Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Katarina Fahleson är socionomen som omskolade sig till maskinmästare. Nu ser hon till att fjärrvärmen når dit den ska. Foto: Anna Simonsson
Reportage

Glödhett när Katarina håller Stockholm varmt

I 50 mil långa ledningar susar hundragradigt vatten runt för att värma hem och företag i södra Storstockholm. Sekotidningen har träffat några av dem som ser till att allt funkar som det ska.

27 mars 2018 16:23

Katarina Fahleson, Oskar Nordmark och Tommy Pettersson är maskinmästare på Fittjaverket i södra Stockholm, en lite udda titel, påpekar Katarina Fahleson.

– Det är en titel till sjöss egentligen, men som vi använder här. På andra ställen skulle vi nog kallas driftstekniker, säger hon.

Hur som helst är de 3 av 140 personer som ser till att stockholmare i de södra delarna har det varmt inomhus. Fittjaverket är ett av fem fjärrvärmeverk som ägs av Söderenergi, som värmer de södra delarna av Stockholm, Södertälje, Huddinge och Botkyrka.

Just här eldar man bara när det behövs extra värme, som när det är extra kallt eller när något annat fjärrvärmeverk ligger nere.

När Sekotidningen är på besök eldas det i den ena av två pannor, den för träpulver och biooljan tallbeck.

– När tempen är under nollan utomhus drar vi igång här, säger Katarina Fahleson, och för ett lock åt sidan så vi kan kika in genom ett litet fönster.

– Därinne är det omkring 1 000 grader, säger Oskar Nordmark.

Pannan är välisolerad, för det är inte speciellt varmt utanför. Annat är det när vi tagit hissen upp till panntoppen, där det är närmare 40 grader varmt och såväl reporter som fotograf börjar svettas i sina vinterjackor.

Men Oskar Nordmark tycker att det är ganska svalt jämfört med hans förra arbetsplats.

– Det var ett större värmeverk, och där kunde det på sommaren bli uppåt 70 grader på vissa ställen i pannhuset.

I det dagliga arbetet handlar det mycket om ronderingar, att kolla att allt fungerar som det ska, läsa av mätare, byta filter och så vidare. Lättare reparationer och fix ordnar de med själva, men om det är större jobb tas mekaniker in för att göra reparationer.

Ronderingar ska även ske på ett antal pumpstationer som ska inspekteras med jämna mellanrum.

– Då kollar vi temperatur och tryck och att det inte läcker någonstans, säger Oskar Nordmark.

Plötsligt ringer det i Katarina Fahlesons telefon och vi får avbryta rundvandringen. Oskar Nordmark och Tommy Pettersson måste åka till pumpstationen i Rönninge för att återställa den efter en reparation av ett läckage.

– En packning hade gått sönder så det sprutade ut 98-gradigt vatten här. Det fick ju svalna lite innan vi pumpade ut det. Men nu är det fixat så vi ska dra igång stationen igen, säger Tommy Pettersson.

På golvet är det fortfarande ganska blött efter läckan. Oskar och Tommy klafsar runt i vattenpölar medan de fyller upp pumpsystemet med vatten. Det sker lite försiktigt för att kontrollera att den lagade packningen håller.

– Vi fyller upp med returvatten som inte är så varmt, bara runt 40 grader, om det skulle spruta någonstans, säger Oskar Nordmark.

Sedan förklarar de hur systemet är byggt. I Igelstaverket i Södertälje värms vatten upp till drygt 100 grader och skickas iväg i det som kallas framledningen. Vartefter vattnet färdas ut till hus och företag tappar det i tryck och värme. För att få upp trycket finns pumpstationer, som den i Rönninge, som ger vattnet ny fart, och för att få upp värmen eldas det i till exempel Fittjaverket. Sedan går vattnet tillbaka, i returledningen, till Igelstaverket där det hela börjar om igen.

– Allt är beroende av vartannat. Stänger vi ner här måste det kompenseras på annat håll. Vi har en effektgaranti, att leverera en viss mängd värme till Stockholm. Det är flera bolag som levererar i samma system och alla samarbetar, så om någon måste stänga ner på ett ställe kan någon annan dra på, på ett annat. Alla abonnenter ska ha sin värme, säger Tommy Pettersson.

