Uppfinningsrikedomen är stor och de fackliga organisationerna ställs gång på gång inför frågan hur de ska agera.

På Telia Sonera brottas facket med flera frågor samtidigt.

I butikerna vill arbetsgivaren kameraövervaka där kunderna befinner sig, men också back-office, där personalen har sina arbetsplatser.

– Det kan förstås finnas ett intresse av att bevaka värdesakerna, men vi är tveksamma till att även medarbetarnas skrivbord syns i bild, säger Tommy Karlsson, huvudskyddsombud för Seko i Telia Soneras butiker.

Diskussion pågår men fackets linje är att övervakningen ska vara så restriktiv som möjligt.

Helene Bohne Strauss, centralt huvudskyddsombud, anser att kameraövervakning ska ses som ett komplement. Om arbetsgivaren vill öka personalens säkerhet finns det så mycket annat att göra för att förebygga olycksfall och ohälsa.

På Telia Soneras kundtjänst spelas telefonsamtal in och det medarbetarna gör vid sina datorer registreras. Inspelningarna används i utbildningssyfteboch arbetsledaren plockar ut samtal som hen går igenom med den anställde. Det sker regelbundet.

Sekos ordförande på Telia Peter Wiklund säger att det också förekommer att samtal spelas upp i storgrupp när alla medarbetare är samlade.

– Vi har från fackligt håll inte haft så mycket att säga till om när det gäller hanteringen av denna information. I vissa fall utnyttjas den av kreativa chefer och av arbetskamrater på ett kränkande sätt, säger Peter Wiklund.

Energisektorn är en av de branscher där gps-övervakning är utbredd. Något som inte alltid används på rätt sätt, misstänker facket.

Skattemyndigheterna kräver att tjänstebilarna ska ha så kallade elektroniska körjournaler som lagrar uppgifter om bland annat var ett fordon befinner sig.

Körjournalerna och gps- systemen kopplas ibland ihop.

– Vi behöver avtal på det här området. Det ska finnas regler om vilka som ska få ta del av informationen och hur den ska användas. Körjournaler bör bara visas för Skatteverket exempelvis, säger Jan Persson, ordförande för branschorganisationen Energi.