Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Kenneth Häggman arbetar som kabelutsättare i och utanför Örnsköldsvik. Foto: Izabelle Nordfjell
Reportage

Kenneths uppdrag: hitta kabeln

Kenneth Häggman tycker att han hittat hem. Med havstomt, egen brygga och bastu, hund, katt och hästar är jobbet som kabelutsättare i och kring Örnsköldsvik pricken över i.

16 oktober 2017 13:23

Vill han tillbaka till Stockholm, Södermalm och söder om Söder, där han föddes och bod- de fram till 2004? Nej aldrig.

– Jag längtar inte tillbaka. Jag trivs här vid Näskeviken, säger han.
Är det friheten?

– Nej, det skulle jag inte kalla det. Det är något annat. Och det har fått mig, asfalt- unge som jag är, att gå i skogen och plocka bär. Jag gillar det.

– Men gevär och skoter, där går gränsen. Grannen brukar säga att jag bara är en halv människa.

Kenneth Häggman har arbetat i telebranschen sen tidigt 80-tal. Efter 30 år på Televerket och Telia gick flyttlasset till Örnsköldsvik och byn Näske för drygt tio år sedan.

Kenneth sökte nytt jobb i sin nya hembygd, men det var tufft till att börja med.

– Jag trodde inte att det skulle vara så svårt. Min fru är specialistsjuksköterska och hon fick jobb på dagen. Men det är en viss skillnad. Sjuksköterskor är efterfrågade i hela världen.

Sedan 2013 jobbar Kenneth som fälttekniker, eller kabelutsättare som han hellre säger, på Linetec i Örnsköldsvik. Det är ett regionalt företag som nyligen blivit uppköpt av det norska Geomatikk. Ett företag som växer i Sverige.

– Geomatikk har en bra affärsidé, säger Kenneth. De har slagit samman alla typer av utsättning. Istället för att alla företagen skickar varsin gubbe samlar de all utsättning på en person. Jag tar både el och tele numer.

Det betyder också att han har hur mycket jobb som helst. Många rycker och sliter i Kenneth och hans kolleger. Arbetsdagarna under högsäsong, maj till oktober, blir extra långa. Ett par tre dagar i veckan blir arbetsdagen 12–13 timmar. Den utgår hemifrån och börjar sju, oavsett restid.

Sedan några år pågår ett stort arbete med att bygga ut fibernätet i Sverige, inte minst i norra delen av landet där Kenneth har sin bas. Det privata företaget Ip only står för en stor del av utbyggnaden och samarbetar med företag, kommuner och föreningar. Det rör sig om investeringar för många miljarder. Det grävs överallt.

Innan grävskopan börjar gräva ska kabelutsättarna göra sitt. Kenneth Häggman ska se till att redan lagd kabel inte grävs av.

Klockan är 06:30 när Sekotidningen möter Kenneth i huset vid Näskeviken, en havsvik i Bottenhavet. Han sitter vid datorn och går igenom sin arbetsdag. Han har loggat in i Geomatikks intranät, där hans arbetsorder finns, och lagt upp en resrutt. Tjänstebilen står på gårdsplanen och väntar.

Det lätta duggregnet ligger som en ljummen filt över landskapet.

Alla jobb som kabelutsättarna gör utgår från informationen på Ledningskollen, en webbplats där nätägare av olika slag anmält var deras kablar ligger nergrävda. Den som ska gräva går i sin tur in och meddelar sina planer. Om det finns ledningar 30 meter eller närmare den planerade grävningen gör nätägaren en manuell bedömning om fysisk utsättning behövs.

En order går då till Geomatikk eller något annat företag. Via Ledningskollen får Kenneth kartor och flygfoton över området. Allt nedgrävt ska finnas noterat på kartorna. En karta för el, en karta för tele. Och han får även en karta över den nya kabelns sträckning.

Vatten och avlopp ligger djupare än en meter och finns inte med.

Kenneth styr kosan mot Mellansel där it- företaget Inframax lägger ner fiber på uppdrag av Ip only. Kenneth ska göra en schaktning för fiber. Det vill säga gräva fram den kabel som redan finns på plats så att grävmaskinisten Rasmus Gradin och hans kolleger vet var de kan sätta skopan i marken.

Det finns spår av en tidigare utsättning, Kenneth tar spaden och ber en maskinförare gräva försiktigt med sin maskin. Efter bara några tag med skopan hittar han det han letar efter. Televerket står det skrivet på den orange kabeln som dyker upp i leran.

– Den är nedlagd före 1992, konstaterar Kenneth Häggman, och plockar fram sina verktyg, sätter sändtången på sändaren som ligger intill kabeln och går iväg med kabelsökaren.

Det fungerar. Han kan följa signalen från kabeln hela den väg där Inframix ska gräva, han markerar med orange sprayfärg på gräset. Kenneth fotograferar med sin telefon och lägger in bilderna direkt i den app där jobbet dokumenteras. Det är ett bevis på att han varit på plats. Just här, där markeringen är gjord, ska grävkillarna hålla sig borta.

– En avgrävd kabel gjorde nyligen Mellansel helt strömlöst, så nu är det viktigt att det blir rätt, säger Rasmus Gradin, som i nästa sekund säger till Kenneth att det finns mer att göra.

Rasmus har bokat fler utsättningar i Mellansel och vill att det blir klart snarast.

Kenneth hittar inte någon arbetsorder, ringer Inframix projektledare och hör efter. Denne lovar mejla över uppgifter.

Dagens arbetsschema rubbas och när det sedan kommer ytterligare två samtal om akuta utryckningar blir inget som planerat. Grävare står och väntar på utsättare i Sollefteå, en timmes restid bort.