– Det är därför det är så viktigt med det förebyggande arbetet, att alla delar i systemet fungerar som de ska, tillägger han.

När pumpstationen börjar bli fylld ringer de efter en elektriker som ska komma och dra igång maskineriet igen.

– Av säkerhetsskäl kopplas allt ur i ställverket så att ingen ska råka komma åt på-knappen när man håller på och reparerar. Så nu behövs en elektriker för att koppla på strömmen igen, säger Oskar Nordmark.

– Ja, det får inte vara något tryck i systemet när man ska lossa på saker, förklarar Tommy Pettersson.

Sekotidningen stannar emellertid inte och väntar på elektrikern tillsammans med Oskar och Tommy, utan åker tillbaka till Fittjaverket för att fortsätta rundturen med Katarina Fahleson.

Hon tar oss med till nedersta våningen i Fittjaverket, där det löper rör och ledningar kors och tvärs i taket, på väggarna och ibland rakt ut i rummet.

– Jo, det är väldigt mycket rör. Det är hetvatten i en del, ånga i andra och bioolja i några. Man lär sig efterhand vad som är vad, säger Katarina Fahleson, men tillägger sedan:

– Fast ibland är det lite svårt, då får man kolla på ritningen för att se vad det är för rör.

Vi går ut genom en dörr, över en gårdsplan och in i en annan byggnad. På dörren finns varningsskyltar med texten ”Explosiv atmosfär”. Där inne mals träpellets ner i stora kvarnar, till pulver som ska eldas. Katarina Fahleson förklarar att träpulvret är så finfördelat, att om det uppstår en läcka kan det gå illa.

– Om det är så mycket pulver i luften att man inte kan se en lysande lampa på två meters håll säger man att det finns explosionsrisk. Då kan det räcka att man tappar ett verktyg och att det slår upp en gnista så kan luften explodera.

Katarina Fahleson har jobbat på Söderenergi i snart tre år, efter att ha gjort sin praktik på företaget när hon gick värmeteknikerutbildningen. Tidigare jobbade hon som socialarbetare, men ville göra något nytt.

– Jag behövde ett arbete som var mer fysiskt och konkret. På fritiden är jag väldigt engagerad i volontärarbete som påminner mycket om socionomjobbet, så det blev lite för likt. Då kände jag att jag vill göra något annat på jobbet.

Hon är även vice huvudskyddsombud på arbetsplatsen, och vi pratar lite om riskerna med höga temperaturer, högt tryck och höga höjder.

– Vi har ändå varit förskonade från större olyckor. Men det är klart att man måste tänka på hur man öppnar en ventil till exempel, så man inte får en massa het ånga över sig.

De gånger det hänt olyckor har det handlat om konsulter som varit inne och gjort jobb.

– Där finns problem, de hamnar ofta mellan stolarna. Sedan byts konsulterna ut hela tiden, så det kan vara svårt med säkerhetsinformation och sådant, säger Katarina Fahleson.

Men på det stora hela tycker hon att arbetsmiljöarbetet flyter på bra och att arbetsgivaren är med på noterna.

När det börjar bli dags att runda av besöket har Oskar Nordmark och Tommy Pettersson ännu inte kommit tillbaka från pumpstationen. Men vi får hoppas att de fick igång pumpen igen. Med tanke på att hela Sverige strax efter vårt besök har drabbats av såväl rysskyla som köldsmocka och is-chock behöver vi all tänkbar värme.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

AD avgör tågvärdars rätt till ob

AD avgör tågvärdars rätt till ob

Den 20 juni avgör Arbetsdomstolen om två tågvärdar på Öresundståg har rätt till ob-ersättning för så kallad uppehållstid, tid då tågvärden inte utför sina normala uppgifter, men har betald arbetstid. Seko stämde Transdev, som kör Öresundståg, till AD hösten 2016. Läs mer

Avskedade kontrollanter till AD

Avskedade kontrollanter till AD

Seko stämmer ISS i Arbetsdomstolen för avskedandet av biljettkontrollanter i Stockholm. De centrala förhandlingarna med Almega ledde inte till att biljettkontrollanterna fick tillbaka sina jobb. Läs mer

