Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Peter Fahlin är klubbordförande för Seko på Hinseberg. Foto: Ulla-Carin Ekblom
Reportage

Inlåst på jobbet

Det är i mottagningen som allt börjar och slutar på Hinseberg. Intagna och besökare passerar samma dörr, metallbåge och väntrum på väg in i anstalten.

17 december 2015 11:32

I det som kan kallas kapprummet finns några leksaker, barnböcker och tofflor för besökande barn och vuxna. En griffeltavla för de allra minsta hänger på väggen.

Två dörrar leder ut ur och in i rummet.

Hinseberg, ett par mil utanför Örebro, är Sveriges största anstalt för kvinnor. Den har högsta säkerhetsklass och det finns cirka 100 platser för kvinnor, som dömts till minst två års fängelse. För närvarande är det fullbelagt.

Många som avtjänar sina straff på Hinseberg har dömts för narkotikabrott, och en del av dem har egna missbruksproblem, som de kan få hjälp med i något av anstaltens behandlingsprogram.

100 intagna och ungefär lika många anställda ska se till att verksamheten flyter. Den största personalgruppen är kriminalvårdare, de har den dagliga kontakten med de intagna, är kontaktpersoner och sköter verkställighetsplaneringen.

På anstalten finns också behandlare (en del av dem är kriminalvårdare), produktionsledare, kockar, trädgårdsarbetare, arbetsförmedlare, andlig stödpersonal, lärare och kriminalvårdsinspektörer.

Den andliga verksamheten är viktig, säger personalen. Med präst, pastor, imam, ka­tolsk nunna och ortodox präst, kan intagna lätta sina hjärtan, berätta om sina katastrofkänslor, sin ångest och oro, sin skam och sitt ibland dåliga samvete.

–De har en profession som inte har med verkställigheten av straffet att göra. Det blir ett andningshål för många intagna, säger Maria Christiansen, kriminalvårdare och programledare för missbruksbehandling.

Hon understryker att intagna också sam­talar med personalen.

– Många är inte vana att bli lyssnade på och därför är det viktigt att vi finns där och lyssnar när de vill prata. Och vi har många spontana samtal, säger hon.

Hinsebergs vackra läge kanske inspire­rar till ett och annat samtal. Skog, åkrar  och vatten omger anstalten, och även innanför det höga stängslet är det grönt. Höga träd och gräsmattor ramar in äldre och moderna byggnader.

Å andra sidan är intagna och personal inte utomhus särskilt mycket. Varje intagen har rätt till en timmes promenad varje dag och den sker på gården framför parkgården, anstaltens huvudbyggnad.

På Parkgården finns fler­talet bostadsrum för de in­tagna, fördelade på sex av­delningar. Fem har namn
efter träd: Eken, Boken, Al­men, Linden och Lönnen.
Den sjätte heter kort och gott riksintaget. Till Riks kom­mer alla kvinnor först, här utreds deras behov och var de ska avtjäna sina straff.

Peter Fahlin är klubbordförande för Seko och arbetar på Eken och Riksintaget. Eller plan 3 som personalen säger för enkelhetens skull.

Bakom dörren med skylten Back­office har Peter och hans kolleger Anna Dahlberg och Robert Konnman ett litet kontorsutrymme där de kan sköta det administrativa arbetet.

Varje intagen har till exempel en verkställighetsplanering som ska fyllas på och följas upp regelbundet.

Administration är dock en liten del av job­bet. Merparten av tiden rör sig personalen mellan olika avdelningar och verksamheter. De deltar i promenaderna, transporterar in­ tagna till och från sysselsättning, lärcentret, gympahallen, behandling, arbetsförmedlingen och mycket annat.

Varje arbetsdag börjar med att de intagnas bostadsrum låses upp. Då är klockan 07:45. På förmiddagen har de flesta sysselsättning eller studier. Efter lunch och promenad fortsätter det på samma sätt.

