– Man få passa sig jävligt noga. Minsta lilla fel man gör så är det kört.
Det säger Britt som i flera år tvingats gå på timanställningar.
Egentligen heter hon något annat men hon, lika lite som någon annan av SJ:s timanställda, vill framträda med namn och bild.
Rädslan för repressalier från arbetsledningens sida mot den som kritiserar är stor.
Som timanställd gäller det att inte vara obekväm utan att alltid ställa upp när SJ kallar. Annars riskerar man att det blir tyst i telefonen. Att arbetsledningen ringer någon annan nästa gång för att erbjuda jobb.
Britt har arbetat med servering ombord på tåg sedan år 1990. Först hos TR och sedan SSP som tog över år 2001. Där jobbade hon i två år fram till år 2003 då SJ övertog serveringen i egen regi.
Då blev Britt uppsagd men fick fortsätta att arbeta som förut, men nu som timanställd.
– Det är nästan som att vara livegen. Man vågar aldrig tacka nej när de ringer och vill att man ska jobba, berättar Britt.
Under år 2004 fick serveringspersonalen även utbildning för att kontrollera biljetterna ombord. Men Britt tvingades fortsätta som timanställd, trots att det inte rådde någon brist på arbete. Tvärtom.
SJ utnyttjar de timanställda maximalt och under förra året hade hon mer än de tillåtna 200 timmarna övertid.
Till slut upptäckte Seko-klubben vad som försiggick och sa stopp till ytterligare övertidsarbete.
Enligt Rolf Sjöstrand som är fackligt aktiv i Malmö hittade man förra året, bara vid SJ i Malmö, fyra timanställda tågvärdar som passerat gränsen för tillåten övertid på 200 timmar per år. Någon hade till och med gått över gränsen på 50 timmar under en månad!
– Det här är människor som är hårt trängda och inte vågar säga ifrån eftersom de då riskerar att inte få jobbet förlängt, säger Rolf Sjöstrand.
Situationen är likadan i Göteborg. Enligt klubbordförande Monika Danielsson är 70 av sammanlagt 252 ombordanställda i Göteborg utan fast anställning. Det betyder att 28 procent hade någon form av tillfällig anställning.
Den vildvuxna floran av anställningsformer beror till en del på det arvodesavtal som finns mellan SJ och facket. Avtalet ger SJ fler möjligheter till tillfälliga anställningsformer och luckrar på så sätt upp upp bestämmelserna i Las, lagen om anställningsskydd.
– Floran av tillfälliga anställningar har ökat dramatiskt under de två senaste åren. Men när vi skrev avtalet rådde en helt annan situation. Nu missbrukar SJ avtalet och blir det ingen ändring snart så kommer vi att säga upp arvodesavtalet, säger Valle Karlsson, Seko SJ.