Dessutom har en av landets högsta polischefer varnat polisstudenter för att berätta negativa saker om polisen för journalister.

– Chefer och politiker kan säga vad de vill, men det är allt annat än högt i tak inom polismyndigheten – man kan ju knappt åla sig fram, säger en polis på Aftonbladets blogg ”polisgranskning”.

– Ja, så är det, säger Monica Veberg, ordförande Seko Polisen Skåne. Man är rädd för att straffas med lägre lönepåslag, sämre karriär och att inte få fortsatt jobb om man till exempel är vikarie.

En polis som vill vara anonym säger:

– Jag fick en tvåa (av fyra) i lönesamtalet eftersom jag snackade för mycket med jobbarkompisarna på turen i stället för att gå direkt till chefen. Men han och jag kommer inte överens, och jag är van vid att man kan prata med sina kollegor. Men har bestämt mig för att hålla tyst från och med nu. Jag vill inte förstöra min karriär. Man får vara försiktig med att prata öppet eller säga fel saker. Klimatet har blivit mycket sämre sedan jag började för sju år sedan.

<b>Är det en rädd organisation?</b>

– Nja, både och, säger Monica Veberg. Våra högsta chefer länspolismästaren och biträdande länspolismästaren vill verkligen ha högt i tak. Men problemet är att vi har många chefsnivåer och mellancheferna är inte alltid så intresserade av öppenhet. Ibland är det viktigare att leverera resultat och nå uppsatta mål än att föra vidare kritik som kommer från de anställda.

Polisledningen i Skåne bad samtliga fack att undersöka hur man upplevde lönesamtalen och om det var högt i tak. Seko Polisen gjorde det och svaren var nedslående.

– Det är inte alltid medlemmarna vågar säga vad de tycker eftersom vi har individuell lönesättning eller så är de rädda för att inte få fortsatt jobb om de har vikariat. Det är inte okej, säger Carina Stenberg, vice ordförande i klubben.