Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Peter Fahlin är klubbordförande för Seko på Hinseberg. Foto: Ulla-Carin Ekblom
Reportage

Inlåst på jobbet

Det är i mottagningen som allt börjar och slutar på Hinseberg. Intagna och besökare passerar samma dörr, metallbåge och väntrum på väg in i anstalten.

17 december 2015 11:32

I det som kan kallas kapprummet finns några leksaker, barnböcker och tofflor för besökande barn och vuxna. En griffeltavla för de allra minsta hänger på väggen.

Två dörrar leder ut ur och in i rummet.

Hinseberg, ett par mil utanför Örebro, är Sveriges största anstalt för kvinnor. Den har högsta säkerhetsklass och det finns cirka 100 platser för kvinnor, som dömts till minst två års fängelse. För närvarande är det fullbelagt.

Många som avtjänar sina straff på Hinseberg har dömts för narkotikabrott, och en del av dem har egna missbruksproblem, som de kan få hjälp med i något av anstaltens behandlingsprogram.

100 intagna och ungefär lika många anställda ska se till att verksamheten flyter. Den största personalgruppen är kriminalvårdare, de har den dagliga kontakten med de intagna, är kontaktpersoner och sköter verkställighetsplaneringen.

På anstalten finns också behandlare (en del av dem är kriminalvårdare), produktionsledare, kockar, trädgårdsarbetare, arbetsförmedlare, andlig stödpersonal, lärare och kriminalvårdsinspektörer.

Den andliga verksamheten är viktig, säger personalen. Med präst, pastor, imam, ka­tolsk nunna och ortodox präst, kan intagna lätta sina hjärtan, berätta om sina katastrofkänslor, sin ångest och oro, sin skam och sitt ibland dåliga samvete.

–De har en profession som inte har med verkställigheten av straffet att göra. Det blir ett andningshål för många intagna, säger Maria Christiansen, kriminalvårdare och programledare för missbruksbehandling.

Hon understryker att intagna också sam­talar med personalen.

– Många är inte vana att bli lyssnade på och därför är det viktigt att vi finns där och lyssnar när de vill prata. Och vi har många spontana samtal, säger hon.

Hinsebergs vackra läge kanske inspire­rar till ett och annat samtal. Skog, åkrar  och vatten omger anstalten, och även innanför det höga stängslet är det grönt. Höga träd och gräsmattor ramar in äldre och moderna byggnader.

Å andra sidan är intagna och personal inte utomhus särskilt mycket. Varje intagen har rätt till en timmes promenad varje dag och den sker på gården framför parkgården, anstaltens huvudbyggnad.

På Parkgården finns fler­talet bostadsrum för de in­tagna, fördelade på sex av­delningar. Fem har namn
efter träd: Eken, Boken, Al­men, Linden och Lönnen.
Den sjätte heter kort och gott riksintaget. Till Riks kom­mer alla kvinnor först, här utreds deras behov och var de ska avtjäna sina straff.

Peter Fahlin är klubbordförande för Seko och arbetar på Eken och Riksintaget. Eller plan 3 som personalen säger för enkelhetens skull.

Bakom dörren med skylten Back­office har Peter och hans kolleger Anna Dahlberg och Robert Konnman ett litet kontorsutrymme där de kan sköta det administrativa arbetet.

Varje intagen har till exempel en verkställighetsplanering som ska fyllas på och följas upp regelbundet.

Administration är dock en liten del av job­bet. Merparten av tiden rör sig personalen mellan olika avdelningar och verksamheter. De deltar i promenaderna, transporterar in­ tagna till och från sysselsättning, lärcentret, gympahallen, behandling, arbetsförmedlingen och mycket annat.

Varje arbetsdag börjar med att de intagnas bostadsrum låses upp. Då är klockan 07:45. På förmiddagen har de flesta sysselsättning eller studier. Efter lunch och promenad fortsätter det på samma sätt.

Det kan synas enformigt, men jobbet är i själva verket varierat och oförutsägbart, tycker Peter Fahlin och hans kolleger. Det är charmen med jobbet.

Nackdelen är att de låsta dörrarna även får personalen att ibland känna sig instängd.

– Ibland är det som om jag själv vore inta­gen, säger Peter.

Anna håller med:

– Jag tror att det är jätteviktigt för oss att vara ute i solen och naturen när vi är lediga. För att få  återhämtning. Vi är inomhus väldigt mycket och vet ibland inte vad det varit för väder under en dag, säger hon.

Trots känslan av instängdhet på jobbet föredrar de flesta att arbeta tolvtimmarspass framför kort dagar.

– Med långa pass får vi längre sammanhängande ledighet, säger Anna. Jag kan inte tänka mig att arbeta på något annat sätt.

Seko har under flera år arbetat för ökad bemanning så att kriminalvårdarna alltid kan ar­beta två och två. Peter Fahlin säger att det ser ut att bli så, det talas om kanske åtta nya tjänster.

På Hinseberg har personalen så kallade önskescheman, var och en lägger sitt eget schema på tio veckor, som ska godkännas av cheferna. Alla kriminalvårdare arbetar dag, kväll, natt och helger.

– Trots all obekväm arbetstid har vi låga löner, säger Peter. 23 000–24 000 kronor plus 36 kronor i timmen i obtillägg. Det är för lite.

Robert Konnman lägger till att han tycker att kriminalvårdare ska ställa samma krav som polisen: minst 25 000 kronor i månaden.

– På så sätt skulle fler stanna kvar i det här viktiga jobbet.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

2 kommentarer

  1. Urban

    Håller med ang lönerna. Vi vårdare är de som har mest klientnära arbete och har sämst betalt.
    Efter snart 17 år i verket är jag halvägs mot 26000 kr.. pinsamt dålig lön…
    Dax för Seko att slåss för oss kriminalvårdare..