Det kan synas enformigt, men jobbet är i själva verket varierat och oförutsägbart, tycker Peter Fahlin och hans kolleger. Det är charmen med jobbet.

Nackdelen är att de låsta dörrarna även får personalen att ibland känna sig instängd.

– Ibland är det som om jag själv vore inta­gen, säger Peter.

Anna håller med:

– Jag tror att det är jätteviktigt för oss att vara ute i solen och naturen när vi är lediga. För att få  återhämtning. Vi är inomhus väldigt mycket och vet ibland inte vad det varit för väder under en dag, säger hon.

Trots känslan av instängdhet på jobbet föredrar de flesta att arbeta tolvtimmarspass framför kort dagar.

– Med långa pass får vi längre sammanhängande ledighet, säger Anna. Jag kan inte tänka mig att arbeta på något annat sätt.

Seko har under flera år arbetat för ökad bemanning så att kriminalvårdarna alltid kan ar­beta två och två. Peter Fahlin säger att det ser ut att bli så, det talas om kanske åtta nya tjänster.

På Hinseberg har personalen så kallade önskescheman, var och en lägger sitt eget schema på tio veckor, som ska godkännas av cheferna. Alla kriminalvårdare arbetar dag, kväll, natt och helger.

– Trots all obekväm arbetstid har vi låga löner, säger Peter. 23 000–24 000 kronor plus 36 kronor i timmen i obtillägg. Det är för lite.

Robert Konnman lägger till att han tycker att kriminalvårdare ska ställa samma krav som polisen: minst 25 000 kronor i månaden.

– På så sätt skulle fler stanna kvar i det här viktiga jobbet.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

2 kommentarer

  1. Urban

    Håller med ang lönerna. Vi vårdare är de som har mest klientnära arbete och har sämst betalt.
    Efter snart 17 år i verket är jag halvägs mot 26000 kr.. pinsamt dålig lön…
    Dax för Seko att slåss för oss kriminalvårdare..

  2. Elisabeth

    Kriminalvården bryr sig inte särskilt om personalen, dom är utbytbara………cheferna däremot dom håller varandra om ryggen, och ökar på sina löner. Kompisgänget styr……..

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Kvinnor avstår fackliga kurser efter sextrakasserier

Kvinnor avstår fackliga kurser efter sextrakasserier

Sexuella trakasserier är så vanligt förekommande att kvinnor avstår från att gå på fackliga kurser. Nyligen inträffade ett allvarligare fall på LO:s kursgård Runö.  Läs mer

Lokföraren som inte var sjuk

Lokföraren som inte var sjuk

Det här är berättelsen om lokföraren som inte var sjuk och arbetsgivaren som gav honom ett ultimatum: ät medicin eller få sparken! Nu är frågan på väg till Arbetsdomstolen och Lasse Holm hoppas på upprättelse. Men under tiden mår han dåligt. Läs mer

Avtal 2017

Allt om avtalsrörelsen

Här kan du läsa alla våra artiklar om avtalsrörelsen 2017 där Seko ska förhandla om drygt 20 centrala avtal. Läs mer

Valle Karlsson: Inget ska sopas under mattan

-Vi förstår att vi inom Seko och fackföreningsrörelsen inte är fredade från sexuella trakasserier. Och vi tar det väldigt allvarligt. Nu måste vi gå från ord till handling. Läs mer

Chefen viktig för trivseln

Chefen viktig för trivseln

Stoppa allt skitsnack, låt ingen vara eller känna sig utesluten, glöm inte de sjukskrivna. Några tips från Seko Skåne om vägen till en trivsam arbetsplats. Läs mer

Spelet om Postnord

Spelet om Postnord

Seko posten sparkade ut de danska fackrepresentanterna ur bolagsstyrelsen. Danskarna blev sura, men enligt Seko posten var det nödvändigt för få danska och svenska staten att enas om ett kapitaltillskott till Postnord. Läs mer

