– Efter 16 år i riksdagen är det dags. Om jag lägger till fyra år som partisekreterare har jag varit heltidspolitiker i 20 år. Det har varit fantastiska år, men jag har hört att det finns annat i livet att syssla med, säger han.

När Jonas Sjöstedt tog över som partiledare för Vänsterpartiet 2011 sa Lars Ohly att han gärna vill tillbaka till SJ, där han arbetade i 18 år innan han blev politiker. Han har sin tjänst kvar.

Vill du fortfarande tillbaka till SJ?

– Ja det vill jag. Jag ska ringa till SJ:s vd Christer Fritzon och fråga om han har något lämpligt jobb för mig. Vi känner varandra väl. Men jag tror inte på att gå tillbaka och bli tågvärd som mitt jobb heter numer. Det måste bli något annat.

Varför inte tågvärd?

– Det skulle ta alldeles för lång tid att gå igenom vagnarna när alla vill prata och kanske ta en selfie med mobilen, säger han med ett skratt.

Samtidigt är Lars Ohly öppen för andra jobb. Han har sökt och blivit föreslagen, men än så länge har det inte blivit något.

– Jag tänker jobba minst tio år till. Jag har bred erfarenhet från många olika områden, så det bör finnas goda möjligheter.

Lars Ohly har varit medlem i Seko sedan 1976 och har under perioder även varit fackligt aktiv. Det är en ovärderlig erfarenhet att ha med sig som politiker, tycker han.

– Det är i facket jag fått min politiska skolning. Det är på de fackliga kurserna jag lärt mig allt om samhällsekonomi, kultur, feminism. Och hur man argumenterar och förhandlar.

Lars Ohly är ganska nöjd med Stefan Löfvens regeringsförklaring. Men han saknade ett viktigt område: fattigdomsbekämpning.

– Barnfattigdomen har ökat och det behövs en politik för att vända den utvecklingen. Men det kan komma fram senare vad regeringen vill göra.

Nu är det bara S och MP som bildar regering. Är det, som någon påpekat, bra för V att inte vara med i regeringen?

– Nej, det är klart att Vänsterpartiet vill sitta i regeringsställning och få igenom sin politik. Det har varit till nackdel för några europeiska vänsterpartier att göra det, men inte för alla.

Trots att V hållits utanför regeringen under de år Lars Ohly suttit i riksdagen ser han flera områden där partiet påverkat politiken. Vänsterpartiet var först med att tala om barnfattigdom som ett jämlikhetsproblem, enligt Lars Ohly, och partiet har lyckats påverka alla partier när det gäller frågan om vinster i välfärden.

– I dag vill alla ha någon form av begränsning. Det är tack vare att vi drivit den frågan så hårt.

Som avgående riksdagsledamot får Lars Ohly riksdagspension. Det gillar han egentligen inte.

– Tyvärr får jag den. Jag har rätt till den efter 16 år, men vi som får den bör skämmas. Den borde ersättas med ett omställningsbidrag under något år.

– Vi kvitterar ut en bra pension samtidigt som riksdagen under senare år har beslutat om försämringar för andra arbetslösa. Jag vill ha en vanlig lön så fort som möjligt.