Krister Storm är Sekos klubbordförande på Ringhals. Han är inte orolig över säkerheten, men tror att aktionen kommer att leda till ökade krav från strålskyddsmyndigheten.

–Jag såg ett tiotal cyklister med vita rockar och texten stresstest på ryggen när jag gick ut från matsalen, säger han. De har bara tagit sig in på industriområdet och kan inte göra någon skada. Till produktionsområdet kommer de inte.

Han vet inte hur aktivisterna tog sig in på området och vill inte spekulera i hur det gick till, Krister Storm tycker att cyklisterna ser harmlösa ut.

–Men om de hade fått med sig vapen hade det blivit riktigt otäckt förstås, säger han.

Både Forsmark och Ringhals har tidigare fått kritik för bristande säkerhet. Forsmark har haft intrång och fått kritik för dålig säkerhetskultur. Ringhals hade en brand i reaktorhallen sedan någon glömt en dammsugare. Hur kan ni då vara trygga?

–Det är misstag som inte får göras, självklart. Det pågår ständigt arbete med att förbättra säkerheten, säger Krister Storm.  

Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan i mars 2011 begärde EU att alla kärnkraftverk i Europa skulle testas för att kontrollera säkerhet och motståndskraft mot bland jordbävningar och flygolyckor. Granskningen, som kallats stresstest och som Greenpeace refererar till, har gjorts av kärnkraftsföretagen, nationella myndigheter och EU:s högnivågrupp, är att EU:s kärnkraftverk i allmänhet håller hög säkerhetsstandard. Men det behövs ytterligare förbättringar av säkerheten i nästan alla kärnkraftverk i Europa.

Greenpeace håller inte med om slutsatserna utan menar att kärnkraftverken i Sverige måste stängas omedelbart.