Den skillnaden betyder mycket för uppväxten i ett klassamhälle fullt av orättvisor och ojämlikhet. Monica Zak, författare till ett stort antal barn- och ungdomsböcker, presenterade siffrorna i samband med seminariet Boken på arbetsplatsen, som genomfördes på Runö Folkhögskola 22-24 april. Ett femtiotal kulturaktiva träffades på seminariet Boken på arbetsplatsen för att prata om hur de kan bidra till ett läslyft i Sverige.

Sifforna över hur många som varken läser pappers- eller e-böcker är en klassfråga, särskilt höga är de för män inom LO-förbunden och för pojkar. Samtidigt visar internationella undersökningar att läsandet minskar mest i Sverige. Detta i ett land som traditionellt har satsat på såväl skolor som folkbildning.

En av deltagarna var Anita Konradsson Schill, förtroendevald vid Botniatåg i Umeå.

– Föreläsningarna här har varit jättebra, Monica Zak blev min favorit. Hennes sätt att berätta var fantastiskt.

Anita arbetar på ett nystartat företag med många anställda. Styrelsen får börja från noll och bygga upp arbetet. Anita ska nu prata med de övriga om att starta ett arbetsplatsbibliotek.

– Det bästa är nog att komma igång på en gång, säger hon och pratar om att först diskutera i styrelsen och sedan med företaget och med Sekos avdelning om ekonomiska bidrag och slutligen börja jaga böcker från förlag och författare och fråga medlemmar om boktips.