Beslut om åtal kom i slutet av juni i år, nästan tre år efter mordet på kriminalvårdaren på häktet i Huddinge.

Seko tycker dock att åklagaren kunde ha krävt ut ansvar högre upp i hierarkin.

-Såväl på regional nivå som på huvudkontoret kände man till bristerna på häktet, säger Markku Murtosaari, Sekos huvudskyddsombud inom Kriminalvården.

Patrik Öhrnell, klubbordförande på häktet vid tiden för mordet och den som först vittnade om bristerna i arbetsmiljön, håller med.

I dag är Patrik ombudsman på Seko Stockholm efter att ha tappat glädjen i arbetet inom Kriminalvården.

-Det känns som om flera som borde ställas till ansvar undgår åtal. Den dåvarande regionchefen och flera på huvudkontoret kände till att det fanns brister i säkerheten och arbetsmiljön.

-Det gjordes kontroller av arbetsmiljöarbetet och det kom fram många brister men ingen vidtog några åtgärder för att förbättra situationen.

Kriminalvårdens chefjurist Elisabeth Lager säger i en kommentar att de ansvariga på regionen och den dåvarande generaldirektören har slutat i Kriminalvården.

-Alla blev djupt berörda av händelsen och vi tycker att det är skönt att ansvarsfrågan äntligen prövas efter den långa utredningen. Oavsett vad som händer i rättegången finns den här händelsen kvar hos oss. Den blir aldrig helt avslutad, säger hon.

Gunilla Järlhammar arbetar som kriminalvårdare på häktet, hon var skyddsombud när mordet inträffade och har fortfarande kvar sitt uppdrag. Hon säger att personalen väntat på åtalet och hon är personligen glad över att ingen vårdare åtalas.

-Det har funnits en rädsla för det. Men nu kan vi andas ut, säger hon.

I dag är arbetsmiljön på häktet något bättre, inte bra, men bättre, enligt Gunilla.

-Det är alltid två på promenaden och man är från ledningen varsam med ensamarbetet. I övrigt har det inte hänt så mycket, säger hon.

Trots att åtalet handlar om att tre chefer inte följt arbetsmiljölagens krav på att förebygga ohälsa eller olycksfall har Kriminalvården inte ändrat något i sitt arbetsmiljöarbete.

Elisabeth Lager säger att mordet inte lett till några större förändringar i hur arbetsmiljöarbetet bedrivs, men att större hänsyn tas till arbetsmiljön i säkerhetsarbetet.

-Efter händelsen tog vi fram åtgärdsplaner, rutiner skärptes och vissa lokaler byggdes om, säger hon.

Markku Murtosaari hoppas att den kommande domen i arbetsmiljömålet blir vägledande så att skyddsombud och fack vet vilka krav man kan ställa när det gäller säkerhet och bemanning. Än så länge har inte mycket hänt, anser han.

De tre chefer som åtalas nekar till brott. De arbetar kvar inom Kriminalvården, men har inget chefsansvar, enligt Elisabeth Lager.