Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Peter Fahlin är klubbordförande för Seko på Hinseberg. Foto: Ulla-Carin Ekblom
Reportage

Inlåst på jobbet

Det är i mottagningen som allt börjar och slutar på Hinseberg. Intagna och besökare passerar samma dörr, metallbåge och väntrum på väg in i anstalten.

17 december 2015 11:32

I det som kan kallas kapprummet finns några leksaker, barnböcker och tofflor för besökande barn och vuxna. En griffeltavla för de allra minsta hänger på väggen.

Två dörrar leder ut ur och in i rummet.

Hinseberg, ett par mil utanför Örebro, är Sveriges största anstalt för kvinnor. Den har högsta säkerhetsklass och det finns cirka 100 platser för kvinnor, som dömts till minst två års fängelse. För närvarande är det fullbelagt.

Många som avtjänar sina straff på Hinseberg har dömts för narkotikabrott, och en del av dem har egna missbruksproblem, som de kan få hjälp med i något av anstaltens behandlingsprogram.

100 intagna och ungefär lika många anställda ska se till att verksamheten flyter. Den största personalgruppen är kriminalvårdare, de har den dagliga kontakten med de intagna, är kontaktpersoner och sköter verkställighetsplaneringen.

På anstalten finns också behandlare (en del av dem är kriminalvårdare), produktionsledare, kockar, trädgårdsarbetare, arbetsförmedlare, andlig stödpersonal, lärare och kriminalvårdsinspektörer.

Den andliga verksamheten är viktig, säger personalen. Med präst, pastor, imam, ka­tolsk nunna och ortodox präst, kan intagna lätta sina hjärtan, berätta om sina katastrofkänslor, sin ångest och oro, sin skam och sitt ibland dåliga samvete.

–De har en profession som inte har med verkställigheten av straffet att göra. Det blir ett andningshål för många intagna, säger Maria Christiansen, kriminalvårdare och programledare för missbruksbehandling.

Hon understryker att intagna också sam­talar med personalen.

– Många är inte vana att bli lyssnade på och därför är det viktigt att vi finns där och lyssnar när de vill prata. Och vi har många spontana samtal, säger hon.

Hinsebergs vackra läge kanske inspire­rar till ett och annat samtal. Skog, åkrar  och vatten omger anstalten, och även innanför det höga stängslet är det grönt. Höga träd och gräsmattor ramar in äldre och moderna byggnader.

Å andra sidan är intagna och personal inte utomhus särskilt mycket. Varje intagen har rätt till en timmes promenad varje dag och den sker på gården framför parkgården, anstaltens huvudbyggnad.

På Parkgården finns fler­talet bostadsrum för de in­tagna, fördelade på sex av­delningar. Fem har namn
efter träd: Eken, Boken, Al­men, Linden och Lönnen.
Den sjätte heter kort och gott riksintaget. Till Riks kom­mer alla kvinnor först, här utreds deras behov och var de ska avtjäna sina straff.

Peter Fahlin är klubbordförande för Seko och arbetar på Eken och Riksintaget. Eller plan 3 som personalen säger för enkelhetens skull.

Bakom dörren med skylten Back­office har Peter och hans kolleger Anna Dahlberg och Robert Konnman ett litet kontorsutrymme där de kan sköta det administrativa arbetet.

Varje intagen har till exempel en verkställighetsplanering som ska fyllas på och följas upp regelbundet.

Administration är dock en liten del av job­bet. Merparten av tiden rör sig personalen mellan olika avdelningar och verksamheter. De deltar i promenaderna, transporterar in­ tagna till och från sysselsättning, lärcentret, gympahallen, behandling, arbetsförmedlingen och mycket annat.

Varje arbetsdag börjar med att de intagnas bostadsrum låses upp. Då är klockan 07:45. På förmiddagen har de flesta sysselsättning eller studier. Efter lunch och promenad fortsätter det på samma sätt.

Det kan synas enformigt, men jobbet är i själva verket varierat och oförutsägbart, tycker Peter Fahlin och hans kolleger. Det är charmen med jobbet.

Nackdelen är att de låsta dörrarna även får personalen att ibland känna sig instängd.

– Ibland är det som om jag själv vore inta­gen, säger Peter.

Anna håller med:

– Jag tror att det är jätteviktigt för oss att vara ute i solen och naturen när vi är lediga. För att få  återhämtning. Vi är inomhus väldigt mycket och vet ibland inte vad det varit för väder under en dag, säger hon.

Trots känslan av instängdhet på jobbet föredrar de flesta att arbeta tolvtimmarspass framför kort dagar.

– Med långa pass får vi längre sammanhängande ledighet, säger Anna. Jag kan inte tänka mig att arbeta på något annat sätt.

Seko har under flera år arbetat för ökad bemanning så att kriminalvårdarna alltid kan ar­beta två och två. Peter Fahlin säger att det ser ut att bli så, det talas om kanske åtta nya tjänster.

På Hinseberg har personalen så kallade önskescheman, var och en lägger sitt eget schema på tio veckor, som ska godkännas av cheferna. Alla kriminalvårdare arbetar dag, kväll, natt och helger.

– Trots all obekväm arbetstid har vi låga löner, säger Peter. 23 000–24 000 kronor plus 36 kronor i timmen i obtillägg. Det är för lite.