När jobbet leder till döden

När jobbet leder till döden

Hittills i år har 40 personer dött på jobbet. Här är en berättelse om hur det kan gå till. Om entreprenörskedjor, bristande kontroll och olyckliga omständigheter. Läs mer

”Det vi gör har aldrig gjorts förut”

”Det vi gör har aldrig gjorts förut”

Pierre Fredriksson är verkstadsingenjör vid Uppsala universitet och gillar att arbeta i teknikens framkant. Läs mer

Med orättvisorna i fokus

Med orättvisorna i fokus

Hennes drivkraft är kampen mot orättvisor. Och det är en fajt som Gabriella Lavecchia tagit i många olika roller inom arbetarrörelsen. Sedan i våras som vice förbundsordförande för Seko. Läs mer

För dyrt med god arbetsmiljö

För dyrt med god arbetsmiljö

Kedjan med entreprenörer hade fem länkar, med Trafikverket överst. Men den sista länken brast och en provanställd 22-åring omkom i en olycka. Kanske hade den undvikits om facket fått spela sin roll. Läs mer

Inga arbetare på riksdagslistan

Inte ett fackligt namn på valbar plats när socialdemokraterna i Norrbotten sätter ihop sin riksdagslista. Det är helt enkelt inte acceptabelt tycker LO-distriktet i Norra Sverige. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

6F utreder ny lönemodell

Förbunden inom 6 F har länge varit kritiska till den svenska lönebildningsmodellen. Nu tillsätter förbunden en gemensam utredning som ska försöka hitta en bättre modell. Läs mer

Kvinnligt nätverk viktigt forum att prata ut om jobbet

Kvinnligt nätverk viktigt forum att prata ut om jobbet

– Titta så små byxorna är, säger tunneltvättare Madelene Berglund och lyfter upp en arbetsbyxa från bordet där ett av de större klädföretagen placerat sitt utbud. Läs mer

Rödgrönt löfte om skärgårdstrafik i egen regi

Vid en facklig hearing i landstingshuset i Stockholm lovade de rödgröna att ta tillbaka bland annat delar av skärgårdstrafiken i egen regi om de kommer till makten. För personalens och resenärernas skull, men också för att få en möjlighet att jämföra olika driftsformer. Läs mer

Avtal klart för skärgårdstrafik

Seko och Almega har kommit överens om ett nytt treårigt avtal för de anställda i skärgårdstrafiken. Därmed dras strejkvarslet tillbaka. Läs mer

Väg- och ban öppnar för ny yrkesutbildning

Väg- och ban öppnar för ny yrkesutbildning

Även väg- och banbranschen har nu ett avtal om yrkesintroduktionsanställning, YA. Unga, nyanlända och långtidsarbetslösa kan lära sig ett yrke och samtidigt få lön, arbetsgivaren står för handledning men slipper betala arbetsgivaravgift. Läs mer

Tågvärdar testar kroppskameror

Under tre månader framåt ska ett antal tågvärdar på Pågatågen bära kroppskameror. Tanken är att det ska öka tryggheten ombord på tågen. En utvärdering får avgöra om alla ska bära kameror. Läs mer

Arbetsmiljöverket kritiserar Strukton

Arbetsmiljöverket kritiserar Strukton

Efter en inspektion på Strukton rail riktar Arbetsmiljöverket kritik mot företagets arbetsmiljöarbetet. Bolaget har två månader på sig att svara hur man ska åtgärda bristerna. Läs mer

Försäkringar
Fackets försäkring hjälpte Tomas efter stroken

Fackets försäkring hjälpte Tomas efter stroken

Paketchauffören Tomas Dahl fick en stroke för tre år sedan. Genom Sekos sjukförsäkring fick han 50 000 kronor – pengar som var välkomna när han blev sjukskriven på heltid i tre månader. Läs mer

Central förhandling

En förhandling som förs mellan centrala arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer. Till exempel mellan Seko och Almega. Se Sekos motparter.