Vattenfall har ett program som kallas 57+, en del som fyllt 57 år får möjlighet att få kortare arbetstid och behålla pensionen. 80-90-100 kallas räknesättet, vilket innebär att man jobbar 80 procent av tiden, får 90 procent av lönen men samtidigt räknas pensionen på 100 procent.
– Vi kommer ha stora pensionsavgångar. De närmaste 8-10 åren kommer 4.000 av de 8.500 anställda i Sverige att lämna företaget, säger Nils Friberg, projektledare på Vattenfall.
– Vi vill behålla den kunskapen som deras yrkeserfarenhet ger, fortsätter han.
Den franske arbetsmarknadsministern Gérard Larcher undrade hur Vattenfall lyckas med att få folk att stanna kvar och inte sluta vid 58 år som var vad den tidigare avtalspensionen medgav. Och hur facket kan gå med på detta.
– Det handlar om pengar, alla ser vad de får i pension i det orange kuvertet och eftersom pensionen bygger på antalet arbetade år minskar den om man går tidigare. Dessutom mår folk bra av att arbeta längre, man får struktur på dagen och känner sig behövd, säger Nils Friberg.
De fackliga företrädarna berättade att programmet är framtaget i dialog med facket. Ronny Ekwall från Seko tycker att 80-90-100 är en bra möjlighet för de av Sekos medlemmar som har kan få det.
– Men Vattenfall har själva grävt sin egen grop genom att avskeda personal tidigare, menar Ronny Ekwall.