Bemötandet är viktigt, understryker hon, men arbetsgivare ska ge förutsättningar för ett bra bemötande genom att ha en trygg arbetsmiljö där personalen litar på varandra. Inte skicka medarbetare på bemötandekurser.

– Det har blivit populärt, men bemötandekurser leder till skuldbeläggande av personalen. Ofta finns det redan lokal kunskap om hur man ska agera när förutsättningarna finns, det vill säga tid och resurser.

Stöd för uppfattningen att hot och våld hänger samman med arbetsmiljön har Sofia Wikman i sin egen forskning. I avhandlingen Våld i arbetslivet, Uppmärksamhet, utveckling och åtgärder från 2012 går hon igenom de undersökningar som gjorts på området och har funnit att hot och våld ökar i de verksamheter där man har dragit ner på personal.

– Hot och våld ökar i vård, skola och omsorg, verksamheter som styrs av tanken att arbetet kan göras ”faster, better, cheaper”, på svenska: snabbare, bättre, billigare.

– Ekvationen går inte ihop. Resultatet blir sämre arbetsmiljö och därmed ökad risk för hot och våld.

När det gäller övervakningsyrken, som kriminalvård, kan hon inte se några ökningar. Tvärtom syns en liten minskning.

– Det är områden som redan ligger högt och där man har en vana av att hantera våld. Och kanske är bättre på att förebygga.

Sofia Wikman har också noterat att ju sämre arbetsmiljö det är på en arbetsplats, desto mindre känslighet finns det för att läsa av farliga situationer och ta hjälp av kolleger. Dåligt samarbetsklimat gör personalen sämre på att analysera vad som händer.

Sofia Wikman anser att man också måste fundera över varför människor blir våldsamma. Det skiljer sig åt i olika miljöer, men de flesta som jobbar med klienter med hjälpbehov kommer i situationer där maktförhållandet är ojämlikt och därmed riskfyllt.

– Den klient som får ett negativt besked uppfattar det ofta som integritetskränkande, vilket ofrånkomligen leder till situationer med mycket starka känslor. Om arbetsgruppen är trygg kan de se på kollegernas kroppsspråk om de behöver hjälp.

Ett bra sätt att förebygga hot och våld är att lära av katastrofer, läsa katastrofrapporter och arbeta systematiskt med att ta vara på alla felsteg och misstag. Som man gör inom flyget och kärnkraftsindustrin.

– Lyssna på personalen. Om en flygvärdinna har en magkänsla av att ett flygplan inte ska landa så räcker det för att man ska stanna och göra om inflygningen. Så bör det vara i övriga arbetslivet också.