Är sommarsemestern viktig?

– Ja, för återhämtningens skull och för att det är vår möjlighet att tanka sol och värme.

Om det blir en regnig sommar då?

– Idén kring det perfekta sommarvädret gör att många känner att hela året blir förstört om sommaren regnar bort. Men det existerar ingen ”perfekt sommar” – det måste man inse annars blir man besviken.

Läs mer: Det här behöver du veta om stress

Hur lång tid tar det att varva ner?

– Ett par dagar. Det är en myt att det skulle ta flera veckor. Behöver du tre veckor för att varva ner från jobbet har du problem.

Ska man vara aktiv eller slappa?

– Generellt kan man säga att om du är aktiv på jobbet ska du ta det lugnt och tvärtom. Men självklart ska du göra det du tycker om.

Vad ska man undvika?

– Att se semestern som en prestation. Man måste inte ta med barnen till Legoland eller något liknande – de tycker lika mycket om att spela minigolf. Och man behöver inte åka på yogaresor eller klättra i berg för att sommaren ska ha varit lyckad.

Har semestern blivit ett projekt?

– Ja, och en statusmarkör. Att proppa dagarna fulla med aktiviteter ses som något bra.

Spelar sociala medier roll?

– O ja, där är alla alltid lyckade. Glada bilder med vänner som grillar i solnedgången. Tröttsamt och lätt att genomskåda, men det stressar folk. Mitt absoluta råd är: var kreativ när det gäller semestern – då behöver du inte göra som alla andra för att vara lycklig.

Vad ska man göra om man känner ångest inför semestersnacket i fikarummet om man inte har råd att göra något speciellt?

– Gör din grej efter de förutsättningar du har. Tro inte att de som åker på finsemestrar är så lyckliga som de låtsas på facebook.

Finns det andra fällor?

– Ja, att låta barnen styra hela semestern. Att man lägger upp en roadtrip efter alla ”sommarland” som finns. Barn är lyckliga om du är nöjd – och du är inte nöjd på svettiga, jobbiga ställen. Låt bli att ”konsumera kul” utan njut av det du vill göra. Och undvik semestersupandet – det är bara destruktivt och ett gift för kroppen. Man kan självklart dricka vin men alla vet vad jag menar.

Vad ska du göra på semestern i år?

– Snickra på ett fallfärdigt hus lite då och då. Jag jobbar oftast hela sommaren  eftersom jag gillar det.