Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Robert Wiklund tar emot asylsökande i ett gråkallt Sundsvall Foto: Ralf Bergman
Reportage

”Hello, welcome to Sundsvall”

I ett gråkalltt Medelpad välkomnas tre nyanlända asylsökande av Migrationsverkets personal.

21 december 2012 10:39

Den grå minibussen kör så nära perrongen som möjligt för att männen som kommit med tåget söderifrån inte ska behöva bära sin packning så långt.

Robert Wiklund och Thomas Berglund från Migrationsverket tar i hand och säger ”Hello, welcome to Sundsvall”.

Tre asylsökande män från olika delar av världen landar i ett gråkallt Medelpad. De har varit i Sverige en kort tid innan de fick sitt bo- ende här. Med sig har de väskor och sängkläder som Migrationsverket ger alla nyanlända.

Vi packar in oss i bussen och kör mot cent- rum. Thomas Berglund guidar, saktar in bus- sen och pekar ut biblioteket Kulturmagasinet.

– Här kan ni boka en timme gratis internet, säger han till männen i baksätet, som av säkerhetsskäl måste vara anonyma i Seko- tidningen.

Lite längre fram finns Migrationsverkets reception, öppen varje dag mellan 9 och 15.

Minibussen kör vidare mot två olika bostadsområden. Enligt Migrationsverkets regler ska ensamstående bo två i varje rum i de lägenheter som myndigheten hyr. Var och en får bokstavligen tränga ihop sig med andra i samma situation.

Bostadsrummen är små och enkelt möblerade. Här finns bara det allra nödvändigaste, säng, stol, byrå och låsbart skåp. Varje nyanländ får även ett startkit med köksutrustning.

Lägenheterna är slitna, det var länge sedan de renoverades. På ett ställe hänger en brevlåda löst.

Robert Wiklund och Thomas Berglund arbetar i boendeteamet på Migrationsverket i Sundsvall. Teamet är ett av fyra på mottagningsenheten.

Enheten hanterar bland annat ekonomiskt bistånd till de asylsökande. På kontoret finns även en tillståndsenhet som exempelvis utfärdar uppehållstillstånd och främlingspass. Asylprövningen sker på andra orter. Boendeteamets uppdrag är att ställa i ordning boenden och ta emot asylsökande som kommer med tåg eller buss från transitenheten i Gävle.

Teamet ska visa lägenheter och ge såväl muntlig som skriftlig information, den senare på den asylsökandes språk.

Det åligger enheten att ständigt leta efter nya bostäder åt de asylsökande och se till att bostäderna har acceptabel standard. Lediga platser rapporteras in i ett särskilt data- system, platserna bokas därefter av transitenheten i Gävle.

Thomas Berglund och Robert Wiklund och deras kolleger besöker boendena regelbundet. Ibland får de rycka in och mildra konflikter som uppstår.

– Vi har ett oerhört roligt jobb, omväxlande och lärorikt, säger Thomas Berglund, som fram till för ett år sedan arbetade i fastighetsbranschen.

Han kan den ”andra sidans knep” och försöker förhindra alltför dyra avtal.

Robert Wiklund började på Migrationsverket 2002, tog en paus ett par år i mitten av 2000-talet, och återvände 2007.

– Det bevisar väl att jag trivs, säger han.

Samtidigt kan han sakna delar av jobbet som det såg ut för tio år sedan. Då fanns det rester kvar av det gamla arbetssättet när personalen kunde ägna mer tid med de asylsökande. Det hände att Robert åkte skidor och gick på badhus tillsammans med de sökande.

I dag ska asylsökande klara sig på egen hand medan de väntar på besked och samhället överlåter på frivilligorganisationer att organisera fritidsaktiviteter.

Robert Wiklund tycker att det är på gott och ont.

– Vi besöker boendena om vi har ett ärende, men aldrig för att göra något tillsammans med de sökande.

Han håller med om att människor som kommer hit är kompetenta att klara sig själva. Å andra sidan tror han att det emellanåt kan vara svårt i en ny miljö.

Antalet asylsökande till Sverige har ökat i år på grund av kriget i Syrien och i deras fall blir det oftast beslut om tillfälligt uppehållstillstånd. Andra kan få vänta mycket länge.

När beslut fattats ska de som får stanna överföras till arbetsförmedlingen, övriga lämna landet.

Migrationsverket får ofta hård kritik för sina avslagsbeslut som uppfattas som grymma och omänskliga. Den kritiken rinner lätt av personalen.

– Det är svårt att känna igen sig. De flesta som uttalar sig vet inte hur det egentligen förhåller sig i ett ärende och vi har ju krav på sekretess. Vi vet att vi gör ett seriöst jobb, säger Robert Wiklund.

Hittills i år har det höjda antalet asylsökande gjort att behovet av sängplatser ökat med cirka 500 i Sundsvall. Migrationsverket har fått hyra in sig i allt från stugbyar till vandrarhem och nedlagda anstalter. Näst i tur står kommunerna i Jämtland.

Hur många och vilken typ av boenden som behövs går inte att förutse.

– Vi vet inte. De som behöver bostad om tre veckor har ännu inte kommit till Sverige, säger Camilla Isaksson, teamledare för utredningsteamet.

När den grå minibussen till sist stannar vid ett av de hyreshus som är målet för dagen visar en av de asylsökande sitt betalkort och säger att det är tomt. Han kan inte köpa mat.

När han får veta att pengar finns på kontot från och med nästa dag stoppar han ner kortet i fickan. Utan kommentar.

