Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Kenneth Häggman arbetar som kabelutsättare i och utanför Örnsköldsvik. Foto: Izabelle Nordfjell
Reportage

Kenneths uppdrag: hitta kabeln

Kenneth Häggman tycker att han hittat hem. Med havstomt, egen brygga och bastu, hund, katt och hästar är jobbet som kabelutsättare i och kring Örnsköldsvik pricken över i.

16 oktober 2017 13:23

Vill han tillbaka till Stockholm, Södermalm och söder om Söder, där han föddes och bod- de fram till 2004? Nej aldrig.

– Jag längtar inte tillbaka. Jag trivs här vid Näskeviken, säger han.
Är det friheten?

– Nej, det skulle jag inte kalla det. Det är något annat. Och det har fått mig, asfalt- unge som jag är, att gå i skogen och plocka bär. Jag gillar det.

– Men gevär och skoter, där går gränsen. Grannen brukar säga att jag bara är en halv människa.

Kenneth Häggman har arbetat i telebranschen sen tidigt 80-tal. Efter 30 år på Televerket och Telia gick flyttlasset till Örnsköldsvik och byn Näske för drygt tio år sedan.

Kenneth sökte nytt jobb i sin nya hembygd, men det var tufft till att börja med.

– Jag trodde inte att det skulle vara så svårt. Min fru är specialistsjuksköterska och hon fick jobb på dagen. Men det är en viss skillnad. Sjuksköterskor är efterfrågade i hela världen.

Sedan 2013 jobbar Kenneth som fälttekniker, eller kabelutsättare som han hellre säger, på Linetec i Örnsköldsvik. Det är ett regionalt företag som nyligen blivit uppköpt av det norska Geomatikk. Ett företag som växer i Sverige.

– Geomatikk har en bra affärsidé, säger Kenneth. De har slagit samman alla typer av utsättning. Istället för att alla företagen skickar varsin gubbe samlar de all utsättning på en person. Jag tar både el och tele numer.

Det betyder också att han har hur mycket jobb som helst. Många rycker och sliter i Kenneth och hans kolleger. Arbetsdagarna under högsäsong, maj till oktober, blir extra långa. Ett par tre dagar i veckan blir arbetsdagen 12–13 timmar. Den utgår hemifrån och börjar sju, oavsett restid.

Sedan några år pågår ett stort arbete med att bygga ut fibernätet i Sverige, inte minst i norra delen av landet där Kenneth har sin bas. Det privata företaget Ip only står för en stor del av utbyggnaden och samarbetar med företag, kommuner och föreningar. Det rör sig om investeringar för många miljarder. Det grävs överallt.

Innan grävskopan börjar gräva ska kabelutsättarna göra sitt. Kenneth Häggman ska se till att redan lagd kabel inte grävs av.

Klockan är 06:30 när Sekotidningen möter Kenneth i huset vid Näskeviken, en havsvik i Bottenhavet. Han sitter vid datorn och går igenom sin arbetsdag. Han har loggat in i Geomatikks intranät, där hans arbetsorder finns, och lagt upp en resrutt. Tjänstebilen står på gårdsplanen och väntar.

Det lätta duggregnet ligger som en ljummen filt över landskapet.

Alla jobb som kabelutsättarna gör utgår från informationen på Ledningskollen, en webbplats där nätägare av olika slag anmält var deras kablar ligger nergrävda. Den som ska gräva går i sin tur in och meddelar sina planer. Om det finns ledningar 30 meter eller närmare den planerade grävningen gör nätägaren en manuell bedömning om fysisk utsättning behövs.

En order går då till Geomatikk eller något annat företag. Via Ledningskollen får Kenneth kartor och flygfoton över området. Allt nedgrävt ska finnas noterat på kartorna. En karta för el, en karta för tele. Och han får även en karta över den nya kabelns sträckning.

Vatten och avlopp ligger djupare än en meter och finns inte med.

Kenneth styr kosan mot Mellansel där it- företaget Inframax lägger ner fiber på uppdrag av Ip only. Kenneth ska göra en schaktning för fiber. Det vill säga gräva fram den kabel som redan finns på plats så att grävmaskinisten Rasmus Gradin och hans kolleger vet var de kan sätta skopan i marken.

Det finns spår av en tidigare utsättning, Kenneth tar spaden och ber en maskinförare gräva försiktigt med sin maskin. Efter bara några tag med skopan hittar han det han letar efter. Televerket står det skrivet på den orange kabeln som dyker upp i leran.

– Den är nedlagd före 1992, konstaterar Kenneth Häggman, och plockar fram sina verktyg, sätter sändtången på sändaren som ligger intill kabeln och går iväg med kabelsökaren.

