Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Peter Fahlin är klubbordförande för Seko på Hinseberg. Foto: Ulla-Carin Ekblom
Reportage

Inlåst på jobbet

Det är i mottagningen som allt börjar och slutar på Hinseberg. Intagna och besökare passerar samma dörr, metallbåge och väntrum på väg in i anstalten.

17 december 2015 11:32

I det som kan kallas kapprummet finns några leksaker, barnböcker och tofflor för besökande barn och vuxna. En griffeltavla för de allra minsta hänger på väggen.

Två dörrar leder ut ur och in i rummet.

Hinseberg, ett par mil utanför Örebro, är Sveriges största anstalt för kvinnor. Den har högsta säkerhetsklass och det finns cirka 100 platser för kvinnor, som dömts till minst två års fängelse. För närvarande är det fullbelagt.

Många som avtjänar sina straff på Hinseberg har dömts för narkotikabrott, och en del av dem har egna missbruksproblem, som de kan få hjälp med i något av anstaltens behandlingsprogram.

100 intagna och ungefär lika många anställda ska se till att verksamheten flyter. Den största personalgruppen är kriminalvårdare, de har den dagliga kontakten med de intagna, är kontaktpersoner och sköter verkställighetsplaneringen.

På anstalten finns också behandlare (en del av dem är kriminalvårdare), produktionsledare, kockar, trädgårdsarbetare, arbetsförmedlare, andlig stödpersonal, lärare och kriminalvårdsinspektörer.

Den andliga verksamheten är viktig, säger personalen. Med präst, pastor, imam, ka­tolsk nunna och ortodox präst, kan intagna lätta sina hjärtan, berätta om sina katastrofkänslor, sin ångest och oro, sin skam och sitt ibland dåliga samvete.

–De har en profession som inte har med verkställigheten av straffet att göra. Det blir ett andningshål för många intagna, säger Maria Christiansen, kriminalvårdare och programledare för missbruksbehandling.

Hon understryker att intagna också sam­talar med personalen.

– Många är inte vana att bli lyssnade på och därför är det viktigt att vi finns där och lyssnar när de vill prata. Och vi har många spontana samtal, säger hon.

Hinsebergs vackra läge kanske inspire­rar till ett och annat samtal. Skog, åkrar  och vatten omger anstalten, och även innanför det höga stängslet är det grönt. Höga träd och gräsmattor ramar in äldre och moderna byggnader.

Å andra sidan är intagna och personal inte utomhus särskilt mycket. Varje intagen har rätt till en timmes promenad varje dag och den sker på gården framför parkgården, anstaltens huvudbyggnad.

På Parkgården finns fler­talet bostadsrum för de in­tagna, fördelade på sex av­delningar. Fem har namn
efter träd: Eken, Boken, Al­men, Linden och Lönnen.
Den sjätte heter kort och gott riksintaget. Till Riks kom­mer alla kvinnor först, här utreds deras behov och var de ska avtjäna sina straff.

Peter Fahlin är klubbordförande för Seko och arbetar på Eken och Riksintaget. Eller plan 3 som personalen säger för enkelhetens skull.

Bakom dörren med skylten Back­office har Peter och hans kolleger Anna Dahlberg och Robert Konnman ett litet kontorsutrymme där de kan sköta det administrativa arbetet.

Varje intagen har till exempel en verkställighetsplanering som ska fyllas på och följas upp regelbundet.

Administration är dock en liten del av job­bet. Merparten av tiden rör sig personalen mellan olika avdelningar och verksamheter. De deltar i promenaderna, transporterar in­ tagna till och från sysselsättning, lärcentret, gympahallen, behandling, arbetsförmedlingen och mycket annat.

Varje arbetsdag börjar med att de intagnas bostadsrum låses upp. Då är klockan 07:45. På förmiddagen har de flesta sysselsättning eller studier. Efter lunch och promenad fortsätter det på samma sätt.

Det kan synas enformigt, men jobbet är i själva verket varierat och oförutsägbart, tycker Peter Fahlin och hans kolleger. Det är charmen med jobbet.

Nackdelen är att de låsta dörrarna även får personalen att ibland känna sig instängd.

– Ibland är det som om jag själv vore inta­gen, säger Peter.

