Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Fransk cancerdom förvånar

För tre år sedan avled en fransk kärnkraftsarbetare i cancer. Nu döms arbetsgivaren, elbolaget EDF, till dryga skadestånd. Domen väcker förvåning i Sverige.

20 september 2013 10:54

Domen är den första i sitt slag i Frankrike. Den statliga eljätten EDF har förklarats som ansvarig för att en kärnkraftsarbetare fick lungcancer.

Historien handlar om Jean-François Cloix, som dog för tre år sedan. Under 30 års tid hade han arbetat med underhåll på kärnkraftverket i Dampierre-en-Burly i centrala Frankrike.

Även om han var rökare var hans änka övertygad om att det var strålningen på kärnkraftverket som var orsaken till sjukdomen. Efter att Försäkringskassan hade stämplat cancern som yrkessjukdom, beslutade hon sig för att stämma EDF.

Nu har Försäkringskassans domstol gett henne rätt och säger att arbetsgivaren har begått ett ”oförlåtligt fel”. Elbolaget ska betala skadestånd på drygt 825 000 kronor till mannens efterlevande.

Företaget har beslutat att överklaga. Enligt EDF:s advokat hade mannen utsatts för en strålning som ligger långt under de tillåtna gränsvärdena.

Under 30 års yrkesliv handlar det om totalt 50 millisievert, som ska sättas i relation till att det årliga taket är 20 mSv, hävdar företaget.

Domstolen säger inte uttryckligen att cancern enbart förorsakades av den joniserande strålningen, men att sambandet inte kan uteslutas.

– Arbetsgivaren var medveten om riskerna, och gjorde inte tillräckligt för att skydda honom, säger änkans advokat Emmanuelle Gintrac.

Hon berättar dessutom att strålningsvärdena handlar om uppskattningar, eftersom de tidigare inte dokumenterades lika noggrant som de görs idag.

Inget fack har stått bakom processen mot elbolaget. Hos ett av dem är man förvånad över domen.

– Ja, den är märklig. Det är förvånansvärt att företaget döms till oförlåtligt fel, trots att mannen har utsatts för en låg strålningshalt, säger Bruno Carraro, generalsekreterare i facket CFDT:s energifederation i centrala Frankrike.

Men han hoppas att domar av det här slaget gör att arbetsgivarna blir mer försiktiga med vad de utsätter personalen för.

Från svenskt håll möts den franska domen med förvåning.

– Jag har svårt för att tro på ett samband mellan arbetet på ett kärnkraftverk och den här tragiska historien. Åtminstone här i Sverige har vi ett bra fungerande strålskydd, och säkerhetsreglerna är väl inpräntade bland oss anställda, säger Mårten Walfridsson, som är Seko-ombud och arbetar med underhåll och reparationer av säkerhetsventiler på Ringhals.

– Kärnkraftsmotståndare har länge letat desperat efter bevis på att de anställda kan få cancer av sitt arbete. Men man har inte funnit detta samband, säger Ingrid Thune, före detta huvudskyddsombud på Forsmark. Hon säger också att det går att vara rökare och att arbeta på ett kärnkraftverk, bara man följer säkerhetsföreskrifterna.

Ingen av de tillfrågade vill uttala sig direkt om den franska domen, men förstår att franska fack kan vara förvånade.

– Min spontana reaktion är att de strålningsdoser som mannen har varit utsatt för ligger långt under alla gränsvärden. Eftersom han var rökare, hade det kanske varit lämpligare att stämma ett tobaksbolag istället, säger Ann-Christin Hägg, som är utredare i strålskyddsfrågor hos den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten.

Hon förklarar att de anställda skyddar sig mot radioaktiva partiklar, som kan finnas inom de så kallade kontrollerade områdena på kärnkraftverken.

Det är för att förhindra att dessa ska tränga in i kroppen, som man måste ha skyddsmask och skyddskläder, och låta bli att till exempel äta på plats.

– Men mig veterligen gäller motsvarande säkerhetsregler och samma gränsvärden på kärnkraftverk i hela EU.  Ann-Christin Hägg berättar att EU just nu arbetar på ett nytt direktiv vad gäller strålskyddet. Men detta kommer att gälla samhället i sin helhet.

Anna Trenning-Himmelsbach
redaktionen@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Depression vanligt bland sjömän

Depression vanligt bland sjömän

Mer än var fjärde sjöman visar tecken på depression. Orsakerna är bland annat dålig mat, isolering från anhöriga och långa tjänstgöringar. Det visar en studie om sjömäns hälsa gjord av Yale och Sailor’s society. Läs mer

Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket

Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket

– Jag skriver en lista och bockar av varje sak som jag har gjort när det blir körigt på jobbet, säger Janet Floreng Lindfors som arbetar som administratör på Sjöfartsverket i Malmö. Läs mer

Arbetsmiljöverket kritiserar Strukton

Arbetsmiljöverket kritiserar Strukton

Efter en inspektion på Strukton rail riktar Arbetsmiljöverket kritik mot företagets arbetsmiljöarbetet. Bolaget har två månader på sig att svara hur man ska åtgärda bristerna. Läs mer

SJ får vite för dålig arbetsmiljö

SJ döms att betala 600 000 kronor i vite på grund av att man inte rättat sig efter Arbetsmiljöverkets förbud rörande arbete på bangården i Hagalund. Läs mer

Ny föreskrift om social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket ska nu utfärda en ny föreskrift om social arbetsmiljö. Den behandlar ohälsosam arbetsbelastning, konflikter och kränkande behandling, samt att arbetstidens förläggning inte får leda till ohälsa. Läs mer

Arbetsmiljöbrott på Euromaint

En anställd på Euromaint föll och fick frakturer i höften och högerhanden när han arbetade på taket till en av SJ:s personvagnar. Bolaget har nu fått ett strafföreläggande med företagsbot på 300 000 kronor för arbetsmiljöbrott. Läs mer

Euromaint döms för arbetsmiljöbrott

Annandag jul 2010 skadades en av Euromaints anställda vid bärgning av ett urspårat tåg i Solna. Solna tingsrätt har nu dömt bolaget att betala 400 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott. Läs mer

Slår fast sambandet asfalt – cancer

Arbete med asfalt innebär hälsofaror, och kan öka risken för cancer. Det slår nu det franska folkhälsoinstitutet fast i en rapport. Facken är nöjda. Läs mer

Fransk cancerdom förvånar

För tre år sedan avled en fransk kärnkraftsarbetare i cancer. Nu döms arbetsgivaren, elbolaget EDF, till dryga skadestånd. Domen väcker förvåning i Sverige. Läs mer

Svevia döms för arbetsmiljöbrott

Dumperföraren gick ner i ett närmare tre meter djupt schakt för en kontrollmätning. På väg upp rasade schaktmassorna över honom och han skadades svårt. Nu har Svevia fått en företagsbot på 300 000 kronor för arbetsmiljöbrott. Läs mer