– Det får bli efter lunch, säger han i telefon.

Han hinner precis lägga på när han får ett nytt samtal om en avgrävd fiberkabel i en liten by – åt andra hållet. Det är akut, säger den som ringer.

Kenneth bestämmer sig för att först avsluta utsättningen i Mellansel. I en campingstuga äter killarna från Inframix lunch – räkmackor och kaffe – Kenneth pratar ihop sig med Rasmus och kör iväg igen.

Kenneth trotsar regnet som nu vräker ner, öppnar en transformatorkiosk, plockar upp signaler från el- och telekablar med sitt verktyg, slår ner breda pinnar i marken. Yxan är till stor hjälp när han bankar ner pinnarna i marken.

Den långa gula regnrocken syns genom grönskan, på fälten, i vägrenen, på villatomter och in i slyet längs byvägen. Det går snabbt.

Så här är det när man har roligt, säger Kenneth. Det händer något nytt som kullkastar planerna och dagen hinner bli sen kväll innan han är hemma i Näske.

– God förmåga att planera och med kort varsel planera om, samt kartkunskap är bra egenskaper för en kabelutsättare, säger Kenneth.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Upprop mot sexuella trakasserier inom sjöfarten

Idag presenteras ”lättaankar, ett upprop mot sexuella trakasserier inom sjöfarten. 1150 kvinnor i branschen har skrivit under sjöfartens eget #metoo-upprop. Läs mer

Fängelseblockad efter mordförsök

Fängelseblockad efter mordförsök

Franska fängelser har blockerats av personalen under de senaste dagarna. I förra veckan överfölls tre kriminalvårdare av en terroristdömd intern. Ett regelrätt attentat, enligt facket som nu kräver tryggare arbetsförhållanden. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Seko: Damberg lyssnade om Samhall

Mötet mellan LO-förbunden på Samhall och näringsminister Mikael Damberg igår torsdag var givande. Ministern lyssnade. Det säger Sekos ombudsman Annika Ödebrink Läs mer

Först på plats efter olyckan

Först på plats efter olyckan

Att se en svårt skadad, kanske avliden, människa påverkar alla. -Vi är inga hårda typer utan känslor, säger Anders, som är en av Trafikverkets olycksplatsansvariga. Läs mer

”Jag bestämmer över mitt arbete”

”Jag bestämmer över mitt arbete”

Läs mer

Han ger de asylsökande en röst

Han ger de asylsökande en röst

Viktor Bankes mobil ringer i det närmaste oavbrutet, sms trillar in, han svarar ett par tre gånger. ”Det kan vara dagis”, säger han ursäktande. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

Inga arbetare på riksdagslistan

Inte ett fackligt namn på valbar plats när socialdemokraterna i Norrbotten sätter ihop sin riksdagslista. Det är helt enkelt inte acceptabelt tycker LO-distriktet i Norra Sverige. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Samtal på liv och död

Samtal på liv och död

Lotta Andersson har varit med länge, medan Johan Ridell är ganska ny på jobbet som operatör på Polisens kontaktcenter i Malmö. De har mycket gemensamt och förenas i sin kärlek till de som ringer 114 14. Läs mer

Seko kritiserar utredning om strejkrätten

Seko kritiserar utredning om strejkrätten

Seko riktar allvarlig kritik mot den utredning regeringen har tillsatt för att se över strejkrätten. Om strejkrätten begränsas kan det få allvarliga konsekvenser för hela arbetsmarknadsmodellen varnar Seko. Läs mer

Därför röstar jag på socialdemokraterna

Läs mer

Ännu inte avgjort om Tågkompaniet tar över Krösatågen

I slutet av 2017 kom beskedet att Tågkompaniet tar över trafiken på Krösatågen från och med december 2018. Strax därefter överklagade Transdev beslutet. Läs mer

Samhall säger upp allt fler

I morgon träffar Seko och övriga sex LO-förbund näringsminister Mikael Damberg för att ge sin bild av arbetsmiljön och verksamheten på statliga Samhall. Ministern har kallat till mötet, enligt tidningen Fastighetsfolket. Läs mer

ITF-kontrollanter räddar sjömanslön

Sjömän på bekvämlighetsflaggade fartyg har svårt att få ut rätt löner. Men tack vare de svenska ITF-inspektörerna tvingades redarna betala över 850 000 kronor i retroaktiva löner under 2017 skriver Transportarbetaren. Läs mer

Sekundärkonflikt

Detsamma som sympatiåtgärd.

ROBOTISERING
Konduktören Niclas blev ersatt av en stolpe

Konduktören Niclas blev ersatt av en stolpe

Kommer robotarna att ta över jobben? Forskare, politiker, fack och arbetsgivare är överens om att vi står inför en helt ny arbetsmarknad. Sekotidningen har bland annat pratat med konduktören Niclas som blev ersatt av en stolpe och arbetsmarknadsministern som "leker med tanken" att a-kassan kan användas till kompetensutveckling även om man inte är arbetslös. Läs mer

Lokförare avled av sina skador

Lokföraren som skadades svårt i en arbetsplatsolycka i Bastuträsk onsdags förra veckan har avlidit av sina skador. Mannens arbetsgivare Green cargo fick beskedet natten till lördag. Läs mer

Kritiskt för den skadade lokföraren

Den lokförare som skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka i Bastuträsk i onsdags har flyttats till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hans tillstånd är kritiskt. Läs mer

Lokförare allvarligt skadad i arbetsplatsolycka

En lokförare vid Green cargo skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka i Bastuträsk igår morse. Läs mer