Sekos motpart, Almega Tjänsteföretagen, vill inte ha någon låglönesatsning i skärgårdsavtalet. För Seko är det ett absolut krav.

Seko vill att potten ska fördelas som krontal i så stor utsträckning som möjligt. Motparten, Almega Tjänsteföretagen, vill i stället se procentuella påslag.

– Tidigare har det varit procentuella påslag, men det drar ju isär lönestrukturen. De som tjänar mycket får höga påslag. Nu vill vi se en fördelning med krontal i stället, så att de med låga löner höjs mer, säger Chang Strömberg, ombudsman på Seko sjöfolk.

På skärgårdsavtalet har man tarifflöner som startar runt 18000 kronor i månaden. Det är först i steg fyra som man kommer upp över 24000, som är gränsen för låglönesatsningen. Så det är ganska många individer som träffas av satsningen.

Vid senaste förhandlingstillfället, i fredags (22/9), sade Almega nej till Sekos krav. Nya förhandlingstillfällen är inplanerade resten av veckan. För Sekos del med ambitionen att ha ett nytt avtal på fredag – med en låglönesatsning i krontal.

– Jag har väldigt svårt att se att vi skulle släppa det här, säger Chans Strömberg.

Och han får uppbackning av Sekos avtalssekreterare, Mats Ekeklint:

– Om vi inte når fram och kommer överens om ett nytt avtal, med låglönesatsning, så återstår bara att säga upp avtalet och varsla om konflikt. Det har vi ju redan gjort på fyra andra avtal.

Joakim Hellmouth, ansvarig ombudsman på förbundskontoret, är ändå optimistisk inför de återstående förhandlingsdagarna.

– Jag tycker att det har fungerat bra. Arbetsgivarna sa i och för sig nej i fredags, men det känns som vi ska komma överens.

Sekotidningen har sökt Almega Tjänsteföretagens förhandlingschef.

Låglönesatsningen

I årets avtalsrörelse krävde förbunden inom LO-samordningen en låglönesatsning.

Den är en insamlingsmodell där varje individ som tjänar under 24000 kronor i månaden generar 480 kronor till potten, vilket motsvarar 2 procent av 24000.

Det gör potten större än om alla bidragit med två procent på den verkliga lönen.

Hur potten sedan fördelas görs upp i löneförhandlingarna, vilket innebär att lågavlönade inte är garanterade större lönelyft.

– Men eftersom det är en uttalad låglönesatsning vore det konstigt om de inte fick del av den, säger Sekos förbundsordförande Valle Karlsson.