Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Marie-Louise, Lisen, Larsson är regionalt skyddsombud för Seko. Foto: Martin Lindeborg
Reportage

Lisen vakar över arbetsmiljön

Söderslätt visar sig från sin vackraste sida när Marie-Louise Larsson rattar tjänstebilen genom landskapet. Septembersolen är skarp, liksom kurvorna där en mötande bil kan dyka upp som från ingenstans.

23 oktober 2015 10:30

Fakta

Regionala skyddsombud

* Sekos regionala skyddsombud har bland annat följande arbetsuppgifter:
* Aktivera arbetstagare och arbetsgivare för att få igång lokalt arbetsmiljöarbete på arbetsstället.
* Verka för att arbetsgivaren bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
* Bedriva regelrätt skyddsverksamhet inom sitt skyddsområde, i detta ingår även rehabiliterings- och anpassningsarbete samt att delta vid
upphandling av företagshälsovård.
* Verka för att det utses lokala skyddsombud.
* Stödja lokala skyddsombud så de får den arbetsmiljöutbildning och den tid som behövs för sitt uppdrag.
* Återföra kunskaper och erfarenheter från arbetsplatserna till förbundet.

 

Det är tidig morgon i Trelleborg. Sol, men lite kyla i luften och Marie-Louise fryser en aning.
– Jag tog en alldeles för tunn tröja. Ändå har jag börjat vänja mig vid utearbetet, säger hon. För ett år sedan, när jag var ny, frös jag hela tiden.

Hon har parkerat bilen vid förskolan på Bolstervagnsvägen och plockar ihop sin tygkasse med protokollblad och informationsbroschyrer.
Föräldrar och barn kommer släntrande över parkeringen. Grinden till gården slår igen.

Men Marie-Louise Larsson, kallad Lisen, ska inte gå in på förskolan. Hennes mål är istället trädgården, förskolans parkliknande gård där Per Sjöholm och Robin Lindgren arbetar med trädgårdsunderhåll.
Per och Robin är säsongsanställda på företaget Park och vatten, som i år fått kommunens uppdrag att sköta skolors, förskolors och äldreboendens trädgårdar.

Och det är ett fint uppdrag. Förskolan Dalajär har en imponerande gård, stora bokträd, böljande gräsmattor och en allé av höga lövträd. Samt alla nödvändiga lekytor. Per går med stångsågen som han ska använda för att beskära en av de stora bokarna.
Marie-Louise Larsson frågar om han skyddar sig själv när grenarna faller ner.

– Jag kan inte stå rakt under så det är ingen risk, säger Per och demonstrerar.

Den vassa sågen ser nästan ut som en lie och Marie-Louise noterar att Per Sjöholm vet hur han ska sköta den. De småpratar en stund om jobbet, trädgården, vädret och säsongsarbetets särskilda villkor.
Bakom en liten kulle röjer Robin Lindgren med en trimmer. Det bullrar rejält, Robin har hörselkåpor.
Marie-Louise presenterar sig och berättar att Seko sedan ett år tillbaka har sex fast anställda regionala skyddsombud. Hon säger att hon är ett av dem och att hon vakar över Skåne och Blekinge.
Robin nickar. Han visste att hon skulle komma idag och tycker att det känns bra att få besök på jobbet. Just nu har han inget arbetsmiljöproblem. Inte Per heller.
Marie-Louise ställer frågor om riskbedömning, arbetsmiljöplan, om de har en bod att vila i, om de har vibrationshandskar till sina verktyg och maskiner. Hon frågar också om de känner till riskerna med maskinerna de använder.

– Ni bör också variera era arbetsuppgifter, säger Marie-Louise.
Jo, allt det där fungerar bra, blir svaret.
Hon fyller i det standardiserade protokollet och Per Sjöholm får skriva under.
– Det här skickar jag vidare till arbetsgivaren också, säger hon och ger de båda medlemmarna varsin t-shirt med väg- och banlogga.
Det är bara medlemmar som får den.

