– Innan jag blev sjukskriven 2006 har jag arbetat eller studerat hela mitt liv, förutom när jag fick barn då, men det är väl ingen sjukdom? frågar Kicki Nilsson retoriskt.
– Det enda jag kan komma på är att jag gick till sjukgymnast några gånger för massage.
I över 30 år jobbade hon på Kristinaskolan i Härnösand, en specialskola för döva och hörselskadade barn. Hon hade aldrig några längre sjukskrivningsperioder, utan bara för vanlig influensa.
För två år sedan blev hon dock långtidssjukskriven. Då kom hon på att hon genom facket hade medlemsförsäkringen Gruppliv med sjukkapital som skulle ge henne omkring 20.000 kronor sammanlagt – trodde hon. Problemet var att försäkringen visade sig innehålla en klausul som undantagit sjukkapitalet, den del som skulle ge henne pengarna. Försäkringsbolaget Folksam hänvisar till uppgifter i den hälsodeklaration som hon lämnade när försäkringen tecknades 1997. Hon förstår själv inte vad det kan vara för uppgifter, eftersom hon då var helt frisk.
– Det är som om Folksam vet att jag har någon livsfarlig sjukdom som jag själv inte känner till, säger Kicki Nilsson.
Problemet är att hälsodeklarationen inte finns kvar, vilket innebär att ingen vet vad som stod där och varför hon nekas sjukkapital. Folksam behöver inte spara sådana dokument mer än ett år, den tid inom vilken Kicki skulle ha överklagat.
– Men jag förstod aldrig att jag inte fick sjukkapitaldelen. Det kom så mycket papper från försäkringsbolaget och de gick rakt in i pärmen. Det är först nu när jag skulle kräva ut pengarna som jag förstod, förklarar hon.
I villkoren står det att man för att omfattas av försäkringen måste vara fullt arbetsför när den börjar gälla. Alltså att ”man utan inskränkningar kan utföra sitt vanliga arbete på arbetsplatsen eller i hemmet”.
När hon sedan överklagade beslutet fick hon beskedet att det faktum att hon var fullt arbetsför inte var avgörande för om hon skulle omfattas av försäkringen:
– Det kan räcka med att man sökt behandling för något, till exempel nack- eller ryggbesvär. Vi gör en riskbedömning utifrån hälsodeklarationen, och finns där något som vi misstänker kan leda till framtida sjukskrivningar så kan det bli så här, säger Åsa Lindgren som är kundombudsman på Folksam och den som avslog Kickis överklagan.
Så det kan räcka med några besök hos sjukgymnasten, enligt Åsa Lindgren.
– Det är olyckligt att hon inte förstått att hon inte hade sjukkapital, men vi har meddelat henne och vi vet att hon har fått beslutet. Hon måste dessutom ha skrivit under hälsodeklarationen, så hon måste ta eget ansvar, säger Åsa Lindgren.
Kicki Nilsson vet att Folksam förmodligen har juridiken på sin sida, hon fick ju beskedet som sagt, även om hon inte förstod det.
– Men jag vill varna andra. Kolla alla papper noga – och se till att överklaga i tid.