Linn Aronsson har svårt att peka ut ”det sämsta” i jobbet som tågvärd. Men kollegerna är det bästa.

Vad gör du på jobbet?

– Framför allt möter jag väldigt mycket olika människor, både glada och mindre glada. I mina arbetsuppgifter in­går att kolla biljetter, sköta serveringen ombord och se till att folk kommer med sina anslutningar. Jag trivs jättebra.

Hur hanterar du de ”mindre glada” passagerarna?

– Det gäller att alltid försöka vara positiv och försöka lösa eventuella problem. Men också att vara bestämd och veta vad som gäller. Vi har fått en del utbildning i hur man ska hantera olika situationer. Oftast är det bara en tågvärd om­bord, men om det blir stökigt eller hotfullt kan man all­tid gå in till lokföraren. En gång var jag tvungen att ringa polisen. Då var det en missbrukare som mådde väldigt, väldigt dåligt. Men han var inte hotfull.

Vad är det bästa med jobbet?

– Alla roliga kolleger, de bästa jag haft på något jobb. Även om jag oftast jobbar ensam ombord så träffas vi rätt mycket på raster och vid avlösningar. Sen gillar jag att det är ett väldigt varierat arbete. Varje situation är unik och ingen dag är den andra lik, så man lär sig hela tiden nya saker.

Och det sämsta?

– Inget direkt, men det är mindre kul med arbetstiderna ibland. Vi kan börja så tidigt som klockan fyra på morgo­nen. Och på de sena passen kan man sluta vid midnatt. Det passar mig nu, men jag tror inte att jag vill jobba så hela livet. Däremot skulle jag kunna tänka mig andra jobb inom Tågkompaniet i framtiden, eftersom jag trivs så bra

Linn Aronsson

Ålder 21 år.
Yrke Tågvärd på Tågkompaniet.
Bostad Lägenhet i Karlstad.
Fritid Dansar pardans, framför allt bugg.