Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Robert Wiklund tar emot asylsökande i ett gråkallt Sundsvall Foto: Ralf Bergman
Reportage

”Hello, welcome to Sundsvall”

I ett gråkalltt Medelpad välkomnas tre nyanlända asylsökande av Migrationsverkets personal.

21 december 2012 10:39

Den grå minibussen kör så nära perrongen som möjligt för att männen som kommit med tåget söderifrån inte ska behöva bära sin packning så långt.

Robert Wiklund och Thomas Berglund från Migrationsverket tar i hand och säger ”Hello, welcome to Sundsvall”.

Tre asylsökande män från olika delar av världen landar i ett gråkallt Medelpad. De har varit i Sverige en kort tid innan de fick sitt bo- ende här. Med sig har de väskor och sängkläder som Migrationsverket ger alla nyanlända.

Vi packar in oss i bussen och kör mot cent- rum. Thomas Berglund guidar, saktar in bus- sen och pekar ut biblioteket Kulturmagasinet.

– Här kan ni boka en timme gratis internet, säger han till männen i baksätet, som av säkerhetsskäl måste vara anonyma i Seko- tidningen.

Lite längre fram finns Migrationsverkets reception, öppen varje dag mellan 9 och 15.

Minibussen kör vidare mot två olika bostadsområden. Enligt Migrationsverkets regler ska ensamstående bo två i varje rum i de lägenheter som myndigheten hyr. Var och en får bokstavligen tränga ihop sig med andra i samma situation.

Bostadsrummen är små och enkelt möblerade. Här finns bara det allra nödvändigaste, säng, stol, byrå och låsbart skåp. Varje nyanländ får även ett startkit med köksutrustning.

Lägenheterna är slitna, det var länge sedan de renoverades. På ett ställe hänger en brevlåda löst.

Robert Wiklund och Thomas Berglund arbetar i boendeteamet på Migrationsverket i Sundsvall. Teamet är ett av fyra på mottagningsenheten.

Enheten hanterar bland annat ekonomiskt bistånd till de asylsökande. På kontoret finns även en tillståndsenhet som exempelvis utfärdar uppehållstillstånd och främlingspass. Asylprövningen sker på andra orter. Boendeteamets uppdrag är att ställa i ordning boenden och ta emot asylsökande som kommer med tåg eller buss från transitenheten i Gävle.

Teamet ska visa lägenheter och ge såväl muntlig som skriftlig information, den senare på den asylsökandes språk.

Det åligger enheten att ständigt leta efter nya bostäder åt de asylsökande och se till att bostäderna har acceptabel standard. Lediga platser rapporteras in i ett särskilt data- system, platserna bokas därefter av transitenheten i Gävle.

Thomas Berglund och Robert Wiklund och deras kolleger besöker boendena regelbundet. Ibland får de rycka in och mildra konflikter som uppstår.

– Vi har ett oerhört roligt jobb, omväxlande och lärorikt, säger Thomas Berglund, som fram till för ett år sedan arbetade i fastighetsbranschen.

Han kan den ”andra sidans knep” och försöker förhindra alltför dyra avtal.

Robert Wiklund började på Migrationsverket 2002, tog en paus ett par år i mitten av 2000-talet, och återvände 2007.

– Det bevisar väl att jag trivs, säger han.

Samtidigt kan han sakna delar av jobbet som det såg ut för tio år sedan. Då fanns det rester kvar av det gamla arbetssättet när personalen kunde ägna mer tid med de asylsökande. Det hände att Robert åkte skidor och gick på badhus tillsammans med de sökande.

I dag ska asylsökande klara sig på egen hand medan de väntar på besked och samhället överlåter på frivilligorganisationer att organisera fritidsaktiviteter.

Robert Wiklund tycker att det är på gott och ont.

– Vi besöker boendena om vi har ett ärende, men aldrig för att göra något tillsammans med de sökande.

Han håller med om att människor som kommer hit är kompetenta att klara sig själva. Å andra sidan tror han att det emellanåt kan vara svårt i en ny miljö.

Antalet asylsökande till Sverige har ökat i år på grund av kriget i Syrien och i deras fall blir det oftast beslut om tillfälligt uppehållstillstånd. Andra kan få vänta mycket länge.

När beslut fattats ska de som får stanna överföras till arbetsförmedlingen, övriga lämna landet.

Migrationsverket får ofta hård kritik för sina avslagsbeslut som uppfattas som grymma och omänskliga. Den kritiken rinner lätt av personalen.

– Det är svårt att känna igen sig. De flesta som uttalar sig vet inte hur det egentligen förhåller sig i ett ärende och vi har ju krav på sekretess. Vi vet att vi gör ett seriöst jobb, säger Robert Wiklund.

Hittills i år har det höjda antalet asylsökande gjort att behovet av sängplatser ökat med cirka 500 i Sundsvall. Migrationsverket har fått hyra in sig i allt från stugbyar till vandrarhem och nedlagda anstalter. Näst i tur står kommunerna i Jämtland.

Hur många och vilken typ av boenden som behövs går inte att förutse.

– Vi vet inte. De som behöver bostad om tre veckor har ännu inte kommit till Sverige, säger Camilla Isaksson, teamledare för utredningsteamet.