ISS: Vi har vidtagit tillräckliga åtgärder

ISS: Vi har vidtagit tillräckliga åtgärder

ISS har vidtagit tillräckliga åtgärder när det gäller de sexuella trakasserierna på biljettkontrollen. Det säger ISS affärsområdeschef Ulrika Andersson. Läs mer

Fransk strejkvåg når energisektorn

Fransk strejkvåg når energisektorn

Franska energiarbetare stänger av strömmen för dåliga arbetsgivare och lovar samtidigt att leverera billigare el till hushållen. - Vi vill tvinga regeringen till att helt lägga om kurs, säger Rachel Neis, hos gasföretaget GRDF. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Sextrakasserier på ISS till AD

Sextrakasserier på ISS till AD

Seko och Almega kunde inte komma överens om hur problemen med sexuella trakasserier på ISS biljettkontroll ska lösas. Seko förbereder nu en stämning till Arbetsdomstolen. Läs mer

Många brev med narkotika på Posten

Brevbärare och postombud riskerar att oskyddade exponeras för den extremt farliga drogen fentanyl. Arbetsmetoder för att göra postpersonalen tryggare har tagits fram. Läs mer

”Vi är som Sherlock Holmes”

”Vi är som Sherlock Holmes”

Läs mer

Med jämlikhet i fokus

Med jämlikhet i fokus

Kadir Kasirga kom till Sverige från Kurdistan som 15-åring. Efter många år som fackligt aktiv i Seko kandiderar han i höst till riksdagen för Socialdemokraterna.
 Läs mer

Vem vill jobba mer?

Vem vill jobba mer?

Problemet är inte att det går dåligt för Sverige. Problemet är att våra gemensamma tillgångar är orättvist fördelade. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

”Jag är ung och har inte behövt kriga”

”Jag är ung och har inte behövt kriga”

– Varför ska man vara med i facket och betala medlemsavgift när alla får ta del av villkoren som vi förhandlar fram? Frågan lyfts när Sekos vice ordförande, Gabriella Lavecchia, besöker klubb Fastigheter i Stockholm, som en del av medlemsveckan. Läs mer

Tull vill att brevbärare knarkspanar

Tull vill att brevbärare knarkspanar

Tullkriminalen vill använda brevbärare som spanare, det väcker obehag och frågor om säkerhet och ansvar. Men brevhemligheten väger tungt. Läs mer

Facklig seger när MTR tar över städning

Den 1 maj tar MTR över städningen av pendeltågen i Stockholm. Enligt Seko innebär övergången en facklig seger för medlemmarna, då viktiga villkor behålls eller stärks. Läs mer

6F:s lönerapport får kritik

6F:s lönerapport får kritik

Det blev en hel del mothugg och kritik när 6F:s och Katalys rapport ”Lågt lönemärke gynnar högavlönade” diskuterades på ett seminarium i Stockholm på tisdagen. Läs mer

Facklig företrädare fick rätt – JK kritiserar Kriminalvården

Facklig företrädare fick rätt – JK kritiserar Kriminalvården

Kriminalvården får kritik av Justitiekanslern, JK, för att en regionchefer brutit mot repressalieförbudet i grundlagarna. Offentliganställda får inte straffas för att de uttalar sig om sin arbetsplats i media. Läs mer

Ny rapport: Arbetare missgynnas av lågt lönemärke

Ny rapport: Arbetare missgynnas av lågt lönemärke

De privatanställda tjänstemännens löner har ökat mer än arbetarnas vid flera avtalsperioder sedan sedan industriavtalets tillkomst 1998. För att vända trenden behövs ett högre ”märke” och samtidiga låglönesatsningar. Läs mer

Efter metoo – de efterlyser visselblåsare på sjön

Efter metoo – de efterlyser visselblåsare på sjön

På Youtube finns videon #lättaankar, där kvinnor inom svensk sjöfart vittnar om grova övergrepp och sexuella trakasserier på jobbet. Ett Metoo-upprop i branschen har samlat 1150 underskrifter. Läs mer

Strejkvakt

En vakt som har i uppgift att stoppa strejkbrytare från att arbeta på en arbetsplats som har försatts i blockad eller strejk.