Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Robert Wiklund tar emot asylsökande i ett gråkallt Sundsvall Foto: Ralf Bergman
Reportage

”Hello, welcome to Sundsvall”

I ett gråkalltt Medelpad välkomnas tre nyanlända asylsökande av Migrationsverkets personal.

21 december 2012 10:39

Den grå minibussen kör så nära perrongen som möjligt för att männen som kommit med tåget söderifrån inte ska behöva bära sin packning så långt.

Robert Wiklund och Thomas Berglund från Migrationsverket tar i hand och säger ”Hello, welcome to Sundsvall”.

Tre asylsökande män från olika delar av världen landar i ett gråkallt Medelpad. De har varit i Sverige en kort tid innan de fick sitt bo- ende här. Med sig har de väskor och sängkläder som Migrationsverket ger alla nyanlända.

Vi packar in oss i bussen och kör mot cent- rum. Thomas Berglund guidar, saktar in bus- sen och pekar ut biblioteket Kulturmagasinet.

– Här kan ni boka en timme gratis internet, säger han till männen i baksätet, som av säkerhetsskäl måste vara anonyma i Seko- tidningen.

Lite längre fram finns Migrationsverkets reception, öppen varje dag mellan 9 och 15.

Minibussen kör vidare mot två olika bostadsområden. Enligt Migrationsverkets regler ska ensamstående bo två i varje rum i de lägenheter som myndigheten hyr. Var och en får bokstavligen tränga ihop sig med andra i samma situation.

Bostadsrummen är små och enkelt möblerade. Här finns bara det allra nödvändigaste, säng, stol, byrå och låsbart skåp. Varje nyanländ får även ett startkit med köksutrustning.

Lägenheterna är slitna, det var länge sedan de renoverades. På ett ställe hänger en brevlåda löst.

Robert Wiklund och Thomas Berglund arbetar i boendeteamet på Migrationsverket i Sundsvall. Teamet är ett av fyra på mottagningsenheten.

Enheten hanterar bland annat ekonomiskt bistånd till de asylsökande. På kontoret finns även en tillståndsenhet som exempelvis utfärdar uppehållstillstånd och främlingspass. Asylprövningen sker på andra orter. Boendeteamets uppdrag är att ställa i ordning boenden och ta emot asylsökande som kommer med tåg eller buss från transitenheten i Gävle.

Teamet ska visa lägenheter och ge såväl muntlig som skriftlig information, den senare på den asylsökandes språk.

Det åligger enheten att ständigt leta efter nya bostäder åt de asylsökande och se till att bostäderna har acceptabel standard. Lediga platser rapporteras in i ett särskilt data- system, platserna bokas därefter av transitenheten i Gävle.

Thomas Berglund och Robert Wiklund och deras kolleger besöker boendena regelbundet. Ibland får de rycka in och mildra konflikter som uppstår.

– Vi har ett oerhört roligt jobb, omväxlande och lärorikt, säger Thomas Berglund, som fram till för ett år sedan arbetade i fastighetsbranschen.

Han kan den ”andra sidans knep” och försöker förhindra alltför dyra avtal.

Robert Wiklund började på Migrationsverket 2002, tog en paus ett par år i mitten av 2000-talet, och återvände 2007.

– Det bevisar väl att jag trivs, säger han.

Samtidigt kan han sakna delar av jobbet som det såg ut för tio år sedan. Då fanns det rester kvar av det gamla arbetssättet när personalen kunde ägna mer tid med de asylsökande. Det hände att Robert åkte skidor och gick på badhus tillsammans med de sökande.

I dag ska asylsökande klara sig på egen hand medan de väntar på besked och samhället överlåter på frivilligorganisationer att organisera fritidsaktiviteter.

Robert Wiklund tycker att det är på gott och ont.

– Vi besöker boendena om vi har ett ärende, men aldrig för att göra något tillsammans med de sökande.

Han håller med om att människor som kommer hit är kompetenta att klara sig själva. Å andra sidan tror han att det emellanåt kan vara svårt i en ny miljö.

Antalet asylsökande till Sverige har ökat i år på grund av kriget i Syrien och i deras fall blir det oftast beslut om tillfälligt uppehållstillstånd. Andra kan få vänta mycket länge.

