Arbetsgivarverket yrkar på sifferlösa tillsvidareavtal.

-Vi kan konstatera att Arbetsgivarverket än en gång vill ha sifferlöst. De vill inte skriva in några löneökningar alls. Dessutom finns krav på lönesättande samtal, vilket minskar det fackliga inflytande. Det kan vi inte acceptera, säger Helen Thornberg, ombudsman på Seko med ansvar för det statliga avtalet.

Sekos lönekrav är minst 2,8 procent med ett lägsta utrymme på 672 kronor per månad och anställd. I övrigt prioriterar Seko tryggare anställningar och en bättre arbetsmiljö för de statliga anställda.

I Lagen om anställningsskydd, Las, finns en regel som säger att den som haft tillfälliga anställningar i totalt fyra år inom en femårsperiod har rätt till fast jobb. Staten har dessutom ytterligare möjligheter att visstidsanställa enligt den så kallade anställningsförordningen.

-Vi vill att dessa anställningar ska räknas in i konverteringstiden enligt Las, säger Helen Thornberg.

-På så sätt kan vi begränsa möjligheterna att stapla anställningar på varandra.

Seko kräver även att så kallad hyvling, det vill säga när en tjänst omregleras och blir kortare, så ska turordningsreglerna gälla.

När det gäller arbetsmiljön vill Seko se mer av förebyggande arbete för att minska hot och våld och få ner ensamarbetet. Facket anser också att arbetsgivarna inom staten behöver mer stöd för att genomföra den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö.

-Vi vill öka takten i den överenskommelse som vi tecknade i höstas om minskade sjuktal inom staten och se mer av olika friskvårdsinsatser.

Ett krav som alla förbund inom staten driver är att den som skadar sig på jobbet ska slippa karensdag om hen är borta från arbetet kortare tid än 14 dagar. Så är det på resten av arbetsmarknaden.

-I dag måste den som skadar sig på ett statligt jobb och det är solklart att det beror på jobbet vara sjukskriven mer än 14 dagar för att få full kompensation. Vi anser att den regeln inte stimulerar till att gå tillbaka till jobbet så snart som möjligt, säger Helen Thornberg.

Seko har cirka 11 000 medlemmar på det statliga avtalet. Förhandlingarna inleds i slutet av augusti. Avtalet löper ut sista september.