Besöket är över och solen står högre på himlen. Det har blivit lite varmare. Marie- Louise Larsson sätter sig i bilen och är snart på väg till nästa arbetsplats. Också det en förskolegård. Också där en medlem som får en t-shirt.

 

Ronny Davidsson klipper gräs och de små barnen i Månssonska villan håller sig i andra änden av gården. Medan Marie-Louise pratar med Ronny närmar sig de små nyfiket för att titta på besöket och den stora gräsklipparen.

Marie-Louise plockar fram protokollet och prickar av svaren från Ronny. Han skriver under och det är dags för en t-shirt.

Precis som Per och Robin lyfter Ronny fram en skillnad mellan trädgårdsjobbet på skolor och förskolor, och andra liknande jobb.
– Vi måste hålla koll på barnen också hela tiden. Om de är ute när vi arbetar är det både vår arbetsmiljö och deras, säger Per. Vi har
en bra dialog med personalen och ser oss om hela tiden. Men barn är nyfikna. Vi kan inte släppa det.

Ronny:
– Jag ser mig ständigt omkring. Det kan vara tomt framför och bakom, men på ett par sekunder kan det stå en liten parvel där. Maskinerna är effektiva och farliga. En olycka händer så lätt.

– Min roll är att göra anställda och arbetsgivare uppmärksamma på riskerna. Se till att de arbetar systematiskt och säkert, säger Marie- Louise. Det här är ytterligare en aspekt som arbetsgivarna måste ta med i sitt riskarbete.

Vi lämnar Månssonska villan och far vidare.
Marie-Louise är glad:
– Det är så kul att komma ut på arbetsplatserna. Jag blir väl mottagen överallt.

Innan hon började på Seko arbetade hon i livsmedelsindustrin i Malmö.
– Jag var på Pågens i 25 år. Även där var jag regionalt skyddsombud för Livs, men inte på heltid. Det här är annorlunda. Jag ville passa på och göra något nytt.

Den här septembertorsdagen när Sekotidningen får hänga med ska Marie-Louise besöka flera arbetsplatser och höra hur personalen har det.

Arbetsgivarna vet att hon kommer och hittills har ingen sagt nej. Kanske det beror på Lisens lågmälda ton. Hon sår ett frö och lyckas ofta påverka.
Det kan gå till som det gjorde på Stenstavsvägen där företaget Mini-entreprenad lägger ner fiber på uppdrag av Empower. Marie-Louise till arbetsledaren på plats:
– Om vi kunde komma ut på ett möte på företaget så att personalen kan utse ett skyddsombud? Det hade inte varit fel. Ni är ju många
anställda nu.
Svaret kom snabbt:
– Jo, det finns ett möte en gång i månaden. Då kan ni få komma.

Marie-Louise har redan tidigare informerat företaget om det systematiska arbetsmiljöarbetet och har sett en positiv utveckling. Nu vill hon ta nästa steg och träffa alla anställda.

– Du är välkommen.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Dödsolycka ombord på Silja Symphony

Dödsolycka ombord på Silja Symphony

En målare som arbetade med att renovera hytter ombord på Silja Symphony omkom i en arbetsplatsolycka i lördags. Dödsorsaken uppges vara en felaktig bygglampa som gett mannen en elchock. Läs mer

SJ:s kundtjänst privatiseras

SJ:s kundtjänst privatiseras

SJ har beslutat att lägga ut kundtjänsten i Ånge på ett privat företag. Webhelp, som tar över, lovar att vara kvar i minst fem år och har skrivit ett specialavtal för de anställda. Läs mer

Brevbärare blev överfallen vid sin bil

Brevbärare blev överfallen vid sin bil

Två män försökte med våld ta brevbäraren Åsa Åsbergs postbil. En av männen greppade så hårt tag om Åsas nacke att hon har ständig värk flera veckor efteråt. Hon chockades och gav inte männen bilnycklarna. Läs mer

Många besök under Sekos medlemsvecka

Många besök under Sekos medlemsvecka

Närmare 10 000 anställda i Sekos branscher fick besök när Seko hade medlemsvecka i april. Nu har förbundet registrerat plussiffror i medlemsregistret för första gången på länge. Läs mer

