Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Torbjörn Nygren kämpar mot Fas 3 Foto: Tommy Andersson
Nyhet

Förhörd efter Fas 3-artikel

Torbjörn Nygren och tre av hans kolleger gick ut i pressen och talade om hur illa det funkade i Fas 3. När tidningen kom ut blev de inkallade på förhör.

19 november 2014 16:10

För ett år sedan skrev Sekotidningen om Torbjörn Nygren och hans kamp mot meningslösheten i Fas 3. Han bjöd in riksdagsledamöter och sökte kontakt med andra i samma situation med målet att Fas 3 ska avskaffas (Läs reportaget här).

Efter det har hans kamp fortsatt. Han har fått tag på andra i Fas 3 och har regelbunden kontakt med riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S). Och det satte honom i klistret.

– Värmlands Folkblad (VF) skulle göra ett reportage om oss och jag frågade om de kunde få komma in i lokalerna. Men det blev tvärnej, säger Torbjörn Nygren.

I stället träffades de på en annan plats och det blev ett reportage som publicerades dagen därpå. Och det fick konsekvenser.

– Det kom en kvinna från anordnaren och kallade in oss en och en. Men bara vi fyra som varit med i reportaget. Hon ställde konstiga frågor som: vill du verkligen jobba och liknande. Samtidigt satt hon och trummade på det uppslagna reportaget i tidningen som låg på bordet, berättar han.

Han har senare fått veta att de tre andra, inte han, först blivit beordrade att skriva en redogörelse för varför de varit med i reportaget och lämna in till den lokala chefen.

– Men det tog hon tillbaka efter tio minuter.

Han är nu hos en annan utförare men han är noga med att påpeka att det inte är de olika utförarna han är ute efter – utan systemet som sådant.

– Fas 3 måste bort. Det är så vansinnigt att folk ska sitta i en lokal och göra meningslösa saker bara för att någon ska tjäna pengar på det.

Den åsikten delas av Lars Mejern Larsson. Som också är väldigt upprörd över förhörsmetoderna hos Torbjörn Nygrens förra anordnare.

– Det är ju rent käpprätt åt helsike, så får det bara inte gå till! Horribelt! Det enda de gjorde var ju att berätta om sin vardag i verksamheten – och så tar man till sån skrämseltaktik? Tja, mer argument än så behöver man inte för att förstå att det här systemet måste bort, säger han till Värmlands Folkblad.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

2 kommentarer

  1. Rolf

    En konstig fråga anordnaren verkar ha sagt är enligt artikeln :Vill du verkligen jobba? Ett självklart svar är :Naturligtvis men med lön, inte gratis där du som anordnare ska få betalt.

  2. gubbstrutten

    Ett självklart svar kan man tycka. Det är inte så svårt att vara både rolig, satirisk och elak när ens försörjning inte beror på det. Det finns ingen anställningstrygghet eller några uppsägningsregler inom fas3, allting grundar sig ju på ”frivillighet”.

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Förhörd efter Fas 3-artikel

Förhörd efter Fas 3-artikel

Torbjörn Nygren och tre av hans kolleger gick ut i pressen och talade om hur illa det funkade i Fas 3. När tidningen kom ut blev de inkallade på förhör. Läs mer

Rödgrön enighet om Fas 3

ALMEDALEN När företrädare för S, MP och V fick prata arbetsmarknadspolitik på ett seminarium i Almedalen var enigheten stor. Fas 3 ska bort och tron på människan återupprättas. Läs mer