– I morse visade termometern 38,7 minus. Men det var här inne i Arvidsjaur. Ute i byarna runt omkring har det varit ner mot 45 minus, säger Gunnar Tengman.

Det medförde att man har ställt in i princip all brevbäring utanför de större byarna och brevbärarna få bara köra på större vägar.

– Får du motorstopp någonstans där det saknas mobiltäckning så kan det gå illa. Och det går fort även om du är ordentligt klädd.

Vad säger kunderna när ni inte kommer?

– De är faktiskt mer förvånade när vi kommer när det är så här kallt. Vi har nog högre krav på oss själva än vad de har.

I Gunnar Tengmans produktionsområde har man kommit överens om att ställa in brevbäringen om termometern går under 38 minus. Det finns en lokal handlingsplan så alla vet vad som gäller och det är något han vill se överallt.

– Då blir det lättare att göra riskbedömningar när det här sådan extrema dagar som idag. Det behöver aldrig bli några diskussioner eftersom vi har bestämt i förväg hur vi ska göra.

Diskussionerna bör tas lokalt eftersom kylan kan variera kraftigt, det kan skilja 10-15 grader i samma produktionsområde, men också för att vindens kyleffekt gör det svårt med en bestämd temperaturgräns.

– När det är så här kallt, minus 35-40, är det nästan alltid vindstilla. Ute vid kusten är det ofta varmare men där kan det dra en hel del och då gör kyleffekten att det upplevs som mycket kallare.

Det finns beräkningar som visar vindens kyleffekt. Om det till exempel är 30 minusgrader och blåser 6 meter i sekunden har det samma effekt som om det vore minus 44 grader, nästan 15 grader kallare alltså.

Lantbrevbärarnas bilar är ett annat problem enligt Gunnar Tengman. Efter tester som gjordes 2012 installerades värmesystem i bilarna så de skulle uppfylla Arbetsmiljöverkets krav.

– Problemet är att då var en utdelningstur på tre timmar, nu kan vi sitta i bilen i sex timmar och då räcker de inte till.

Förutom köldskador är halkskador ett problem. När det blir kallt stelnar sulorna på arbetsskorna.

– Redan vid minus 15 blir de glashala, som ishockeypuckar. Men det är problematiskt även när det är varmare, strax under noll. Då fastnar en massa snö under och man går in där det är plastgolv, då blir det halt.

Nu hoppas han på varmare väder.

– Ja, som det är nu vill man inte gå ut överhuvudtaget. Möjligtvis en runda runt kvarteret för att röra lite på sig, annars stannar man helst inne, eldar och läser en god bok, säger Gunner Tengman.

Hur tacklar man kyla bäst?

Vi frågade docent och överläkare Tohr Nilsson som forskar kring arbete och kyla vid arbets- och miljömedicin/Norr.

När kroppen är varm fördelas blodet till armar och ben där det kyls av men när vi utsätts för kyla samlas blodet centralt i kroppen vilket gör att blodflödet ut till armar och ben minskar eller stängs av helt.

Vad ska man tänka på om man ska arbeta i kyla?

Om det är kallare än +10 ska man tänka lite och förbereda sig innan man ger sig ut. Blåser det? Hur fuktig är luften? Ska man arbeta med kalla maskiner? Fysiskt hårt?

Vad kan kyla leda till för skador?

Sjukdomar kan vakna till liv. Kärlkramp, ”vita fingrar”, smärta hos den som har nervskada, hosta hos den med känsliga luftrör m m. Kyla ökar risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke, nervskada, kärlskada och smärtor. Man kan förfrysa hud, hornhinnor och skada slemhinnor och lungor. Mycket allvarlig nedkylning kan leda till döden.

Hur ser en förfrysning ut?

Den lindrigaste graden av frostskada är ett blekt och bedövat område omgivet av en viss svullnad och utan känsel. Nästa steg är att det bildas blåsor, och vid svår köldskada dör vävnaden och området mumifieras och svartnar. Kyla kan även ge andra skador som frostknölar.

Vad ska man göra om man har förfrusit en kroppsdel?

Snabbt skydda sig från fortsatt kyla och se till att man får vindskydd. Byta till varma kläder. Eftersom vävnaden är skör ska man inte gå med en förfrusen fot eller utsätta området för massage eller bearbetning.

Vilka kroppsdelar är i största riskzonen?

Ansiktet, näsan, kinder och öron samt händer och fötter och då främst fingrar, hälar och tår.

Hur ska man klä sig smart?

Efter flerskiktsprincipen med ett ytterskikt som skyddar mot vind, ett mellanskikt som isolerar och ett innerskikt som håller en torr. Huvud, händer och fötter ska skyddas mot kyla. Trånga skor och kläder försämrar kroppens förutsättningar att reglera temperaturen vid kyla.

Hur länge kan man vara ute i -20 grader och kallare?

Det beror helt på temperatur, vind, fukt, kläder, mat och dryck, om man röker m m.

 

Text: Birgitta Forssell