Från den sista december 2000 till sista december 2004 minskade den kvinnliga andelen av medlemskåren i arbetsför ålder från 39.239 till 32.264, vilket motsvarar 17,8 procent.
Under samma period minskade männen med 7,7 procent.
Strukturförändringarna slår kort sagt olika hårt mot kvinnor och män.

Tre branscher tappar mycket kvinnojobb
Flest kvinnojobb försvinner inom energi-, försvar- och postbranscherna.
Värst är det inom försvarsområdet. Där har Seko förlorat 29 procent av de kvinnliga medlemmarna under fyraårsperioden.
Försvarsmakten har bantats i flera år nu, men männens andel av medlemskåren minskar dock bara hälften så mycket som kvinnornas andel. Outsourcing av lokalvård och matserveringar bidrar till att just kvinnorna minskar mest.
På postområdet är motsvarande siffra 21 procent – till stor del beroende på nedgången för Svensk Kassaservice.
– Många jobb har försvunnit från Svensk Kassaservice, som mest haft kvinnor anställda. Övriga rationaliseringar slår nog tämligen lika. Kanske att kvinnorna har haft kortare anställningstid. Och kanske att kvinnorna är modigare och vågar söka sig över till Postens omställningsprogram Futurum för att sedan lämna Posten, säger Alf Mellström på Seko Posten.
Fler kvinnor hamnar också bland de långtidssjuka, både inom Posten och CityMail, och försvinner på sikt.
I den tredje branschen, energiområdet, minskar kvinnornas andel med 14,3 procent. Det är en mansdominerad bransch, där de flesta kvinnorna arbetar med lokalvård eller administration – verksamheter som till stor del lagts ut på privata entreprenader.

Två branscher går i motsatt riktning
Men det är inte överallt trenden går neråt. I två branscher ökar medlemsantalet och mest bland kvinnorna.
Inom väg- & banbranschen ökar kvinnornas andel mest. Flera företag i branschen satsar aktivt på att rekrytera kvinnor. I en bransch där antalet kvinnor av hävd varit få innebär 113 kvinnor fler en ökning på hela 19,3 procent.
– Branschen är mer öppen för kvinnor idag och det har blivit allt mer teknik. Det gör jobben mer lämpliga för kvinnor, det handlar inte lika mycket om rå styrka längre, säger Stig Edvinsson som är ombudsman Seko Väg- & ban Gävle/Dala.
För drygt ett år sedan uppvaktade Stig Edvinsson Länsarbetsnämnden för att få till stånd en maskinförarutbildning bara för kvinnor. I februari i år startade den.
– Står man och tittar på en kvinnlig maskinförare och en manlig, så tar mannen alltid ett par-tre skopor i onödan. Kvinnan verkar ha en helhetsbild som gör att de kan planera bättre.
– Generellt sett tror jag att en kvinna har bättre förutsättningar att bli en bra maskinist. Sen tror jag att det är bra för arbetsplatsen att det blir mer jämställt.
Inom kriminal- och missbrukarvården har det också blivit fler kvinnor. Yrkesrollerna inom vården är tämligen traditionella. Kvinnorna arbetar oftast som sjuksköterskor, kökspersonal och administrativa assistenter. Männen dominerar bland kriminalvårdare och fastighetstekniker.
Trots det ökar kvinnorna mest. 287 nya kvinnor i branschen ger en ökning på 15,1 procent, att jämföras med männens ökning på 3,0 procent.