Experten: Så undviker du en stressig semester

Experten: Så undviker du en stressig semester

Sommarsemestern ser många fram emot som en tid för att ta det lugnt och ha det härligt. Men så blir det långt ifrån alltid när ambitionerna blir för stora. Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare, hur man kan tänka för att inte hamna i värsta semesterstressen. Läs mer

Häktet i Göteborg flyttade på skyddsombud

Häktet i Göteborg flyttade på skyddsombud

I april beslutade Kriminalvården i region väst att flytta Sekos skyddsombud Leif Kyldal från häktet Göteborg till Skogomeanstalten. Han närmaste chef hade känt sig hotad när Leif pekade på arbetsmiljöproblem på avdelningen. Läs mer

Seko hjälpte Bo när vibrationsskador avslutade yrkeslivet

Seko hjälpte Bo när vibrationsskador avslutade yrkeslivet

Vibrationsskador satte stopp för Bo Hadrys yrkesliv. Genom Seko har han fått hjälp att söka de ersättningar han har rätt till. – Helt plötsligt har det funnits en massa pengar på kontot. Läs mer

”Vi är som Sherlock Holmes”

”Vi är som Sherlock Holmes”

Läs mer

Med jämlikhet i fokus

Med jämlikhet i fokus

Kadir Kasirga kom till Sverige från Kurdistan som 15-åring. Efter många år som fackligt aktiv i Seko kandiderar han i höst till riksdagen för Socialdemokraterna.
 Läs mer

Vem vill jobba mer?

Vem vill jobba mer?

Problemet är inte att det går dåligt för Sverige. Problemet är att våra gemensamma tillgångar är orättvist fördelade. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

LO-prognos: Bra tillfälle att främja välfärden

LO-prognos: Bra tillfälle att främja välfärden

LO:s ekonomer räknar med ytterligare några goda år - och med lägre arbetslöshet än någon annan prognosmakare. Använd de goda tiderna för att ta itu med bristerna i välfärden, uppmanar de. Läs mer

Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket

Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket

– Jag skriver en lista och bockar av varje sak som jag har gjort när det blir körigt på jobbet, säger Janet Floreng Lindfors som arbetar som administratör på Sjöfartsverket i Malmö. Läs mer

Indien: Facklig kamp gav rätt till mammaledighet

Indien: Facklig kamp gav rätt till mammaledighet

Kvinnliga busskonduktörer i den indiska delstaten Maharashtra får sin betalda mammaledighet utökad från sex till nio månader. Bland annat tack vare Sekos stöd till det lokala facket och dess kvinnliga aktivister. Läs mer

Efter granskningen av Förbifarten: ”Ser över handlingsalternativ”

Efter granskningen av Förbifarten: ”Ser över handlingsalternativ”

Trafikverket ”ser över möjliga handlingsalternativ” och ska göra en ”heltäckande analys” av arbetsmiljöarbetet. Det sker efter tidningen Arbetets avslöjande om allvarliga arbetsmiljöbrister på Förbifart Stockholm-bygget på Lovön. Läs mer

Facklig brevbärare och kristdemokrat, inget för LO

Facklig brevbärare och kristdemokrat, inget för LO

Brevbäraren Åsa Åsberg är aktiv i Seko Posten och vald till LO-distriktets representantskap i Västerbotten. Hon uppmanades att lämna det uppdraget eftersom hon står på Kristdemokraternas lista i valet till kommunfullmäktige. Det är inget Seko står bakom. Läs mer

Många brev med narkotika på Posten

Brevbärare och postombud riskerar att oskyddade exponeras för den extremt farliga drogen fentanyl. Arbetsmetoder för att göra postpersonalen tryggare har tagits fram. Läs mer

Löneform

I huvudsak finns det två löneformer: fast tidlön, oftast månadslön, och rörlig lön, som beror på prestation och resultat. Ackord är en typ av rörlig lön. Man kan också komma överens om en kombination av fast tidlön och rörlig lön, så kallad premielön.