När beslut fattats ska de som får stanna överföras till arbetsförmedlingen, övriga lämna landet.

Migrationsverket får ofta hård kritik för sina avslagsbeslut som uppfattas som grymma och omänskliga. Den kritiken rinner lätt av personalen.

– Det är svårt att känna igen sig. De flesta som uttalar sig vet inte hur det egentligen förhåller sig i ett ärende och vi har ju krav på sekretess. Vi vet att vi gör ett seriöst jobb, säger Robert Wiklund.

Hittills i år har det höjda antalet asylsökande gjort att behovet av sängplatser ökat med cirka 500 i Sundsvall. Migrationsverket har fått hyra in sig i allt från stugbyar till vandrarhem och nedlagda anstalter. Näst i tur står kommunerna i Jämtland.

Hur många och vilken typ av boenden som behövs går inte att förutse.

– Vi vet inte. De som behöver bostad om tre veckor har ännu inte kommit till Sverige, säger Camilla Isaksson, teamledare för utredningsteamet.

När den grå minibussen till sist stannar vid ett av de hyreshus som är målet för dagen visar en av de asylsökande sitt betalkort och säger att det är tomt. Han kan inte köpa mat.

När han får veta att pengar finns på kontot från och med nästa dag stoppar han ner kortet i fickan. Utan kommentar.

De dagpengar han fått tidigare av Migrationsverket är slut, men syftet är att de ska räcka till mat på resan till Sundsvall.

Enligt Migrationsverket har dagersättning-en till asylsökande legat stilla sedan början av 90-talet. 1994 sänktes dagersättningen från 91 kronor till 71 kronor för ensamstå- ende och sedan dess har ersättningen legat stilla. 71 kronor är för lite, tycker personalen på boendeteamet i Sundsvall.

– Jag tycker att regeringen borde se över ersättningen, säger Robert Wiklund.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

I slutet av året hoppas sjöfartsbranschen ha en handlingsplan för hur branschen ska hantera och agera vid sexuella trakasserier och andra kränkningar. Läs mer

Strömförande grind på tågstation

Strömförande grind på tågstation

Först åtta timmar efter anmälan åtgärdades en strömförande grind på en pendeltågsperrong i Stockholm. Grinden, som står så att allmänheten kan komma åt den, var feljordad och drog till sig så kallad returström när tågen passerade. Läs mer

Seko lämnar flyttande Nordea

Nordeas stämma röstade igenom en flytt av huvudkontoret till Finland. Det innebär att Seko går vidare med sitt beslut från i höstas om att lämna banken. Läs mer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Två inspektörer från Transportstyrelsen som skulle kontrollera säkerheten ombord blev bjudna på en bättre middag och uppgraderas till lyxhytt utan kostnad. Det avslöjar Dagens ETC. Enligt tidningens granskning har bjudresorna pågått i minst tio år. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Bring citymail lägger ner brevbärarkontor

Bring citymail stänger kontor i Flen och Katrineholm och lägger istället postutdelningen på Prolog, Mittmedias tidningsdistributionsbolag. Förändringen planeras till maj 2018. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Det blir inget åtal för elolyckan i Tyfors

Nu står det klart att det inte blir något åtal om arbetsmiljöbrott efter elolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

Sekos kvinnliga nätverk på Trafikverket, Q-net, har vaknat till liv igen efter några år med sporadisk verksamhet. Förhoppningen är att nätverket ska göra att fler kvinnor tar på sig fackliga uppdrag. Läs mer

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Nuvarande och tidigare anställda på ISS biljettkontrollen vittnar om att de utsatts för grova sexuella trakasserier, kränkningar, mobbning och hot av flera av sina arbetsledare. Läs mer

Överenskommelse om etableringsjobb

Fack, arbetsgivare och regering har nu kommit överens om att införa etableringsjobb för att få in nyanlända och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. Målet är att minst 10 000 personer ska omfattas. Läs mer

MTR: skriv rapport när du går på toa

Arbetsgivaren MTR kräver att stationsvärdarna på pendeln i Stockholm ska skriva rapport om toabesöket tar mer än tre minuter. Dessutom kan de få vänta i över en timme på avlösare om nöden gör sig påmind. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Löneutrymme

Det utrymme som finns för löneökningar; det som arbetsgivarsidan nästan aldrig har när man börjar förhandla.