Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Elin Öberg vet inte från månad till månad om hon har jobbet kvar. Foto: Daniel Olausson
Reportage

Fast jobb en ouppnåelig dröm

Snön faller mjukt över samhället. Gatorna är vita, plogade och släta. En och annan äldre dam har tagit sparken med på dagens inköpsrunda i Norrskensgallerian. Mitt emot den tre år gamla gallerian står flera av postens gula bilar parkerade under tak. Personalen slipper skotta men kallt är det likafullt.

19 december 2012 15:31

Det är i slutet av november och på posten i Gällivare är det mycket att göra. Vid tiotiden på morgonen har de flesta kammat posten för dagen och gjort i ordning sina blå lådor med såväl brev som paket.

På lastbryggan blåser det, och Elin Öberg snabbar sig på med att packa bilen. Elin är 20 år och har arbetat på kontoret sedan maj i år. Som flera andra på kontoret är hon timanställd. Det är en osäker och stressig tillvaro.

– Jag vet inte från månad till månad om jag har arbetet kvar. Det är svårt att planera, och flytta hemifrån känns avlägset, säger hon.

Elin Öberg bor med mamma i Porjus, fem mil från Gällivare.

– Bostäderna är dyra här och har man ing- en stadig inkomst blir det svårt, säger Elin.

Med den osäkra anställningen följer att hon inte heller kan planera sina vardagar. Varje anställningskontrakt anger ett visst antal timmar hon förväntas jobba den kommande månaden, men inget är hugget i sten. Arbetstiderna kan ändras från dag till dag. Ofta tvingas hon arbeta mer än heltid.

Tanken är att timvikarierna ska finnas till hands vid behov och alltid vara redo att ar- beta även om de inte är uppsatta på schemat. De ska se det som att alla dagar är vikta för Posten, även om det inte blir något arbete.

Elin Öberg tycker att det är svårt att få ihop att hon å ena sidan inte får veta om det finns arbete nästa månad, å andra sidan att hon arbetar mer än full tid, varje dag. Utan övertidsersättning. 07–16 är ordinarie arbetstid, Elin stannar ofta till 18. Hon får be- talt per timme, 125 kronor, inte mer. Övertid blir det bara när hon har ett fast schema på heltid och överskrider det.

– Trots att det så uppenbart finns behov av oss säger cheferna att det inte finns arbete. Och att det kan dröja väldigt länge innan vi kan få fast jobb. Vi får inte ens ett skriftligt schema, säger hon.

Elin Öberg är inte ensam om sin situation. På kontoret där hon arbetar finns 20 fast anställda på 19 tjänster och 10 vikarier, enligt produktionschef Tore Jirdén. Flertalet av de senare är timanställda, tre går på ledighetsvikariat för specifika personer.

Och så börjar det se ut inom hela företaget. Enligt Seko Posten ökar timanställningarna i omfattning och det är främst unga som får jobben. Några siffror finns dock inte, ännu.

Facket sa i våras upp ett avtal om behovs- anställningar som tillät 0-avtal (det vill säga avtal med 0 timmars arbetstid), men det har inte ersatts av något nytt. I stället ökar timmisarna.

Enligt Mats Lööf på Seko Posten kan facket i varje enskilt fall kräva att visstiderna ska bli fasta tjänster. Och förstås se till att timmisarna blir medlemmar. Mycket mer finns inte att göra.

I lagen om anställningsskydd finns anställningsformen allmän visstidsanställning som möjliggör timanställningar. Ny lagstiftning är på väg, men de förslag som lagts fram förändrar inget för Elin och hennes kolleger just nu. Förändringarna handlar om att minska möjligheterna att stapla visstidsanställningar på varandra i åratal. Det blir inget förbud mot osäkra kontrakt.

Nina Hirvonen är 21 år och började, liksomElin Öberg, som timanställd i maj. När hon får sitt anställningskontrakt är det oklart hur de kommande fyra veckorna ser ut. De timmar hon har i kontraktet ändras alltid.

– Jag kan fråga min chef 20 gånger hur jag ska jobba, men får ändå inget svar. Den förra chefen sa: kom klockan 07. Det skulle jag uppfatta som ett muntligt schema.

Nina Hirvonen vet varken ut eller in. Hon trivs och skulle gärna arbeta mer. Hon har bett om heltid men fått svaret att det inte finns jobb.

– Det finns inga tider till timanställda, får jag veta, och sedan anställer de fem nya precis efter. De behöver ju folk, men ger inga fasta anställningar, säger hon.

När Elin packat sin bil är det lunchdags och vi har tid att prata. Vi sätter oss i lunchrummet, där det är fullt med folk.

Mikael Johansson, som arbetat i många år, sitter vid bordet bredvid. Han tycker att villkoren för timvikarierna är urusla:

– Jag tycker inte att man ska behandla unga människor som man gör. När det var arbetsplatsträff i går fick de inte vara med, de får inga skriftliga scheman, de slängs hit och dit mellan arbetspass. Inte undra på att många lämnar oss, personalomsättningen är hög, säger han.