Det fungerar. Han kan följa signalen från kabeln hela den väg där Inframix ska gräva, han markerar med orange sprayfärg på gräset. Kenneth fotograferar med sin telefon och lägger in bilderna direkt i den app där jobbet dokumenteras. Det är ett bevis på att han varit på plats. Just här, där markeringen är gjord, ska grävkillarna hålla sig borta.

– En avgrävd kabel gjorde nyligen Mellansel helt strömlöst, så nu är det viktigt att det blir rätt, säger Rasmus Gradin, som i nästa sekund säger till Kenneth att det finns mer att göra.

Rasmus har bokat fler utsättningar i Mellansel och vill att det blir klart snarast.

Kenneth hittar inte någon arbetsorder, ringer Inframix projektledare och hör efter. Denne lovar mejla över uppgifter.

Dagens arbetsschema rubbas och när det sedan kommer ytterligare två samtal om akuta utryckningar blir inget som planerat. Grävare står och väntar på utsättare i Sollefteå, en timmes restid bort.

– Det får bli efter lunch, säger han i telefon.

Han hinner precis lägga på när han får ett nytt samtal om en avgrävd fiberkabel i en liten by – åt andra hållet. Det är akut, säger den som ringer.

Kenneth bestämmer sig för att först avsluta utsättningen i Mellansel. I en campingstuga äter killarna från Inframix lunch – räkmackor och kaffe – Kenneth pratar ihop sig med Rasmus och kör iväg igen.

Kenneth trotsar regnet som nu vräker ner, öppnar en transformatorkiosk, plockar upp signaler från el- och telekablar med sitt verktyg, slår ner breda pinnar i marken. Yxan är till stor hjälp när han bankar ner pinnarna i marken.

Den långa gula regnrocken syns genom grönskan, på fälten, i vägrenen, på villatomter och in i slyet längs byvägen. Det går snabbt.

Så här är det när man har roligt, säger Kenneth. Det händer något nytt som kullkastar planerna och dagen hinner bli sen kväll innan han är hemma i Näske.

– God förmåga att planera och med kort varsel planera om, samt kartkunskap är bra egenskaper för en kabelutsättare, säger Kenneth.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Konfliktfylld fransk vår

Konfliktfylld fransk vår

Idag, torsdag, har hälften av alla tåg ställts in. Järnvägspersonalen protesterar mot regeringens planer för spårtrafiken. Samtidigt strejkar statsanställda mot personalminskningar. Läs mer

Bring Citymail får nya ägare

Bring Citymail får nya ägare. Norska Posten säljer brevverksamheten till det tyska investmentbolaget Allegra Capital. Läs mer

SJ anklagar lokförare för mobbning

Flera lokförare har tilldelats erinringar av SJ efter att företaget anklagar dem för mobbning och trakasserier under en arbetsplatsträff i Stockholm. Seko SJ protesterar och har krävt att erinringarna dras tillbaka. Något SJ inte gått med på. Läs mer

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

I slutet av året hoppas sjöfartsbranschen ha en handlingsplan för hur branschen ska hantera och agera vid sexuella trakasserier och andra kränkningar. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Strömförande grind på tågstation

Strömförande grind på tågstation

Först åtta timmar efter anmälan åtgärdades en strömförande grind på en pendeltågsperrong i Stockholm. Grinden, som står så att allmänheten kan komma åt den, var feljordad och drog till sig så kallad returström när tågen passerade. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Seko lämnar flyttande Nordea

Nordeas stämma röstade igenom en flytt av huvudkontoret till Finland. Det innebär att Seko går vidare med sitt beslut från i höstas om att lämna banken. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Två inspektörer från Transportstyrelsen som skulle kontrollera säkerheten ombord blev bjudna på en bättre middag och uppgraderas till lyxhytt utan kostnad. Det avslöjar Dagens ETC. Enligt tidningens granskning har bjudresorna pågått i minst tio år. Läs mer

Bring citymail lägger ner brevbärarkontor

Bring citymail stänger kontor i Flen och Katrineholm och lägger istället postutdelningen på Prolog, Mittmedias tidningsdistributionsbolag. Förändringen planeras till maj 2018. Läs mer

Det blir inget åtal för elolyckan i Tyfors

Nu står det klart att det inte blir något åtal om arbetsmiljöbrott efter elolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen. Läs mer

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

Sekos kvinnliga nätverk på Trafikverket, Q-net, har vaknat till liv igen efter några år med sporadisk verksamhet. Förhoppningen är att nätverket ska göra att fler kvinnor tar på sig fackliga uppdrag. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Ajournera

Att göra ett tillfälligt uppehåll i förhandlingar, till exempel för enskilda överläggningar.