Snart tre år har gått sedan åklagaren Ulf Back beslutade om att inleda en förundersökning kring turerna i den så kallade Sekohärvan. En utredning som nu alltså lagts ned.

– Jag har beslutat att lägga ner förundersökningen efter att ha hört den misstänkte. Jag såg inte någon möjlighet till en fällande dom, säger Ulf Back.

Läs mer: Sekohärvan – hur kunde det hända?

Den misstänkte, Bosse Hedin, var centralperson när 14 miljoner kronor fördes över från Väg- och banklubben i Gävle/Dala till en fritidsförening som klubben startat. Pengar som enligt Seko centralt gått till en massa annat än facklig verksamhet.

När det hela uppdagades stängdes klubbstyrelsen av och Bosse Hedin avskedades. Förbundet gjorde en polisanmälan och klev in i den avstängda styrelsens ställe.

Läs mer: Bosse Hedin – skurk eller hjälte?

Enligt Ulf Back har alla överföringar skett efter beslut vid årsmöten och styrelsemöten, och finns nedtecknade i protokoll. Sedan har styrelsen beviljats ansvarsfrihet för det.

– Så därför lägger jag ner förundersökningen på grund av bevissvårigheter.

Jonas Pettersson, kanslichef på Seko, tycker att det är märkligt att utredningen lagts ner.

– Jag är lite förvånad. Bare en sådan sak som att det inte hölls något förhör med Bosse Hedin förrän tre år efter polisanmälan. Men nu kommer vi begära en överprövning av åklagarens beslut.

Vidare har Seko stämt fritidsföreningen på 14 miljoner kronor, en stämning som hante­ras av tingsrätten i Hudiksvall. Den utredningen pågår fortfarande och huvudförhandling ska hållas i höst.

– Att jag lägger ned brottsutredningen betyder inte att jag tar ställning i den civilrättsliga utredningen, påpekar Ulf Back.

Läs mer: Sekohärvan i rätten

Jonas Pettersson hoppas att den utredningen ska ge bättre resultat.

– Stämningen är ju den viktigaste delen, eftersom vi så klart satsar på att få tillbaka medlemmarnas pengar, säger han.