När den grå minibussen till sist stannar vid ett av de hyreshus som är målet för dagen visar en av de asylsökande sitt betalkort och säger att det är tomt. Han kan inte köpa mat.

När han får veta att pengar finns på kontot från och med nästa dag stoppar han ner kortet i fickan. Utan kommentar.

De dagpengar han fått tidigare av Migrationsverket är slut, men syftet är att de ska räcka till mat på resan till Sundsvall.

Enligt Migrationsverket har dagersättning-en till asylsökande legat stilla sedan början av 90-talet. 1994 sänktes dagersättningen från 91 kronor till 71 kronor för ensamstå- ende och sedan dess har ersättningen legat stilla. 71 kronor är för lite, tycker personalen på boendeteamet i Sundsvall.

– Jag tycker att regeringen borde se över ersättningen, säger Robert Wiklund.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Upprop mot sexuella trakasserier inom sjöfarten

Idag presenteras ”lättaankar, ett upprop mot sexuella trakasserier inom sjöfarten. 1150 kvinnor i branschen har skrivit under sjöfartens eget #metoo-upprop. Läs mer

Fängelseblockad efter mordförsök

Fängelseblockad efter mordförsök

Franska fängelser har blockerats av personalen under de senaste dagarna. I förra veckan överfölls tre kriminalvårdare av en terroristdömd intern. Ett regelrätt attentat, enligt facket som nu kräver tryggare arbetsförhållanden. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Seko: Damberg lyssnade om Samhall

Mötet mellan LO-förbunden på Samhall och näringsminister Mikael Damberg igår torsdag var givande. Ministern lyssnade. Det säger Sekos ombudsman Annika Ödebrink Läs mer

Först på plats efter olyckan

Först på plats efter olyckan

Att se en svårt skadad, kanske avliden, människa påverkar alla. -Vi är inga hårda typer utan känslor, säger Anders, som är en av Trafikverkets olycksplatsansvariga. Läs mer

”Jag bestämmer över mitt arbete”

”Jag bestämmer över mitt arbete”

Läs mer

Han ger de asylsökande en röst

Han ger de asylsökande en röst

Viktor Bankes mobil ringer i det närmaste oavbrutet, sms trillar in, han svarar ett par tre gånger. ”Det kan vara dagis”, säger han ursäktande. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

Inga arbetare på riksdagslistan

Inte ett fackligt namn på valbar plats när socialdemokraterna i Norrbotten sätter ihop sin riksdagslista. Det är helt enkelt inte acceptabelt tycker LO-distriktet i Norra Sverige. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Samtal på liv och död

Samtal på liv och död

Lotta Andersson har varit med länge, medan Johan Ridell är ganska ny på jobbet som operatör på Polisens kontaktcenter i Malmö. De har mycket gemensamt och förenas i sin kärlek till de som ringer 114 14. Läs mer

Seko kritiserar utredning om strejkrätten

Seko kritiserar utredning om strejkrätten

Seko riktar allvarlig kritik mot den utredning regeringen har tillsatt för att se över strejkrätten. Om strejkrätten begränsas kan det få allvarliga konsekvenser för hela arbetsmarknadsmodellen varnar Seko. Läs mer

Därför röstar jag på socialdemokraterna

Läs mer

Ännu inte avgjort om Tågkompaniet tar över Krösatågen

I slutet av 2017 kom beskedet att Tågkompaniet tar över trafiken på Krösatågen från och med december 2018. Strax därefter överklagade Transdev beslutet. Läs mer

Samhall säger upp allt fler

I morgon träffar Seko och övriga sex LO-förbund näringsminister Mikael Damberg för att ge sin bild av arbetsmiljön och verksamheten på statliga Samhall. Ministern har kallat till mötet, enligt tidningen Fastighetsfolket. Läs mer

ITF-kontrollanter räddar sjömanslön

Sjömän på bekvämlighetsflaggade fartyg har svårt att få ut rätt löner. Men tack vare de svenska ITF-inspektörerna tvingades redarna betala över 850 000 kronor i retroaktiva löner under 2017 skriver Transportarbetaren. Läs mer

Kollektivavtal

Ett skriftligt avtal mellan arbetstagar- och arbetsgivarorganisation om löner och andra anställningsvillkor. Finns både på central och lokal nivå.

ROBOTISERING
Konduktören Niclas blev ersatt av en stolpe

Konduktören Niclas blev ersatt av en stolpe

Kommer robotarna att ta över jobben? Forskare, politiker, fack och arbetsgivare är överens om att vi står inför en helt ny arbetsmarknad. Sekotidningen har bland annat pratat med konduktören Niclas som blev ersatt av en stolpe och arbetsmarknadsministern som "leker med tanken" att a-kassan kan användas till kompetensutveckling även om man inte är arbetslös. Läs mer

Lokförare avled av sina skador

Lokföraren som skadades svårt i en arbetsplatsolycka i Bastuträsk onsdags förra veckan har avlidit av sina skador. Mannens arbetsgivare Green cargo fick beskedet natten till lördag. Läs mer

Kritiskt för den skadade lokföraren

Den lokförare som skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka i Bastuträsk i onsdags har flyttats till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hans tillstånd är kritiskt. Läs mer

Lokförare allvarligt skadad i arbetsplatsolycka

En lokförare vid Green cargo skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka i Bastuträsk igår morse. Läs mer