Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete i telestolpar Foto: Skanova
Nyhet

Förbud mot ensamarbete i stolpar

Arbetsmiljöverket förbjuder allt ensamarbete i el- och telestolpar. – Ett välkommet beslut, vi har kämpat länge för det här, säger Göran Tjerngren, huvudskyddsombud på Relacom.

4 februari 2013 17:10

Arbetsmiljöverkets förbud är riktat mot Relacom, men gäller i förlängningen alla företag i branschen.

– Just det här förbudet är riktat mot Relacom men det var mer eller mindre en slump att vi började med dem. Det kunde lika gärna varit ett annat bolag med samma problematik, säger Rolf Viklund på Arbetsmiljöverket.

Relacom har invänt att ett förbud mot dem snedvrider konkurrensen och att man därför vill se lagstiftning i frågan i stället. Men i Arbetsmiljöverkets beslut menar man att den redan finns i Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter.

– Det är ingen ny föreskrift utan en tolkning av den befintliga. Det gör att det inte med automatik gäller alla, men en klok arbetsgivare förstår att det är så. Men vi kommer göra inspektioner på andra företag och har de samma typ av arbeten så kommer det bli samma beslut, säger Rolf Viklund.

Även huvudskyddsombudet på Relacom, Göran Tjerngren, tolkar det som ett totalförbud.

– Vi har varit i kontakt med skyddsombuden på de andra företagen och vi kommer köra en enad front. Det ska inte gå att komma förbi det här.

Relacom har även hävdat att man genom teknisk utrustning med larm och positionering har mött alla eventuella risker med ensamarbetet. Men det håller varken Arbetsmiljöverket eller Göran Tjerngren med om.

– Teknikerna kan ju vara långt ute i skogen så även om de lyckas larma kan det ju ta väldigt lång tid innan hjälpen kommer. Men har man någon med sig som kan första hjälpen kan det vara skillnaden på liv och död.

Dubbelbemanning på alla jobb i master och stolpar är resurskrävande och kommer, enligt Göran Tjerngren kräva nyrekryteringar.

– Min bedömning är att det behöver anställas folk. Företagen har ju dragit ner tidigare så det finns inga marginaler. Jag hoppas att man nu kan anställa lite ungdomar för vi har en ganska åldrad arbetskraft här på Relacom.

På Relacom är man förvånad över att förbudet riktas enbart mot dem.

 – Vi förstår inte riktigt bakgrunden till det här beslutet. Varför det riktas mot oss som enskilt företag. Det blir inte konkurrensneutralt, säger Lotta Lindgren, kommunikationschef på Relacom.

Hon påpekar att säkerheten alltid är i fokus men att det måste bli en fråga för hela branschen.

– Nu slår det oerhört hårt mot oss, med höga vitesbelopp om vi bryter mot förbudet. Vi utför en mycket stor mängd stolpklättringar varje vecka Och det råder redan brist på folk i branschen så det blir i princip omöjligt att genomföra.

Skanova äger det öppna telenätet i Sverige och är därigenom en av de största uppdragsgivarna för Relacom och dess konkurrenter. Förbudet får stora konsekvenser även för dem.

– Arbetsmiljöansvaret ligger ju hos våra underentreprenörer. Så det är en fråga för dem, säger Inger Gunterberg, kommunikationschef på Skanova.

Hon vill inte uttala sig om Skanova kan skjuta till extra pengar för redan tilldelade kontrakt.

– Vi har inte sett vilka konsekvenser det här får. Men det ligger ju inom gängse avtalshantering och det är inget vi kommenterar.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

3 kommentarer

 1. Danne

  Undrar om detta är som genomtänkt. Jag menar telearbetare har ju gått i stolp i över 100 år och olyckorna som hänt när utrustning har använts måste ju vara mindre än fingrarna på min högra hand. Har en släkting som jobbat i nätet sen 1967 både som tekniker och som utbildare på televerket och han har inte hört talas om någon olycka i stolpar. Helt orimligt att vi som tekniker inte ska kunna gå själva utan att ringa en kollega 3 mil bort för att gå upp i en stolpe.
  OBS!!!!! Detta är mina tankar. Andra får gärna ha egna åsikter.

 2. Per

  jag har inte varit med om någon alvarlig olycka pga av stolpklättring, inte heller hör att någon kollega har drabbats, jag har gått i stolp sen 1983 det är farligare att klättra på stege då man inte har någott fallskydd. Kanske man borde sanda utanför stationer till att böra med, jag har själv halkat utan för stationerna två ggr, även kollegor och andra entreprenörer har skadat sig pga det ej sandas(säkerhet är a&o men börja i rätt ände)

 3. Acuk

  Detta är helt rätt, Man ska inte vistas i stolp själv, du lever inte länge upp och ner.

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Arbetsmiljöverket kritiserar Strukton

Arbetsmiljöverket kritiserar Strukton

Efter en inspektion på Strukton rail riktar Arbetsmiljöverket kritik mot företagets arbetsmiljöarbetet. Bolaget har två månader på sig att svara hur man ska åtgärda bristerna. Läs mer

”Nu kan vi agera mot psykisk ohälsa på jobbet”

Det finns redan kunskaper om hur en bra fysisk arbetsmiljö ska se ut. Och hur skyddsombud och arbetsgivare ska agera för att nå dit. Sedan 31 mars finns en chans att också förbättra den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Läs mer

Ny föreskrift om social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket ska nu utfärda en ny föreskrift om social arbetsmiljö. Den behandlar ohälsosam arbetsbelastning, konflikter och kränkande behandling, samt att arbetstidens förläggning inte får leda till ohälsa. Läs mer

Uppsägningar på Relacom

Relacom varslar om uppsägning av omkring 400 anställda. Anledningen är att man förlorat flera kontrakt med Telia Sonera. Läs mer

Stopp vid stängd dörr

Stopp vid stängd dörr

Jan-Erik Swälas har arbetat som teletekniker sedan 1983. Arbetsgivarna har skiftat, men jobbet är sig likt. Läs mer

Skyddsstopp i tunnelbanan

Efter en brand i förra veckan stoppades i går allt arbete i biljetthallen på tunnelbanestationen i Hjulsta. Arbetsmiljöverket hävde stoppet delvis, men fortfarande är det stopp för arbete i spärrkur och personalutrymme. Läs mer

Hävt förbud mot ensamarbete i stolpar

Arbetsmiljöverket har tagit tillbaka sitt förbud mot ensamarbete i telestolpar. Motiveringen är att Relacom hade säkerhetsrutiner som Arbetsmiljöverket inte kände till. Läs mer

Förbud mot ensamarbete i stolpar

Arbetsmiljöverket förbjuder allt ensamarbete i el- och telestolpar. – Ett välkommet beslut, vi har kämpat länge för det här, säger Göran Tjerngren, huvudskyddsombud på Relacom. Läs mer

Förbud mot ensamarbete på Öresundståg

Det är förbud mot ensamarbete på Öresundstågen i samtliga län fram till 19 augusti. Läs mer