Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

”Kålle” på kongressen

Sekos kongress har gått in på sin andra dag. En dag som inleddes med ett tal av LO:s ordförande Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson. Arbete åt alla, var hans huvudbudskap.

2 oktober 2013 10:14

Varma applåder mötte ”Kålle” när han äntrade talarstolen. Och ännu varmare när han klev ner igen efter dryga 30 minuter.

Tiden där emellan ägnade han främst åt attackera den borgerliga regeringens politik och lyfta fram jobbfrågan som den viktigaste att driva.

– Vi har drygt 8 procents arbetslöshet. I alla andra tider hade det kallats massarbetslöshet. Den borgerliga regeringen har gjort det till ett problem för individen, inte för politiken. Därför biter sig massarbetslösheten fast och det är inte värdigt Sverige. Glöm aldrig vår viktigaste fråga – arbete åt alla, sade han och möttes av applåder.

Sedan avhandlades ungdomsarbetslösheten. 80 000 arbetslösa ungdomar lämnas åt sig själva enligt LO-ordföranden. Regeringens tanke är att om man hjälper dem så blir de lata, enligt regeringen.

– Ungdomar måste vara arbetslösa i 90 dagar innan de får hjälp. Den idén är inte bara borgerlig, den är korkad också, Nej, ungdomar ska ha hjälp från första dagen, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Som motförslag förde han fram den så kallade 90-dagars garantin. Den innebär att ungdomar inom 90 dagar ska garanteras antingen jobb eller utbildningsplats.

Arbetslösheten kostar också mycket pengar, menade han vidare och ställde en retorisk fråga till publiken.

– Kan inte de pengarna användas bättre. Hörrni, finns det inga vägar som behöver rustas upp, eller, och möttes av skratt och applåder.

Ytterligare uppskattning fick han när han kom in på järnvägsinfrastrukturen. Även där hackade han på regeringen.

– Det är snart svårt att hitta rallare som kan bygga den typ av järnväg som Anders Borg vill bygga. Över allt annars bygger man snabb järnväg, men inte här.

Vidare berörde han såväl dagisgruppernas som skolklassernas storlek och äldreomsorgen där många gamla inte får se solen varje dag på grund av personalnedskärningarna, samt det bristfälliga bostadsbyggandet.

Satsa på att få de 400 000 arbetslösa i jobb i stället för att betala a-kassa till dem var det genomgående temat i dessa frågor.

– Men de borgerliga har bara ett recept – sänk skatten. Därför blir det inga satsningar.

Vi behöver inte mer skattesänkningar – vi behöver mer satsningar på välfärden!

Talet avslutades med att Karl-Petter Thorwaldsson gratulerade Seko på två punkter. Dels för att vara det förbund som ökat medlemstalen snabbast sedan i somras, dels för en väl genomförd avtalsrörelse. Han erkände att han varit orolig när han klev på uppdraget som ordförande för ett år sedan. Splittringen mellan förbund inom LO-sfären ledde till att arbetsgivarna ”vann” förra avtalsrörelsen. I år har man stått enade och LO-samordningen har skördat framgångar.

– Ingen har fått under 1700 i kronor, utan att vi behövt ge avkall på annat. Och det var för att vi höll ihop. Då är vi starkast i världen. Glöm aldrig att vi måste hålla ihop, det är vår framtid.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

”Regeringen har panik”

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfvén möttes av stående ovationer när han talade till Sekos kongress på onsdagen. Budskapet kan sammanfattas med hans egna ord: Vi har en plan, regeringen har panik. Läs mer

Nya medlemsavgifter klubbade

Kongressen har tagit beslut om en ny avgiftstrappa för Sekos medlemmar. De två lägsta stegen ska ha en avgift på 50 kronor. Läs mer

Seko har valt ny förbundsstyrelse

Sekos kongress har valt en ny förbundsstyrelse. Kongressen gick på valberedningens förslag och alla ledamöter valdes med acklamation. Läs mer

Janne Rudén Sekos ordförande

Sekos kongress har valt Janne Rudén till förbundets ordförande för en tredje kongressperiod. Läs mer

”Kålle” på kongressen

Sekos kongress har gått in på sin andra dag. En dag som inleddes med ett tal av LO:s ordförande Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson. Arbete åt alla, var hans huvudbudskap. Läs mer

Sekos kongress har börjat

Sekos kongress, som hålls i Folkets hus i Stockholm, har dragit igång. Sekos ordförande, Janne Rudén inledde med att konstatera att: "Utan Sekos medlemmar stannar Sverige". Läs mer