Jag har gift mig i sommar med min partner. Till saken hör att jag och min syster fick överta mammas och pappas sommarstuga i fjol. Om det skulle hända mig och min partner något har jag hört att jag måste dela med mig av allt, även den stuga som jag och min syster fått av våra föräldrar. Finns det något jag kan göra för att försäkra mig om att jag får behålla stugan om vi i framtiden delar på oss?

Michael

 

SVAR:

Grattis till giftemålet! När du har tillgångar som du avser att inte dela med dig av för det fall någon av er ansöker om skilsmässa, ska du upprätta ett äktenskapsförord.

Ett äktenskapsförord är en handling där du anger om du vill att hela din egendom, eller en del, ska vara enskild egendom.

Enskild egendom innebär att egendomen är bara din och därför inte tas upp till bodelning om ni väljer att gå skilda vägar framöver. Ett äktenskapsförord ska alltid registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

Viktigt att komma ihåg är dock att ett äktenskapsförord inte påverkar arvet efter dig. Det innebär att din partner fortfarande kan ärva sommarstugan även om du upprättat ett äkten- skapsförord som gjort den till enskild egendom. Vill du även påverka arvsrätten måste du skriva ett testamente.

Sara Grafström