Robert Konnman lägger till att han tycker att kriminalvårdare ska ställa samma krav som polisen: minst 25 000 kronor i månaden.

– På så sätt skulle fler stanna kvar i det här viktiga jobbet.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

2 kommentarer

  1. Urban

    Håller med ang lönerna. Vi vårdare är de som har mest klientnära arbete och har sämst betalt.
    Efter snart 17 år i verket är jag halvägs mot 26000 kr.. pinsamt dålig lön…
    Dax för Seko att slåss för oss kriminalvårdare..

  2. Elisabeth

    Kriminalvården bryr sig inte särskilt om personalen, dom är utbytbara………cheferna däremot dom håller varandra om ryggen, och ökar på sina löner. Kompisgänget styr……..

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Upprop mot sexuella trakasserier inom sjöfarten

Idag presenteras ”lättaankar, ett upprop mot sexuella trakasserier inom sjöfarten. 1150 kvinnor i branschen har skrivit under sjöfartens eget #metoo-upprop. Läs mer

Fängelseblockad efter mordförsök

Fängelseblockad efter mordförsök

Franska fängelser har blockerats av personalen under de senaste dagarna. I förra veckan överfölls tre kriminalvårdare av en terroristdömd intern. Ett regelrätt attentat, enligt facket som nu kräver tryggare arbetsförhållanden. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Seko: Damberg lyssnade om Samhall

Mötet mellan LO-förbunden på Samhall och näringsminister Mikael Damberg igår torsdag var givande. Ministern lyssnade. Det säger Sekos ombudsman Annika Ödebrink Läs mer

Först på plats efter olyckan

Först på plats efter olyckan

Att se en svårt skadad, kanske avliden, människa påverkar alla. -Vi är inga hårda typer utan känslor, säger Anders, som är en av Trafikverkets olycksplatsansvariga. Läs mer

”Jag bestämmer över mitt arbete”

”Jag bestämmer över mitt arbete”

Läs mer

Han ger de asylsökande en röst

Han ger de asylsökande en röst

Viktor Bankes mobil ringer i det närmaste oavbrutet, sms trillar in, han svarar ett par tre gånger. ”Det kan vara dagis”, säger han ursäktande. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

Inga arbetare på riksdagslistan

Inte ett fackligt namn på valbar plats när socialdemokraterna i Norrbotten sätter ihop sin riksdagslista. Det är helt enkelt inte acceptabelt tycker LO-distriktet i Norra Sverige. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Samtal på liv och död

Samtal på liv och död

Lotta Andersson har varit med länge, medan Johan Ridell är ganska ny på jobbet som operatör på Polisens kontaktcenter i Malmö. De har mycket gemensamt och förenas i sin kärlek till de som ringer 114 14. Läs mer

Seko kritiserar utredning om strejkrätten

Seko kritiserar utredning om strejkrätten

Seko riktar allvarlig kritik mot den utredning regeringen har tillsatt för att se över strejkrätten. Om strejkrätten begränsas kan det få allvarliga konsekvenser för hela arbetsmarknadsmodellen varnar Seko. Läs mer

Därför röstar jag på socialdemokraterna

Läs mer

Ännu inte avgjort om Tågkompaniet tar över Krösatågen

I slutet av 2017 kom beskedet att Tågkompaniet tar över trafiken på Krösatågen från och med december 2018. Strax därefter överklagade Transdev beslutet. Läs mer

Samhall säger upp allt fler

I morgon träffar Seko och övriga sex LO-förbund näringsminister Mikael Damberg för att ge sin bild av arbetsmiljön och verksamheten på statliga Samhall. Ministern har kallat till mötet, enligt tidningen Fastighetsfolket. Läs mer

ITF-kontrollanter räddar sjömanslön

Sjömän på bekvämlighetsflaggade fartyg har svårt att få ut rätt löner. Men tack vare de svenska ITF-inspektörerna tvingades redarna betala över 850 000 kronor i retroaktiva löner under 2017 skriver Transportarbetaren. Läs mer

Skyddsarbete

Under en pågående konflikt är arbetstagare skyldiga att utföra skyddsarbete. Skyddsarbete innebär arbete som fordras för att stänga ner ett pågående arbete på ett tekniskt försvarligt sätt eller arbete för att förebygga fara för människor eller skada på egendom.

ROBOTISERING
Konduktören Niclas blev ersatt av en stolpe

Konduktören Niclas blev ersatt av en stolpe

Kommer robotarna att ta över jobben? Forskare, politiker, fack och arbetsgivare är överens om att vi står inför en helt ny arbetsmarknad. Sekotidningen har bland annat pratat med konduktören Niclas som blev ersatt av en stolpe och arbetsmarknadsministern som "leker med tanken" att a-kassan kan användas till kompetensutveckling även om man inte är arbetslös. Läs mer

Lokförare avled av sina skador

Lokföraren som skadades svårt i en arbetsplatsolycka i Bastuträsk onsdags förra veckan har avlidit av sina skador. Mannens arbetsgivare Green cargo fick beskedet natten till lördag. Läs mer

Kritiskt för den skadade lokföraren

Den lokförare som skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka i Bastuträsk i onsdags har flyttats till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hans tillstånd är kritiskt. Läs mer

Lokförare allvarligt skadad i arbetsplatsolycka

En lokförare vid Green cargo skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka i Bastuträsk igår morse. Läs mer