Hur ser skyddsombudsrollen ut i dag och hur fungerar arbetsmiljöarbetet på arbetsplatser runt om i Sverige? Det har 5.000 av LO-förbundens 70.000 skyddsombud fått svara på, svar som nu publicerats i rapporten ”Samverkan för en bättre arbetsmiljö”.
   Rapportens författare, LO-utredaren Sten Gellerstedt, förvånas lite över listan på upplevda arbetsmiljöproblem som, för LO som helhet, toppas av tunga lyft.
   – Jag trodde nog att mekanisering och olika hjälpmedel skulle ha fått bort de tunga lyften. Min tanke var snarare att den psykosociala biten skulle ligga i topp, säger han.
   Om man ser på de enskilda förbunden så anser Sekos skyddsombud att arbetstakten – för mycket att göra och för lite personal – är det största problemet. På andra plats kommer lyften. Men det hänger nog ihop, enligt Sten Gellerstedt.
   – I dag är det färre anställda som ska utföra lika många, eller fler arbetsuppgifter än tidigare. Takten blir högre och det blir fler lyft per anställd, det är klart att det sliter.
   När det gäller inom vilka områden Sekos skyddsombud vill utbildas kommer buller och vibrationer på första plats, men både andra- och tredjeplaceringarna knips av de mellanmänskliga problemen. Tvåa när det gäller efterfrågade utbildningar är kris– och konflikthanering och trea kommer den psykosociala miljön.
   Men även det hänger ihop med att allt färre ska utföra allt mer.
   – När man är så få är det väldigt viktigt att gruppen fungerar, annars får man problem med effektiviteten och då hinner man inte med sitt jobb. Därför är den psykosociala miljön så viktig, säger Sten Gellerstedt.
   Även om resultatet av rapporten visar att arbetsmiljöarbetet fungerar bra och att skyddsombuden fyller sitt syfte så finns det problem, enligt Sten Gellerstedt. Dels hänger inte alla med i den allt snabbare utvecklingen. Kunskap blir gammal och utbildningstakten hamnar lätt på efterkälken, framförallt för arbetsledningen.
   – Men också att utveckling kräver förändring och då måste personalen vara med i ett tidigt skede. Men rapporten visar att skyddsombuden ofta kommer in för sent och det kan bli kostsamt för arbetsgivaren som kanske måste börja om från början.
   Han ser också ett mer övergripande hot mot systemet med skyddsombud. Och det är alliansregeringens nedläggning av Arbetslivsinstitutet och indragna utbildningspengar.
   – Vi måste fasiken värna om det här systemet. Annars minskar produktiviteten om folk ska gå och knyta näven i fickan. Regeringen har inte riktigt förstått att det här är en demokratifråga, att på svenska arbetsplatser sätter man sig ned och löser problemen tillsammans.