De dagpengar han fått tidigare av Migrationsverket är slut, men syftet är att de ska räcka till mat på resan till Sundsvall.

Enligt Migrationsverket har dagersättning-en till asylsökande legat stilla sedan början av 90-talet. 1994 sänktes dagersättningen från 91 kronor till 71 kronor för ensamstå- ende och sedan dess har ersättningen legat stilla. 71 kronor är för lite, tycker personalen på boendeteamet i Sundsvall.

– Jag tycker att regeringen borde se över ersättningen, säger Robert Wiklund.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Häktet i Göteborg flyttade på skyddsombud

Häktet i Göteborg flyttade på skyddsombud

I april beslutade Kriminalvården i region väst att flytta Sekos skyddsombud Leif Kyldal från häktet Göteborg till Skogomeanstalten. Han närmaste chef hade känt sig hotad när Leif pekade på arbetsmiljöproblem på avdelningen. Läs mer

LO-prognos: Bra tillfälle att främja välfärden

LO-prognos: Bra tillfälle att främja välfärden

LO:s ekonomer räknar med ytterligare några goda år - och med lägre arbetslöshet än någon annan prognosmakare. Använd de goda tiderna för att ta itu med bristerna i välfärden, uppmanar de. Läs mer

Indien: Facklig kamp gav rätt till mammaledighet

Indien: Facklig kamp gav rätt till mammaledighet

Kvinnliga busskonduktörer i den indiska delstaten Maharashtra får sin betalda mammaledighet utökad från sex till nio månader. Bland annat tack vare Sekos stöd till det lokala facket och dess kvinnliga aktivister. Läs mer

Efter granskningen av Förbifarten: ”Ser över handlingsalternativ”

Efter granskningen av Förbifarten: ”Ser över handlingsalternativ”

Trafikverket ”ser över möjliga handlingsalternativ” och ska göra en ”heltäckande analys” av arbetsmiljöarbetet. Det sker efter tidningen Arbetets avslöjande om allvarliga arbetsmiljöbrister på Förbifart Stockholm-bygget på Lovön. Läs mer

Därför skvallras det på arbetsplatser

Därför skvallras det på arbetsplatser

Har det alltid funnits skitsnack, skvaller och grupperingar på arbetsplatser, och går det att göra något åt det? Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare. Läs mer

Seko hjälpte Bo när vibrationsskador avslutade yrkeslivet

Seko hjälpte Bo när vibrationsskador avslutade yrkeslivet

Vibrationsskador satte stopp för Bo Hadrys yrkesliv. Genom Seko har han fått hjälp att söka de ersättningar han har rätt till. – Helt plötsligt har det funnits en massa pengar på kontot. Läs mer

”Vi är som Sherlock Holmes”

”Vi är som Sherlock Holmes”

Läs mer

Med jämlikhet i fokus

Med jämlikhet i fokus

Kadir Kasirga kom till Sverige från Kurdistan som 15-åring. Efter många år som fackligt aktiv i Seko kandiderar han i höst till riksdagen för Socialdemokraterna.
 Läs mer

Vem vill jobba mer?

Vem vill jobba mer?

Problemet är inte att det går dåligt för Sverige. Problemet är att våra gemensamma tillgångar är orättvist fördelade. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Facklig brevbärare och kristdemokrat, inget för LO

Facklig brevbärare och kristdemokrat, inget för LO

Brevbäraren Åsa Åsberg är aktiv i Seko Posten och vald till LO-distriktets representantskap i Västerbotten. Hon uppmanades att lämna det uppdraget eftersom hon står på Kristdemokraternas lista i valet till kommunfullmäktige. Det är inget Seko står bakom. Läs mer

Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket

Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket

– Jag skriver en lista och bockar av varje sak som jag har gjort när det blir körigt på jobbet, säger Janet Floreng Lindfors som arbetar som administratör på Sjöfartsverket i Malmö. Läs mer

Ministern om tunnelbygget: Trafikverket måste agera

Ministern om tunnelbygget: Trafikverket måste agera

Trafikverket har en "skyldighet att agera" mot bristerna. Det menar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) efter tidningen Arbetets avslöjande om arbetsmiljöbrister på bygget av Förbifart Stockholm. Läs mer

Svenska sedeltryckeriet flyttar till Malta

Svenska sedeltryckeriet flyttar till Malta

170 personer varslas när Crane AB flyttar sedeltryckeriet från Tumba pappersbruk till Malta. Dessutom berörs ett 60-tal bemanningsanställda av flyttbeskedet. Läs mer

Vi kollar fakta om ungdoms-arbetslösheten

Vi kollar fakta om ungdoms-arbetslösheten

”Vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten på 15 år.” Så skrev Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister Stefan Löfven på DN debatt den 26 februari i år. Vi kollar om det stämmer. Läs mer

Livsfarlig arbetsmiljö vid tunnelbygge

Livsfarlig arbetsmiljö vid tunnelbygge

Livsfarliga brister i sprängmedelshanteringen och farliga maskiner. Arbetsmiljöverket riktar hård kritik mot allvarliga brister i arbetsmiljön hos en av Trafikverkets underentreprenörer som arbetar med Förbifart Stockholm. Det skriver tidningen Arbetet. Läs mer

Många brev med narkotika på Posten

Brevbärare och postombud riskerar att oskyddade exponeras för den extremt farliga drogen fentanyl. Arbetsmetoder för att göra postpersonalen tryggare har tagits fram. Läs mer

Förtjänstutvecklingsgaranti

En garanti i de centrala kollektivavtalen för att de grupper som inte får någon löneglidning inte ska få det sämre under avtalsperioden.