Magnus Björkman, Spårsvetsare

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Vi får en lista på vad som behöver åtgärdas och så åker vi först dit och planerar jobbet. Har det blivit sprickor i rälsen måste den bytas ut. Annars kan det räcka att man räddar en gammal svetsning genom att göra en ny och slipa upp den.

 Hur länge har du jobbat som svetsare.

– På Infranord har jag arbetat i tio år, men jag har varit svetsare i princip hela livet. Först svetsade jag grävmaskiner och sedan båtar innan jag började här.

 Är det roligt?

– Själva svetsandet är jätteskoj. Man bara fäller ner hjälmen och sätter i gång. Ibland känns det som det är ett litet konstverk man håller på med, där varje sträng är en viktig del. Det gäller att alltid veta vad man gör, så det är lite av en utmaning hela tiden.

 Vad är det bästa med jobbet?

– Det är väldigt fritt. Vi styr och fixar allting själva, utan någon som står och flåsar oss i nacken och talar om vad vi ska göra. Vi får en lista på vad som behöver åtgärdas och så får vi fixa det på bästa sätt.

 Och det sämsta?

– Det är väldigt tungt, tunga grejer som vi lyfter och sliter med. Det mesta jobbet är ju på marknivå och det är ingen bra arbetshöjd. Jag tror att alla har känningar i rygg och axlar efter en bra vecka.

 Vad gör du när du inte jobbar.

– Jag tränar ett tjejfotbollslag, det blir kanske 15 timmar i veckan. Och så håller jag på att avsluta renoveringen av huset.

Men jag har också precis börjat spela golf och det har blivit som ett gift. Det är verkligen roligt. Jag vill bara vara där ute och spela hela tiden.

Magnus Björkman

Namn Magnus Björkman

Familj Fru, dotter och en hund

Ålder 42 år

Yrke Spårsvetsare

Arbetsplats Infranord i Malmö

Lön 27 600 kronor i månaden

Bostad Villa i Eslöv