– Från början trodde vi att det var ett företag som skulle skicka folk. Då krävde vi kollektivavtal. Men det har visat sig att det är en agent som ombesörjer arbetskraft. Det handlar om fem enmansföretagare, fyra från England och en från Nya Zeeland. Vi kräver att de här killarna kan visa varsin f-skattsedel, säger Jörgen Nilsson som är ordförande i Sekoklubben på varvet.
Det var i torsdags fick klubben fick information om att företaget lejt in utländsk arbetskraft. Bristen på utbildade kompositarbetare är akut och leveransen av ett antal bevakningsfartyg i kompositmaterial hotas. Men klubben vill ha alla papper klara innan entreprenörerna är på plats.
– Vi är inte emot utländsk arbetskraft i sig, även om man kan ha synpunkter på att det här är en halvmilitär verksamhet. Man ska egentligen vara svensk medborgare för att arbeta här. Men vi vill att det ska vara ordning och reda. De ska ha rätt lön och göra rätt för sig när de är här. Det kan bli fler som behöver komma hit. Varvet behöver nog 15 personer. Risken är att det blir 15 olika enmansföretag.
Bakgrunden till fackklubbens oro är det senaste inhoppet av ett utländskt entreprenadföretag på Karlskronavarvet, i slutet av 1990-talet.
– Vi hade ett företag som var här och hjälpte till att göra byggelement till Öresundsbron. De drog skatt för sina anställda men staten fick aldrig pengarna, säger Jörgen Nilsson.
För en av de 10-talet anställda som drabbades blev de ekonomiska följderna hårda. Efter drygt två år valde han att stanna i Sverige och fick då ta hand om dryga skatteskulder.
– Han fick själv betala in skatten till svenska staten, trots att hans arbetsgivare redan gjort avdrag. Det handlade om runt 200.000 kronor och vi fick hjälpa till att göra upp en avbetalningsplan med Skatteverket.