Sekos ombudsman Christer Carlsson är nöjd med att avtalet, som löpte ut redan sista april, är i hamn.

-Det har tagit tid, men nu är vi klara och har kommit en bit på väg. Fastighets tog strid för och fick igenom en låglönesatsning som även vi får, säger han.

Låglönesatsningen innehåller höjd minimilön samt den satsning som finns på övriga avtal. När potten räknas fram behandlas alla medlemmar som om de tjänade 24 000 kronor per månad.

De flesta av Sekos medlemmar på området tjänar mer än 24 000, men det spelar ingen roll, anser Seko, eftersom alla avtal ska följa industrinormen, oavsett lönestruktur.

Avtalet mellan Pacta och Seko innehåller också en viktig reglering av extra över- och mertid.

Nu måste parterna teckna lokala avtal om hur extratiden ska tas ut.

-Vi har sett att många medlemmar arbetar alldeles för mycket övertid, ofta mer än 250 timmar, utan att det finns några överenskommelser om att det är okej, säger Christer Carlsson. Nu måste man förhandla lokalt om det.

Den lagstadgade gränsen för övertid går vid 200 timmar och sedan finns det möjlighet att komma överens om extra övertid på ytterligare 150 timmar. Om företagen tar ut extra övertid utan överenskommelse med det lokala facket utgår en avgift på 440 kronor per timme till den lokala klubben.

-Det finns exempel på företag som på det här sättet tvingats betala miljoner till facket. Tidigare var det Arbetsmiljöverket som bevakade övertiden, nu är tanken att facket och skyddsorganisationen ska ha koll, säger Christer Carlsson.

Seko har cirka 300 medlemmar som arbetar på Pactas avtalsområde. De jobbar bland annat på kommunala energibolag i Växjö och Jönköping, samt flygplatserna i Sundsvall och Örnsköldsvik.