– Det står att Holland ska stå orört fram till 2017 vid normala förhållanden. Men om företaget hamnar i ekonomiska svårigheter så gäller det inte, säger Jan Palmqvist, ordförande för Sekos förhandlingsorganisation inom Vattenfall.

Något som bevisas genom att förhandlingar nu inleds i Holland för att minska personalstyrkan med 500 personer.

– Nounaffären är ju anledningen till att Vattenfall är i kris så därför blev vi upprörda när vi fick höra att den delen skulle skyddas. Nu visar det sig att det inte stämmer och det är bra, säger Jan Palmqvist.

Samtidigt förekom uppgifter om att Vattenfalls vd Øystein Løseth, som var vd för Noun när det såldes till Vattenfall, skulle haft ett guldkantat avtal med feta bonusar.

– Inte heller det stämde. Hans ersättning har ökat med två procent de senaste åren och det är mindre än för Sekoiterna, som i snitt fått 2,8 procent, säger Jan Palmqvist.

I Sverige pågår också ,ven Tyskland drabbas av neddragningarna med en övertalighet på 1500 tjänster.åren och det är mindre än för Sekoiterna som i sniövertalighetsförhandlingar, där 400 personer ska bort. Enligt Jan Palmqvist har man lyckats lösa det mesta av övertaligheten genom naturliga avgångar och kompetensväxling.

– Om en vakans uppstår någon annan stans kan en anställd som blivit övertalig omskolas till den tjänsten till exempel. Eller kan man få omskolas till något yrke utanför Vattenfall. Det finns en väldigt bra verktygslåda att ta till i de här situationerna.

Än så länge har inga Sekomedlemmar drabbats av uppsägningarna. Förhandlingarna beräknas vara klara innan sommarsemestern.

– Jag gissar att det blir en handfull Sekoiter som tvingas gå till slut. Men vi ska se till att de får all den hjälp de behöver, säger Jan Palmqvist.

Även Tyskland drabbas av neddragningarna med en övertalighet på 1500 tjänster.