Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Tema: Val 2018
– Sossarna avskaffade Fas 3, som de sagt, men för mig blev det ännu värre. Så min röst får de inte, säger långtidsarbetslösa Torbjörn Nygren. Foto: Tommy Andersson
Reportage

Efter Fas 3: ”På många sätt är det värre nu”

Torbjörn Nygren har varit arbetslös i åtta år. Under förra regeringen kämpade han för att Fas3 skulle avskaffas. Han fick som han ville, men han tycker inte att det blev bättre när den försvann.

28 mars 2018 15:55

December 2013 – det är ett drygt halvår kvar till valet som ska ta Socialdemokraterna och Miljöpartiet till makten. I Kristinehamn sitter Torbjörn Nygren och släktforskar, när han egentligen vill arbeta. Han har varit arbetslös sedan 2009, då företaget han arbetade för lades ner.

Han befinner sig i den hårt kritiserade sysselsättningsfasen, Fas 3, som är den sista åtgärden i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin som infördes av regeringen Reinfeldt 2007. Tanken är att långtidsarbetslösa ska ha någonstans att gå till om dagarna och någon form av sysselsättning. Han har krav på sig att söka jobb, resten av tiden kan han ägna åt sin nya hobby släktforskning.

Sekotidningen träffar honom på Sekos kontor i Karlstad, och han är arg.

– Fasansfull, beskriver han verksamheten som han anser helt saknar meningsfullt innehåll.

Hans kritik delas av många, med omdömen som: utnyttjande av arbetslösa, hittepåjobb och vuxendagis. I media uppmärksammas Fas 3-anordnare som tjänar stora pengar på att samla ihop arbetslösa i lokaler men utan att erbjuda dem vettig sysselsättning.

Torbjörn Nygrens största önskan är ett maktskifte i valet 2014 och att Fas 3 avskaffas. Han fick som han ville på båda punkterna.

Februari 2018 – det är drygt ett halvår kvar till riksdagsvalet. Nu träffas vi igen, på Sekos avdelningskontor i Karlstad. Torbjörn Nygren är fortfarande arbetslös men nu heter åtgärden Stöd och matchning inom jobb- och utvecklingsgarantin.

Från 31 januari i år förklarades nämligen Fas 3 avskaffad. Istället ska de som tidigare befann sig där få ett mer individanpassat stöd, som till exempel extratjänster i välfärden, praktik, utbildning eller andra åtgärder som ska leda till jobb.

För Torbjörn Nygrens del har inte mycket förändrats.

– De har bara bytt namn på eländet. På många sätt är det ännu värre nu, säger han med eftertryck.

Hur då?

– Till exempel när jag råkade höra ett telefonsamtal där en arbetsgivare ringde upp anordnaren och sa: ”Har du någe sånt där bidragsfôlk åt mä?” Då rös det i mig. De utnyttjar bara arbetslösa. Folk skickas iväg på praktik och sedan kommer de tillbaka samtidigt som arbetsgivaren ringer efter en ny.

Torbjörn Nygren tycker inte heller att de åtgärder som erbjuds passar för honom, vid hans ålder.

– Jag ska skickas ut på praktik, jag som har jobbat ett helt yrkesliv. Eller så ska jag utbilda mig. Tänk den anställningsintervjun: ”Jaha, hur länge har du jobbat som svetsare då?” ”Nä, jag är nyutbildad och 62 år gammal.”

Istället tycker han att Arbetsförmedlingen, som han menar redan går på knäna, borde ägna sig åt annat än att jaga gamla gubbar.

– Jag tycker att de kan släppa oss som är 55 plus. Det är klart att vi ska söka jobb, men att lägga en massa resurser på oss är onödigt. Vi behöver inte hjälp på samma sätt som unga och nyanlända, så det är bättre att satsa på dem.

I höst, tre veckor efter valet, fyller han 63 år.

– Om Moderaterna vinner valet är det kört, då orkar jag inte längre. Då tar jag pension så de slipper mig. Men det skulle bli knapert, eftersom jag inte tjänat in någon tjänstepension på flera år. Och bostadstillägg får jag inte förrän jag fyller 65, så jag vet inte hur jag ska göra, säger han.

Samtidigt är han, som varit socialdemokrat hela sitt liv, så besviken på den nuvarande regeringen att han inte kan tänka sig att rösta på (S) igen.

– Sossarna avskaffade Fas 3, som de sagt, men för mig blev det ännu värre. Så min röst får de inte. Jag tänker inte rösta över huvud taget, men majoriteten av de långtidsarbetslösa jag pratar med går ju över till Sverigedemokraterna i protest mot sossarna, som man upplever inte arbetar för vår sak.

– Erlander och gänget vrider sig i sina gravar, som jordfräsar, tillägger han.

 

Anders Persson på Seko i Karlstad har stöttat Torbjörn Nygren genom åren.

