– Vi har inte flyttat ett enda kommatecken åt fel håll, utan bara åt rätt, sammanfattar Fredrik Bäckström, förhandlingsansvarig på Seko, överenskommelsen.

Enligt honom har Seko inte gjort några eftergifter och har fått till några principiellt viktiga framgångar, även om man fått släppa några krav.

– Något som varit väldigt viktigt är att alla ska omfattas av skrivningarna kring lägstalöner, även tillfälligt anställda. Så var det inte förut och då förekom det ibland missbruk. Det är väldigt bra att vi fått in det i avtalet nu.

I gengäld fick Seko ge upp kravet på att få in ytterligare ett steg i lönetrappan, med garanterad löneökning även efter två år i branschen, i stället som nu bara efter ett år.

När det gäller frågan om att restid ska räknas som arbetstid är även det en framgång enligt Fredrik Bäckström. I avtalet står nu att parterna är överens om att viss restid kan räknas som arbetstid. Frågan ska läggas i en arbetsgrupp, ledd av en opartisk ordförande, som har sex månader på sig att leverera. Att tillsätta en arbetsgrupp brukar vara ett annat ord för att begrava frågan tills vidare, men inte denna gång.

– Vi var tydliga med att det måste vara en opartisk ordförande. Det plus en ganska kort tidsfrist och att det faktiskt står att parterna är överens om att restid kan vara arbetstid gör att det här inte är en ”vanlig” arbetsgrupp, säger Fredrik Bäckström.

Han säger också att det är fritt fram att lyfta om någon anser att restiden ska räknas som arbetstid redan innan arbetsgruppen är klar.

– Vi kommer kunna tvista om det under tiden.

Framgång blev det däremot inte när det gäller kravet på individgarantier i avtalet. Löneutrymmet, som alltså blev 2,38 procent på 13 månader, ska fördelas individuellt. Men om parterna inte kommer överens i de lokala förhandlingarna så ska halva summan fördelas generellt och resten får arbetsgivaren fördela.

– Och så har vi skärpt skrivningarna om åtgärdsprogram för de som arbetsgivaren inte anser uppfyller kriterierna för att få en löneökning.

Fredrik Bäckström är även nöjd över att det blev ett kort avtal.

– Jag tar gärna ettåriga avtal hela tiden. Det behövs alltid göras förbättringar och vi flyttar fram positioner för varje år.

Sekos krav på en flexpensionslösning föll bort då Arbetsdomstolen kommit fram till att Unionen och Sveriges ingenjörer, som också krävde flexpension, inte hade rätt att strejka i den frågan.