-När jag var ung var det här nyliberala institutioner. I dag är det ojämlikheten som står även på deras agenda, att besöka World Economic Forum i Davos är som att delta på ett socialdemokratiskt partimöte, sa hon.

Den svenska modellen, med stark välfärdsstat och starka fackföreningar, är en förebild för att allt fler ekonomer och politiker, menade Magdalena Andersson.

Hennes tal kretsade mycket kring den ökade ojämlikheten i världen och i Sverige. Hon lyfte fram de ökade klyftorna som en orsak till att högerpopulism och intolerans ökar i omfattning. Och hon varnade för den utvecklingen.

-Ojämlikheten gör att samhället drar isär. Därför är det viktigt att ta debatten om vilket Sverige vi vill ha, att visa att det går att skapa en bättre värld för alla, genom omfördelning och bättre välfärd för alla, sa hon. Det är ni i fackföreningsrörelsen redan bra på.

Magdalena Andersson lyfte fram den socialdemokratiskt ledda regeringens politik och menade att den lett till ökad sysselsättning, minskad arbetslöshet och starkare statsfinanser.

I polemik med den borgerliga oppositionen och Sverigedemokraterna sa hon att sänkta skatter för personer med de högsta inkomsterna inte leder till minskad arbetslöshet.

-Vår politik visar tvärtom att det är mer pengar till välfärden, höjd a-kassa och höjd skatt för höginkomsttagare som förbättrar situationen på arbetsmarknaden.

-Moderaterna säger att miljonärer inte vill jobba om de får höjd skatt, men jag tror nog att har man en miljoninkomst släpar man sig nog till jobbet även om man inte har ett jobbskatteavdrag.

Magdalena Anderssons recept mot ojämlikhet är att få alla som kan i arbete, att höja kvaliteten i välfärdstjänsterna och få en fungerande omfördelningspolitik. Och så att göra arbetslivet tryggare.

Sekos ombud på den socialdemokratiska partikongressen i början av april fick igenom flera krav, noterade finansministern.

-Ni fick kongressen med på att hyvling ska bort från den svenska arbetsmarknaden, att allmän visstid ska skrotas och att tillsvidareanställning ska vara grunden. Tack för det!