Kommer arbetskamraterna med på bild, så måste de säga ok.

Ibland kanske även arbetsgivaren måste göra det.

Mejla dina bilder till redaktionen@ sekotidningen.se senast 1 augusti.

Döp mejlet till Fototävling. Frågor om tävlingen kan du skicka till samma adress. Vi kan bara ta emot 5 MB per mail men det går bra att skicka flera.

Vinnarna i tävlingen presenteras i Sekotidningen nummer 4. Priserna utgörs av äran att bli publicerad, tillsammans med en trisslott.

Vinnarna utses av redaktionen tillsammans med den prisbelönta fotografen Jens Olof Lasthein.

Lek, testa, experimentera

Här tipsar Jens-Olof Lasthein om vägen till en bra bild.

Det finns inga regler, alla gör på olika sätt. Men här är några idéer jag själv använder mig av. Använd dem som känns meningsfulla för dig.

  • Bli vän med din kamera, och låt inte tekniken stå i vägen för bilderna. Det vill säga, du ska lära dig de reglage och finesser som är viktiga för dig, och välja en teknisk nivå som du kan hantera. Det viktiga är att du reagerar snabbt och intuitivt när situationen du vill fotografera dyker upp, och att du inte tappar fokus därför att du till exempel har glömt hur det var bländaren hängde ihop med skärpedjupet. De flesta kameror har helt utmärkta halv- och helautomatiska inställningar.
  • Ha alltid kameran till hands.
  • Var fysiskt nära dem du fotograferar – det kommer att kännas i den färdiga bilden – men behåll samtidigt en överblick över situationen, så att du hela tiden kan ändra vinkel, avstånd och förhållningssätt om det är nödvändigt.
  • Tro på dina egna upplevelser och känslor. De bästa bilderna är de där man får en idé om vem personen bakom kameran är.
  • Tänk inte för mycket när du fotograferar, gå på magkänslan. Efteråt, när du sätter dig ned för att titta igenom bilderna, har du tid att tänka efter och bedöma vilka av bilderna som egentligen blev bäst.
  • Lägg märke till ljuset, hur olika det kan bete sig, och använd dig av det.
  • Se fotograferandet som en lek. Experimentera. Testa. Undersök. Kom underfund med vad du gillar och fortsätt leka ännu mer i den riktningen.