Det handlar om en arbetstidstvist med arbetsgivaren som går tillbaka till tiden innan Swedavia, som äger och driver ett antal svensk flygplatser, knoppades av från Luftfartsverket.
   1993 slöt fack och arbetsgivare ett avtal som sade att de anställda skulle vara lediga varannan helg. Men för att det skulle räknas som ett så kallat fripass så skulle det vara hela lördags- och söndagsdygnen och ytterligare tolv timmar efter det. Något som inte skett alla gånger.
   Skrivningen i avtalet är otvetydig enligt Lars Andersson, ordförande för företagsfacket på Swedavia. Men det höll arbetsgivaren inte med om och menade i stället att det handlade om en felskrivning. Så var inte alls tanken när man skrev på avtalet.
   Men Lars Andersson kunde då plocka fram gamla yrkanden, krav på förtydliganden och andra papper från de förhandlingar som föregick 1993 års avtal.
   – Då blev det tydligt att vi byggt upp det kravet under förhandlingarna och att arbetsgivaren svarade på vårt krav, säger Lars Andersson.
   Men det tog över ett år av förhandlingar där arbetsgivaren till och med plockade fram sin gamla förhandlare från 1993, som sedan länge har annat arbete, som intygade att det aldrig var meningen att de anställda skulle ha de extra 12 timmarna.
   – Men vi fick rätt till slut. En mycket trevlig seger för oss. Det är skönt att ingångna avtal gäller, säger Lars Andersson.
   De 16 medlemmarna i Ängelholm får mellan 1000 och 95000 kronor var, beroende på hur deras arbetstid varit förlagd. Men det hade kunnat vara mer. Den registrerade arbetstiden finns bara sparade från 2007, så längre tillbaka än så går inte att gå.
   – Men reaktionen bland medlemmarna var överraskning, de flesta hade trott att det inte skulle bli mer än några kronor hit eller dit, säger Jan Lundh som kommer lägga sina pengar på en resa med familjen.
   Nu hoppas han att de lokala facken på andra flygplatser runt om i landet tar tag i detta.
   – Ja, det är inte otroligt att det ser likadant ut på andra ställen så jag hoppas de tar lite action och börjar luska i det här. Det här visar ju att en stark fackförening kan stå upp mot arbetsgivaren.