Helgdagen då många demonstrerar infaller i år på torsdag. På avdelningar och klubbar runt om i Sverige förbereder man sig, dammar av banderoller och gör nya plakat.
– Det är arbetarrörelsens högtidsdag, det finns alltid saker att manifestera runt. Nu är det kollektivavtalen, a-kassan och att stoppa privatiseringen, säger Janne Rudén, Sekos ordförande som ska första maj-tala i Lidköping och Karlsborg.
– För att visa att det finns en regering som för en dålig politik, säger sekoiten Håkan Johansson om varför man ska demonstrera. Han ska hålla en appell på Rådhustorget i Umeå.
I Laxå kommer Kristina Wärn gå i tåget och hålla ett kort tal, hon är brevbärare på Posten och LO-fackens ordförande.
– Jag har gått i demonstrationståg sen mitten av 70-talet. Jag tror jag inte missat fler än två sen jag blev vuxen, berättar hon.
Sekoiten och riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (s) kommer att tala i Hällefors. Lars Ohly, sekoit och partiledare (v), kommer att tala i Lund och Malmö.
karin.geissler@sekotidningen.se

DÄRFÖR DEMONSTRERAR MAN 1 MAJ
Arbetare i Chicago krävde att från första maj år 1886 ha åtta timmars arbetsdag. Vid en strejk för att få igenom kravet öppnade de som skulle skydda strejkbrytarna eld och efter vidare sammanstötningar dömdes flera arbetare till döden.
Sedan år 1890 är första maj arbetarrörelsens särskilda högtidsdag, det var också året för den första svenska första maj-demonstrationen.
Källa: Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek