Vid förhandlingarna presenterade företagets ombud en lista på ett 30-tal punkter som skulle visa på det riktiga i avskedet. Det handlade om allt från att ha hotat en chef med stryk, kallat andra för idioter till han varit alltför kritisk mot företaget. Slutsatsen är att klubbordföranden brutit mot anställningskontraktet. Veolia hade över tio vittnen som skulle berätta om hur illa Per Johansson betett sig och hur han dessutom skadat företagets anseende.
Per Johanssons ombud, Annett Olofsson från LO TCO Rättsskydd gick igenom hela listan och tillbakavisade punkt för punkt. Under ett fem timmar långt förhör gav Per Johansson sin syn på anklagelserna från Veolia (som Connex bytt namn till).
Enligt Annett Olofsson var det här ett mål som handlade om yttrandefrihet, att en klubbordförande ska ha rätt att kritisera sin arbetsgivare. Hon hävdade att Veolia hade fel när de förde fram att det var privatpersonen Per Johansson de avskedat, inte klubbordordföranden. Som exempel nämnde Olofsson det anslag som kom upp på företagets anslagstavlor efter avskedet där Veolia skrev att de avskedat ”ordföranden” för klubb 119.
En stor del av förhandlingarna handlade om Veolia som företag; ökade ekonomiska krav, allt svårare att arbeta fackligt och problem med säkerhet och miljö, det som framför allt engagerat Per Johansson och resten av klubbstyrelsen. Och det är kritiken – och hur den uttrycks – mot säkerheten i tunnelbanan, presenterad i tidningar och flygblad som enligt Veolia är att överskrida rätten till kritik. Veolias ombud ansåg att Per Johansson ville ”krossa Connex”, och att han egentligen inte var intresserad av säkerhetsfrågorna.
Efter förhandlingarna säger Annett Olofsson att det var en ovanlig rätteång med ovanligt många vittnen, en omfattande anklagelseakt och två ordinarie domare.
– Och det är första gången jag sett en polispiket utanför arbetsdomstolen, säger hon.
Annett Olofsson vill inte spekulera om utgången men känner sig nöjd med förhandlingen.
– Vi hade förväntat oss mer. Deras vittnen var ofta svepande och osäkra.
Per Johansson håller med.
– Jag är förvånad över hur lite det blev kvar av all skit de kastade.
Per Johansson kan nu fortsätta sitt nya jobb som lokförare på ett bemanningsföretag.
Seko yrkar att avskedandet ska förklaras ogiltigt och at Per Johansson och förbundet för skadestånd för brott mot MBL, LAS och mot förtroendemannalagen sammanlagt 725000 kronor. Dessutom ska Per Johansson få lön från oktober 2005.
Dom faller den 25 april.