Anna håller med:

– Jag tror att det är jätteviktigt för oss att vara ute i solen och naturen när vi är lediga. För att få  återhämtning. Vi är inomhus väldigt mycket och vet ibland inte vad det varit för väder under en dag, säger hon.

Trots känslan av instängdhet på jobbet föredrar de flesta att arbeta tolvtimmarspass framför kort dagar.

– Med långa pass får vi längre sammanhängande ledighet, säger Anna. Jag kan inte tänka mig att arbeta på något annat sätt.

Seko har under flera år arbetat för ökad bemanning så att kriminalvårdarna alltid kan ar­beta två och två. Peter Fahlin säger att det ser ut att bli så, det talas om kanske åtta nya tjänster.

På Hinseberg har personalen så kallade önskescheman, var och en lägger sitt eget schema på tio veckor, som ska godkännas av cheferna. Alla kriminalvårdare arbetar dag, kväll, natt och helger.

– Trots all obekväm arbetstid har vi låga löner, säger Peter. 23 000–24 000 kronor plus 36 kronor i timmen i obtillägg. Det är för lite.

Robert Konnman lägger till att han tycker att kriminalvårdare ska ställa samma krav som polisen: minst 25 000 kronor i månaden.

– På så sätt skulle fler stanna kvar i det här viktiga jobbet.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

2 kommentarer

  1. Urban

    Håller med ang lönerna. Vi vårdare är de som har mest klientnära arbete och har sämst betalt.
    Efter snart 17 år i verket är jag halvägs mot 26000 kr.. pinsamt dålig lön…
    Dax för Seko att slåss för oss kriminalvårdare..

  2. Elisabeth

    Kriminalvården bryr sig inte särskilt om personalen, dom är utbytbara………cheferna däremot dom håller varandra om ryggen, och ökar på sina löner. Kompisgänget styr……..

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Bring Citymail får nya ägare

Bring Citymail får nya ägare. Norska Posten säljer brevverksamheten till det tyska investmentbolaget Allegra Capital. Läs mer

SJ anklagar lokförare för mobbning

Flera lokförare har tilldelats erinringar av SJ efter att företaget anklagar dem för mobbning och trakasserier under en arbetsplatsträff i Stockholm. Seko SJ protesterar och har krävt att erinringarna dras tillbaka. Något SJ inte gått med på. Läs mer

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

I slutet av året hoppas sjöfartsbranschen ha en handlingsplan för hur branschen ska hantera och agera vid sexuella trakasserier och andra kränkningar. Läs mer

Strömförande grind på tågstation

Strömförande grind på tågstation

Först åtta timmar efter anmälan åtgärdades en strömförande grind på en pendeltågsperrong i Stockholm. Grinden, som står så att allmänheten kan komma åt den, var feljordad och drog till sig så kallad returström när tågen passerade. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Seko lämnar flyttande Nordea

Nordeas stämma röstade igenom en flytt av huvudkontoret till Finland. Det innebär att Seko går vidare med sitt beslut från i höstas om att lämna banken. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Två inspektörer från Transportstyrelsen som skulle kontrollera säkerheten ombord blev bjudna på en bättre middag och uppgraderas till lyxhytt utan kostnad. Det avslöjar Dagens ETC. Enligt tidningens granskning har bjudresorna pågått i minst tio år. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

Bring citymail lägger ner brevbärarkontor

Bring citymail stänger kontor i Flen och Katrineholm och lägger istället postutdelningen på Prolog, Mittmedias tidningsdistributionsbolag. Förändringen planeras till maj 2018. Läs mer

Det blir inget åtal för elolyckan i Tyfors

Nu står det klart att det inte blir något åtal om arbetsmiljöbrott efter elolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen. Läs mer

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

Sekos kvinnliga nätverk på Trafikverket, Q-net, har vaknat till liv igen efter några år med sporadisk verksamhet. Förhoppningen är att nätverket ska göra att fler kvinnor tar på sig fackliga uppdrag. Läs mer

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Nuvarande och tidigare anställda på ISS biljettkontrollen vittnar om att de utsatts för grova sexuella trakasserier, kränkningar, mobbning och hot av flera av sina arbetsledare. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Avtalskonferens

Möten där lokala förtroendevalda och Sekos förhandlingsombudsmän diskuterar och prioriterar vilka krav man ska ställa i kollektivavtalsförhandlingarna avtalsområde för avtalsområde.