Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Foto: Infranord
Nyhet

Infranord sparkar 150

Det statliga underhållsföretaget Infranord varslar 150 anställa om övertalighet. Infranord hänvisar till att företaget måste bli effektivare. Seko menar att orsaken är regeringens ägarkrav på företaget – att leverera vinst från år 2016. Samtidigt är underhållsbehovet större än någonsin.

12 december 2014 14:29

För drygt ett år sedan kom företaget med en sparprogram/omorganisation som innebar att 400 tjänster försvann. Detta efter en förlust på 160 miljoner för 2013. Nu kommer alltså nästa varsel.

– Det är den tredje julklappen vi får på tre år. De tre senaste åren har företaget kommit med stora varsel lagom till jul, säger Jörgen Lundström, ordförande för Sekos förhandlingsorganisation på Infranord.

Totalt 750 tjänster har försvunnit de tre senaste åren. Men enligt Jörgen Lundström har inte arbetsuppgifterna försvunnit.

– Det blir ju inhyrda i som utför dem i stället. Förra året hade vi omräknat 30 årsarbetstider med inhyrd personal. I år är det 130. Då kan de visa upp tjusiga siffror på avkastning per anställd, men vinsten blir ju inte högre för det.

Han påpekar också att det pågår ständiga tvister om arbetstiden. De anställda jobbar för långa pass, för mycket natt och övertidsbergen tornar upp sig.

– Men när vi påpekar det för arbetsgivaren svarar de bara med att de har sina krav från näringsdepartementet om vinst, säger Jörgen Lundström.

Hade det gjort någon skillnad om regerings budget gått igenom? Där fanns ju 1,2 extramiljarder till underhållet.

– Det här handlar inte om att få mer pengar, eller om vilka behov järnvägen har. Det handlar bara om att Infranord har krav på sig att leverera pengar till näringsdepartementet.

Infranords personalchef, Torgny Johnsson, menar att det handlar om att fortsätta det effektiviseringsarbete som inleddes med det förra varslet.

– Det räckte tyvärr inte. Vi måste bli ännu effektivare och därför lägger vi det här varslet på 150 tjänster över hela landet.

Seko menar att det är regeringens vinstkrav som ligger bakom?

– Det är Sekos tolkning. Men vi är ett affärsdrivande bolag och då har vi krav på effektivitet.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Uppsägningar på Relacom

Relacom varslar om uppsägning av omkring 400 anställda. Anledningen är att man förlorat flera kontrakt med Telia Sonera. Läs mer

Infranord sparkar 150

Infranord sparkar 150

Infarnord varslar 150 i det tredje varslet på tre år. Samtidigt som underhållsbehovet är större än någonsin. Läs mer

Euromaint varslar i Luleå

30 tjänster ska bort på Euromaints verkstad i Luleå. Förhandlingarna med facket inleds inom kort. Läs mer

Förlustsiffror för Infranord

Infranord gjorde en förlust på 160 miljoner för 2013. I början av 2014 sjösätts en nya organisation för att få bukt på problemen. Bland annat försvinner 400 tjänster. Läs mer

Infranord varslar 400

Fortsatt sjunkande volymer gör att Infranord varslar om övertalighet på 400 tjänster. Samtidigt genomför bolaget en omorganisation där antalet regioner minskas från sex till tre. Läs mer

Medling pågår i energikonflikten

Förra veckan varslade Seko om konflikt på energiområdet. Medlare har utsetts och de hoppas på en lösning innan tisdag, då varslet löses ut om parterna inte kommit överens. Läs mer

Ja till krisavtal på Green Cargo

Sänkt lön och sänkt arbetstid fram till den sista maj i utbyte mot att de senaste varslen dras tillbaka. Det blev resultatet när facken och Green Cargo slutligen kom överens om ett krisavtal. Läs mer