Kenneth Häggman arbetar som kabelutsättare i och utanför Örnsköldsvik.

Vill han tillbaka till Stockholm, Södermalm och söder om Söder, där han föddes och bod- de fram till 2004? Nej aldrig.

– Jag längtar inte tillbaka. Jag trivs här vid Näskeviken, säger han.
Är det friheten?

– Nej, det skulle jag inte kalla det. Det är något annat. Och det har fått mig, asfalt- unge som jag är, att gå i skogen och plocka bär. Jag gillar det.

– Men gevär och skoter, där går gränsen. Grannen brukar säga att jag bara är en halv människa.

Kenneth Häggman har arbetat i telebranschen sen tidigt 80-tal. Efter 30 år på Televerket och Telia gick flyttlasset till Örnsköldsvik och byn Näske för drygt tio år sedan.

Kenneth sökte nytt jobb i sin nya hembygd, men det var tufft till att börja med.

– Jag trodde inte att det skulle vara så svårt. Min fru är specialistsjuksköterska och hon fick jobb på dagen. Men det är en viss skillnad. Sjuksköterskor är efterfrågade i hela världen.

Sedan 2013 jobbar Kenneth som fälttekniker, eller kabelutsättare som han hellre säger, på Linetec i Örnsköldsvik. Det är ett regionalt företag som nyligen blivit uppköpt av det norska Geomatikk. Ett företag som växer i Sverige.

– Geomatikk har en bra affärsidé, säger Kenneth. De har slagit samman alla typer av utsättning. Istället för att alla företagen skickar varsin gubbe samlar de all utsättning på en person. Jag tar både el och tele numer.

Det betyder också att han har hur mycket jobb som helst. Många rycker och sliter i Kenneth och hans kolleger. Arbetsdagarna under högsäsong, maj till oktober, blir extra långa. Ett par tre dagar i veckan blir arbetsdagen 12–13 timmar. Den utgår hemifrån och börjar sju, oavsett restid.

Sedan några år pågår ett stort arbete med att bygga ut fibernätet i Sverige, inte minst i norra delen av landet där Kenneth har sin bas. Det privata företaget Ip only står för en stor del av utbyggnaden och samarbetar med företag, kommuner och föreningar. Det rör sig om investeringar för många miljarder. Det grävs överallt.

Innan grävskopan börjar gräva ska kabelutsättarna göra sitt. Kenneth Häggman ska se till att redan lagd kabel inte grävs av.

Klockan är 06:30 när Sekotidningen möter Kenneth i huset vid Näskeviken, en havsvik i Bottenhavet. Han sitter vid datorn och går igenom sin arbetsdag. Han har loggat in i Geomatikks intranät, där hans arbetsorder finns, och lagt upp en resrutt. Tjänstebilen står på gårdsplanen och väntar.

Det lätta duggregnet ligger som en ljummen filt över landskapet.

Alla jobb som kabelutsättarna gör utgår från informationen på Ledningskollen, en webbplats där nätägare av olika slag anmält var deras kablar ligger nergrävda. Den som ska gräva går i sin tur in och meddelar sina planer. Om det finns ledningar 30 meter eller närmare den planerade grävningen gör nätägaren en manuell bedömning om fysisk utsättning behövs.

En order går då till Geomatikk eller något annat företag. Via Ledningskollen får Kenneth kartor och flygfoton över området. Allt nedgrävt ska finnas noterat på kartorna. En karta för el, en karta för tele. Och han får även en karta över den nya kabelns sträckning.

Vatten och avlopp ligger djupare än en meter och finns inte med.

Kenneth styr kosan mot Mellansel där it- företaget Inframax lägger ner fiber på uppdrag av Ip only. Kenneth ska göra en schaktning för fiber. Det vill säga gräva fram den kabel som redan finns på plats så att grävmaskinisten Rasmus Gradin och hans kolleger vet var de kan sätta skopan i marken.

Det finns spår av en tidigare utsättning, Kenneth tar spaden och ber en maskinförare gräva försiktigt med sin maskin. Efter bara några tag med skopan hittar han det han letar efter. Televerket står det skrivet på den orange kabeln som dyker upp i leran.

– Den är nedlagd före 1992, konstaterar Kenneth Häggman, och plockar fram sina verktyg, sätter sändtången på sändaren som ligger intill kabeln och går iväg med kabelsökaren.

Det fungerar. Han kan följa signalen från kabeln hela den väg där Inframix ska gräva, han markerar med orange sprayfärg på gräset. Kenneth fotograferar med sin telefon och lägger in bilderna direkt i den app där jobbet dokumenteras. Det är ett bevis på att han varit på plats. Just här, där markeringen är gjord, ska grävkillarna hålla sig borta.

– En avgrävd kabel gjorde nyligen Mellansel helt strömlöst, så nu är det viktigt att det blir rätt, säger Rasmus Gradin, som i nästa sekund säger till Kenneth att det finns mer att göra.

Rasmus har bokat fler utsättningar i Mellansel och vill att det blir klart snarast.

Kenneth hittar inte någon arbetsorder, ringer Inframix projektledare och hör efter. Denne lovar mejla över uppgifter.

Dagens arbetsschema rubbas och när det sedan kommer ytterligare två samtal om akuta utryckningar blir inget som planerat. Grävare står och väntar på utsättare i Sollefteå, en timmes restid bort.

– Det får bli efter lunch, säger han i telefon.

Han hinner precis lägga på när han får ett nytt samtal om en avgrävd fiberkabel i en liten by – åt andra hållet. Det är akut, säger den som ringer.

Kenneth bestämmer sig för att först avsluta utsättningen i Mellansel. I en campingstuga äter killarna från Inframix lunch – räkmackor och kaffe – Kenneth pratar ihop sig med Rasmus och kör iväg igen.

Kenneth trotsar regnet som nu vräker ner, öppnar en transformatorkiosk, plockar upp signaler från el- och telekablar med sitt verktyg, slår ner breda pinnar i marken. Yxan är till stor hjälp när han bankar ner pinnarna i marken.

Den långa gula regnrocken syns genom grönskan, på fälten, i vägrenen, på villatomter och in i slyet längs byvägen. Det går snabbt.

Så här är det när man har roligt, säger Kenneth. Det händer något nytt som kullkastar planerna och dagen hinner bli sen kväll innan han är hemma i Näske.

– God förmåga att planera och med kort varsel planera om, samt kartkunskap är bra egenskaper för en kabelutsättare, säger Kenneth.