– Jag kan snart inte ha det så här längre. Jag har jobbat här sedan hösten 2003 och Posten vet att jag vill ha mer timmar. Istället sänkte de mitt arbetstidsmått den 1 april när jag äntligen fick en tillsvidareanställning. Det var som ett aprilskämt. Det går inte att leva på 4.000 kronor i månaden.
Det säger Åsa Lind, 24 år, på postterminalen i Göteborg. Under de snart tre år som hon jobbat där har hennes visstidsanställningar varierat mellan 30, 45, 54 och 60 procent i olika perioder. Av ekonomiska skäl tvingas hon dela lägenhet med sin syster – eget boende är inte att tänka på.
Och hon är långt ifrån ensam.

Hanna Karlsson, Therese Henriksson, Emma Fredriksson, Lisa Bengtsson, Daniel Hermansson och Mikael Wilhelmsson är bara några av de andra som sitter i samma båt. Alla är både ledsna och arga över Postens agerande.
– Daniel och jag hade jobbat 57 procent på natten det senaste halvåret innan vi fick våra tillsvidareanställningar. Då tvingades vi gå ner till 30 procent, trots att vi båda ville jobba mer, säger Mikael Wilhelmsson.
– Vi som tidigare har jobbat mer får stämpla upp lite nu när vi bara har 30 procents arbetstid. Men när mina a-kassedagar tar slut tvingas jag välja mellan att säga upp mig från en tillsvidareanställning eller leva på 4.000 i månaden. Man känner sig så utnyttjad, säger Lisa Bengtsson.

Deltid är i första hand ett ungdomsproblem.
Det visar de siffror som Carina Benjaminsson tagit fram. Carina är 24 år och ungdomsansvarig i sektionsstyrelsen på postterminalen.
65 av totalt 154 tillsvidareanställda ungdomar under 30 år i produktionen har en anställning på mindre än 45 procent. Till det kommer de 24 ungdomar som provanställdes i slutet av maj.
Av de 178 tillsvidare- och provanställda som är under 30 år har bara 10 en heltidstjänst. Det motsvarar 5,6 procent!
Av de 548 tillsvidareanställda som är över 30 år har 70 procent en heltidstjänst.
– Att Posten tillsvidareanställer så många på 30 procent är något nytt. Det går inte att komma ifrån misstanken att Posten försöker undvika att anställa personal på 40 procent eller mer. Där går gränsen i kollektivavtalet för att få fri medicin, terminalglasögon och andra förmåner, säger Carina som tillsammans med sektionsstyrelsen undersöker om Posten verkligen följt företrädesreglerna.

Samtidigt som Posten tillsvidareanställde många den 1 april och sänkte deras arbetstid, så visar Carinas siffror också att man ökade användningen av bemanningsbolaget Academic Work. I mars köpte postterminalen in 682 timmar från dem. I april var siffran uppe i 927 timmar.
– Den nystartade ungdomsgruppen ska nu träffa sorteringschefen på terminalen för att reda ut vilka hinder som finns för mer arbetstid, så vi kan lösa dem. Det måste gå.