbetstagar- eller arbetsgivarorganisationer vidta stridsåtgärder.