Efter den korta lunchen följer vi med Elin Öberg på en del av hennes turer. I dag ska hon köra tre distrikt i centrala Gällivare och strax utanför. Hon fick en veckas introduktion i maj och lär sig turerna allt eftersom.

Det är mycket trappspring inne i samhället. Hon kör säkert och vant med den lilla post- bilen, som kommer in på de smalaste av gårdar. Elin kör så nära portarna som möjligt.

– Jag känner mig sliten av ovisshet och av för mycket arbete. Posten verkar tro att vi lever för arbetet, säger hon.

Elin Öberg fortsätter sin runda och vi åter- vänder till kontoret där t f produktionschef Tore Jirdén sitter i ett rum mitt i lokalen.

Tore Jirdén har varit i Gällivare sedan i maj 2012 men började formellt sin anställning 1 november. Han har i uppdrag att se över organisationen på kontoret.

När han hör att timvikarierna på kontoret är oroliga över korta kontrakt och ovisshet, tycker han att det är orättvist.

Och skriftligt schema tycker han är onödigt eftersom arbetstiden är 07–16. Är man timanställd ska man vara beredd att arbeta varje dag.

– Man kanske inte trivs så bra med varandra. Tiden här blir ett sätt att prova på jobbet. Ingen har sagt till mig att de tycker att det är något fel på anställningsavtalen, säger han.

Ni har 20 fast anställda och 10 vikarier, tyder inte det på att ni är underbemannade?

– Vi ser över bemanningen och är inte i mål ännu. Vi har anställt 3 under hösten, men kan inte ha fler fasta just nu. Våra volymer skiftar hela tiden, vi gör prognoser men de måste ständigt ändras.

I mitten av 1970-talet hade varje enhet inom Posten 25 procent vikariehållning, berättar Tore Jirdén. Ett kontor med 10 tjänster hade 12,5 anställda.

– Så kan vi inte göra i dag, det finns inte ekonomi i det, säger han.

I dag utgår lokala chefer i stället från låg grundbemanning när de planerar antalet tjänster. En bemanning som helt och hållet förutsätter att det finns folk utifrån att plocka in vid behov.

När Sekotidningen lämnar Tore Jirdéns kontor är det sen eftermiddag och samtliga postbilar är ute på vägarna. Mörkret har sänkt sig för länge sedan, på torget lyser årets julutsmyckning upp ingången till Norrskensgallerian.

 

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Green cargo behöver lokförare – värvar offensivt

Green cargo behöver lokförare – värvar offensivt

Green cargo behöver rekrytera omkring 100 nya lokförare per år de närmaste åren. Nu tar man till nya grepp för att locka till sig folk. Läs mer

Konfliktfylld fransk vår

Konfliktfylld fransk vår

Idag, torsdag, har hälften av alla tåg ställts in. Järnvägspersonalen protesterar mot regeringens planer för spårtrafiken. Samtidigt strejkar statsanställda mot personalminskningar. Läs mer

Bring Citymail får nya ägare

Bring Citymail får nya ägare. Norska Posten säljer brevverksamheten till det tyska investmentbolaget Allegra Capital. Läs mer

SJ anklagar lokförare för mobbning

Flera lokförare har tilldelats erinringar av SJ efter att företaget anklagar dem för mobbning och trakasserier under en arbetsplatsträff i Stockholm. Seko SJ protesterar och har krävt att erinringarna dras tillbaka. Något SJ inte gått med på. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

I slutet av året hoppas sjöfartsbranschen ha en handlingsplan för hur branschen ska hantera och agera vid sexuella trakasserier och andra kränkningar. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Strömförande grind på tågstation

Strömförande grind på tågstation

Först åtta timmar efter anmälan åtgärdades en strömförande grind på en pendeltågsperrong i Stockholm. Grinden, som står så att allmänheten kan komma åt den, var feljordad och drog till sig så kallad returström när tågen passerade. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

Seko lämnar flyttande Nordea

Nordeas stämma röstade igenom en flytt av huvudkontoret till Finland. Det innebär att Seko går vidare med sitt beslut från i höstas om att lämna banken. Läs mer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Två inspektörer från Transportstyrelsen som skulle kontrollera säkerheten ombord blev bjudna på en bättre middag och uppgraderas till lyxhytt utan kostnad. Det avslöjar Dagens ETC. Enligt tidningens granskning har bjudresorna pågått i minst tio år. Läs mer

Bring citymail lägger ner brevbärarkontor

Bring citymail stänger kontor i Flen och Katrineholm och lägger istället postutdelningen på Prolog, Mittmedias tidningsdistributionsbolag. Förändringen planeras till maj 2018. Läs mer

Det blir inget åtal för elolyckan i Tyfors

Nu står det klart att det inte blir något åtal om arbetsmiljöbrott efter elolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Yrkande

Ett förhandlingskrav från arbetstagarparten.