  2. Elisabeth

    Kriminalvården bryr sig inte särskilt om personalen, dom är utbytbara………cheferna däremot dom håller varandra om ryggen, och ökar på sina löner. Kompisgänget styr……..

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Seko vill förhandla om utbildningsjobb

Alla LO-förbund utom Transport vill förhandla med arbetsgivarna för att få fram nya jobb till nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden. Utgångspunkten är det förslag om utbildningsjobb som LO lade fram i mars i år. Läs mer

Avtal 2017

Allt om avtalsrörelsen

Här kan du läsa alla våra artiklar om avtalsrörelsen 2017 där Seko ska förhandla om drygt 20 centrala avtal. Läs mer

Kvarts ger Svevia böter

Kvarts ger Svevia böter

Svevia har dömts att betala 150 000 kronor i sanktionsavgift för att ha brutit mot föreskrifterna om kvarts. Det saknades dokument om risker med höga kvartshalter på ett arbetsställe i Storuman. Läs mer

Ännu inget nytt arbetstidsavtal på NTE

Förhandlingarna om nytt arbetstidsavtal för personalen på Nationella transportenheten, NTE, inom Kriminalvården fortsätter. Seko har hittills sagt nej till arbetsgivarens förslag. Läs mer

Jobbar kvar för att det är kul

Jobbar kvar för att det är kul

Pelle Olsson är både kriminalvårdare och pensionär. Han tycker att han har fått det bästa av allt och rekommenderar andra samma sak. Men inte för att klamra sig fast vid jobbet. Läs mer

Franska protester mot ny arbetslag

Franska protester mot ny arbetslag

Hundratusentals franska invånare deltog idag i demonstrationer mot Macrons nya arbetslag. - Idag lyssnar man bara på arbetsgivarna. Men det är förvånansvärt svårt att få folk att engagera sig trots utvecklingen, säger Rachel Neis fackombud vid det franska gasbolaget. Läs mer

Ökad risk för inhyrda

Ökad risk för inhyrda

Det är farligare att vara inhyrd än anställd.
På bangården Älvsjö är det många bemannings- företag på plats. Signalarna Maria Kax och Ola Rydberg tycker att en introduktion av inhyrda borde vara obligatorisk Läs mer

”Jag gillar att vara utomhus”

”Jag gillar att vara utomhus”

Läs mer

Väjer inte för det pinsamma

Väjer inte för det pinsamma

Sekotidningen möter högaktuelle Ruben Östlund – prisbelönt filmregissör som gärna trycker på våra ömma punkter. Läs mer

Upphandling på slak lina

Upphandling på slak lina

Upphandlingar är ofta ett vågspel. Men en sak är säker, går det åt skogen drabbas inte de ytterst ansvariga, det är de anställda som råkar illa ut. Som nu på pendeltågen i Stockholm Läs mer

Billigare vara med i facket

Nu återinför socialdemokraterna skattereduktion för fackföreningsavgift, så det är bara att bli med i facket igen, skriver två socialdemokratiska riksdagsledamöter. Läs mer

Vill Jernhusen ha fler försenade tåg?

Kanske är det som författaren Jesper Meijling hävdar att fastighetsbolaget Jernhusen och dess stationshus bäst Läs mer

Seko lämnar Nordea

Sekos förbundsstyrelse har tagit beslut om att förbundet ska lämna Nordea. Förbundet har en halvmiljard placerad hos banken. Även LO har beslutat att lämna Nordea, liksom Handels och Transport. Läs mer

Chef kränkte medarbetare

Chef kränkte medarbetare

En chef på LVM-hemmet Runnagården i Örebro har enligt en intern utredning kränkt medarbetare under en längre tid. Läs mer

Seko upprörs över Nordeas flytt

Efter Nordeas besked om flytt till Finland har två fackförbund tagit beslut om att byta bank. Seko, som har en halv miljard placerad hos Nordea, avvaktar diskussion i LO-styrelsen innan man tar beslut. Läs mer

Postnord tar till sig kritiken

Postnord tar till sig kritiken

Det går fortsatt dåligt för Postnord. Kunderna klagar, ägaren staten är missnöjd med ekonomin och kvaliteten och tillsynsmyndigheten Post-och telestyrelsen är bekymrad. Samtidigt kräver Seko att den dansk-svenska fusionen bryts. Läs mer

Avdrag för fackavgift återinförs

Vänsterpartiet och regeringen har i budgetförhandlingarna kommit överens om att återinföra avdragsrätt för fackföreningsavgiften från och med juli 2018. Dessutom avskaffas en karensdag i a-kassan. Läs mer

Tre avtal kvar

Tre avtal återstår för Sekos del i årets avtalsrörelse: staten, skärgårdstrafiken och Samhall. Alla tre löper ut den sista september och parterna har så smått börjat känna på varandra. Läs mer

Regeringen flyttar myndigheter

Regeringen har beslutat att helt eller delvis flytta sju myndigheter från Stockholm till andra orter. Seko har inga medlemmar på de berörda myndigheterna, men regeringen har flaggat för fler beslut före valet nästa år. Läs mer

Här är vinnarna i fototävlingen

Här är vinnarna i fototävlingen

Det har kommit in många vackra, fascinerande och fantasieggande bilder till Sekotidningens fototävling. Juryn har nu utsett vinnarna. Titta och njut! I bildspelet ovan är samtliga bidrag publicerade. Läs mer

Kollektivavtal

Ett skriftligt avtal mellan arbetstagar- och arbetsgivarorganisation om löner och andra anställningsvillkor. Finns både på central och lokal nivå.