Texten uppdaterad

Om två veckor stundar lokala förhandlingar för lokalvårdarna på MTR Tunnelbanan. Det är då det avgörs hur höga löneökningarna blir för var och en.

Semere Gerezgiher är lokalvårdare och ledamot av klubbstyrelsen. Han har inte hunnit studera det nya avtalet ännu, men tror att låglönesatsningen blir bra.

-Vi måste först förklara att avtalet inte innebär att alla ska få 24 000 kronor i månaden, säger han.

Idag tjänar 70-80 procent av lokalvårdarna på tunnelbanan under 24 000, många under 20 000 kronor per månad. De har individuella löner, vilket betyder att utfallet blir olika för var och en.

-Vi brukar få en del som individgaranti, förra året drygt 250 kronor, men annars kan det skilja mycket. En del kan få 1000 kronor mer än kollegerna, trots att alla gör samma jobb, säger Semere Gerezgiher.

Andra yrkeskategorier i tunnelbanan har tarifflöner, vilket även lokalvårdarna skulle vilja ha.

-Individuella löner kan vara bra, men då måste de sättas rättvist, säger han.

MTR Pendelklubben i Stockholm, vars tågvärdar också var uttagna till konflikten, säger vice ordförande Stefan Pagliarini att klubben är nöjd med att Seko fått igenom en låglönesatsning, som klubben länge kämpat för.

-Men, säger han, vi vill se avtalet i detalj innan vi kan säga hur bra det är i sin helhet.

Magnus Jonsson är vice ordförande för Seko på Götalandståg. Han tycker att det är väldigt bra att Seko kunde sluta ett avtal.

-Så skönt att vi inte behövde backa på något av våra krav. Det är en seger för förbundet. Skönt att vi slapp en konflikt, samtidigt som vi inte klarat det här utan att ta till strejkvapnet.

På Götalandståg omfattas lokförare, tågvärdar och en del administrativ personal av avtalet. Samtliga har tarifflöner, som nu höjs procentuellt enligt avtalet.

Det nya löneavtalet innebär i korthet att 6 procent avsätts till lönepotterna under tre år. Resten av utrymmet inom det så kallade ”industrimärket” på 6,5 procent, fördelas på 0,4 procent till flexpension från 18 års ålder, samt 0,1 procent till en försäkringslösning för loss of license, det vill säga för de som inte kan arbeta kvar i säkerhetstjänst.

Eftersom spårbranschen har lokala företagsavtal så finns det alltid möjlighet till lokala överenskommelser. Under förutsättning att de lokala parterna inte kommer överens om annat så gäller följande:

Första året ger löneöversynen  2,1 procent till potten, andra året 1,9 procent och 2019 2,0 procent. Utrymmet ska räknas på fast månadslön, dock lägst 24 000 kronor 2017. Det är här låglönesatsningen kommer in. Även den anställde som tjänar under 24 000 ska räknas som om hen har den lönen, vilket ger mer till potten.

Om det finns lönestegar eller motsvarande på företaget ska de höjas med 504 kronor första året, 466 kronor andra året och 501 kronor 2019.

Och enas parterna inte om något annat ska varje heltidsanställd ha minst 245 kronor, 250 kronor samt 256 kronor i generellt påslag.

Lägstalönerna och ungdomslönerna höjs också. Allra lägsta 18 årslön blir i år 17 953 kronor.

Avtalet omfattar 10 000 medlemmar.