Facket ska nu följa upp alla händelser, riktade mot såväl personal som mot intagna.

-Vi tycker oss se en trend mot att det händer lite mer än tidigare och det är viktigt att försöka stoppa en sådan utveckling, säger Thomas Hagsten, vice ordförande i Seko Kriminalvård.

I mitten av januari blev två kriminalvårdare överfallna av intagna på Kumlaanstaltens säkerhetsavdelning. En av vårdarna fick kokhett vatten kastat mot ansiktet. En annan blev slagen och hotad med kniv.

Kolleger kunde ingripa snabbt och ingen blev allvarligt skadad.

-De intagna reagerade impulsivt och det var svårt att förutse, säger Thomas Hagsten.

Han och Seko tror att våldet – inte minst mellan intagna – skulle minska om det fanns fler små och differentierade enheter.

-På så sätt skulle vi kunna ta bättre hand om resurskrävande intagna, det är ofta den gruppen som reagerar snabbt och oförutsebart och som står för en stor del av våldet, säger Thomas Hagsten.

Händelserna på Kumla aktualiserar behovet av en god bemanning inom Kriminalvården. En fråga som Seko drivit hårt i många år. Seko kräver att grundbemanningen ökar på anstalter och häkten så att det finns en beredskap när något händer.

-I dag är det alltför vanligt att man bemannar efter en idealbild av hur det ska se ut på en avdelning, exempelvis att majoriteten av de intagna är sysselsatta. Men så är sällan fallet. Bemanningen ska styras av behovet, inte av om det finns pengar, säger Thomas Hagsten.

Seko sätter ett visst hopp till den verksamhetsanalys som pågår inom Kriminalvården sedan ett år tillbaka. Den innebär att varje enhet granskas och i vissa fall har det lett till bättre bemanning.

-Det finns en ökad förståelse för att vi behöver bli fler, säger Thomas Hagsten.