Han är särskilt besviken på arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Han är nämligen en sådan som inte knyter näven i fickan och gnäller för sig själv. Med hjälp av Seko bjöd han in till träffar för långtidsarbetslösa och träffade riksdagsledamöter. Nu har han vid tre tillfällen bett Ylva Johansson komma på besök för att träffa honom och andra i hans situation.

– Men då fick jag svaret från arbetsmarknadsdepartementet att de inte åker ut på enskilda fall. Då svarade jag att 40 000 personer är väl för f-n inte ett enskilt fall. Men det har jag inte fått något svar på.

Han har trots allt en viss anknytning till arbetsmarknaden genom lite påhugg i hamnen, ett par dagar i månaden vid behov. Där trivs han.

– Det är positivt som f-n. Framför allt den sociala biten. Alla är glada på jobbet och det är något jag inte varit med om på många år. Synd bara att det inte kan bli fler dagar.

Och det händer att han blir kallad till anställningsintervju. Även om det är svårt för en långtidsarbetslös 62-åring att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

– De ringde från Arbetsförmedlingen och sa att de hade någon där som ville prata med mig. Det var en företagare som sa att han ville träffa mig. Jag åkte direkt till honom, men när jag kom dit sa han att han inte ville ha någon långtidsarbetslös. Det ville han inte säga inför arbetsförmedlaren utan först när vi var ensamma. Jag blev ju förbannad, men samtidigt hade han rätt, det är så det fungerar. Han var den första som vågade säga det alla tänker.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

AD avgör tågvärdars rätt till ob

AD avgör tågvärdars rätt till ob

Den 20 juni avgör Arbetsdomstolen om två tågvärdar på Öresundståg har rätt till ob-ersättning för så kallad uppehållstid, tid då tågvärden inte utför sina normala uppgifter, men har betald arbetstid. Seko stämde Transdev, som kör Öresundståg, till AD hösten 2016. Läs mer

Avskedade kontrollanter till AD

Avskedade kontrollanter till AD

Seko stämmer ISS i Arbetsdomstolen för avskedandet av biljettkontrollanter i Stockholm. De centrala förhandlingarna med Almega ledde inte till att biljettkontrollanterna fick tillbaka sina jobb. Läs mer

ISS: Vi har vidtagit tillräckliga åtgärder

ISS: Vi har vidtagit tillräckliga åtgärder

ISS har vidtagit tillräckliga åtgärder när det gäller de sexuella trakasserierna på biljettkontrollen. Det säger ISS affärsområdeschef Ulrika Andersson. Läs mer

Fransk strejkvåg når energisektorn

Fransk strejkvåg når energisektorn

Franska energiarbetare stänger av strömmen för dåliga arbetsgivare och lovar samtidigt att leverera billigare el till hushållen. - Vi vill tvinga regeringen till att helt lägga om kurs, säger Rachel Neis, hos gasföretaget GRDF. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Sextrakasserier på ISS till AD

Sextrakasserier på ISS till AD

Seko och Almega kunde inte komma överens om hur problemen med sexuella trakasserier på ISS biljettkontroll ska lösas. Seko förbereder nu en stämning till Arbetsdomstolen. Läs mer

Många brev med narkotika på Posten

Brevbärare och postombud riskerar att oskyddade exponeras för den extremt farliga drogen fentanyl. Arbetsmetoder för att göra postpersonalen tryggare har tagits fram. Läs mer

”Vi är som Sherlock Holmes”

”Vi är som Sherlock Holmes”

Läs mer

Med jämlikhet i fokus

Med jämlikhet i fokus

Kadir Kasirga kom till Sverige från Kurdistan som 15-åring. Efter många år som fackligt aktiv i Seko kandiderar han i höst till riksdagen för Socialdemokraterna.
 Läs mer

Vem vill jobba mer?

Vem vill jobba mer?

Problemet är inte att det går dåligt för Sverige. Problemet är att våra gemensamma tillgångar är orättvist fördelade. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

”Jag är ung och har inte behövt kriga”

”Jag är ung och har inte behövt kriga”

– Varför ska man vara med i facket och betala medlemsavgift när alla får ta del av villkoren som vi förhandlar fram? Frågan lyfts när Sekos vice ordförande, Gabriella Lavecchia, besöker klubb Fastigheter i Stockholm, som en del av medlemsveckan. Läs mer

Tull vill att brevbärare knarkspanar

Tull vill att brevbärare knarkspanar

Tullkriminalen vill använda brevbärare som spanare, det väcker obehag och frågor om säkerhet och ansvar. Men brevhemligheten väger tungt. Läs mer

Facklig seger när MTR tar över städning

Den 1 maj tar MTR över städningen av pendeltågen i Stockholm. Enligt Seko innebär övergången en facklig seger för medlemmarna, då viktiga villkor behålls eller stärks. Läs mer

6F:s lönerapport får kritik

6F:s lönerapport får kritik

Det blev en hel del mothugg och kritik när 6F:s och Katalys rapport ”Lågt lönemärke gynnar högavlönade” diskuterades på ett seminarium i Stockholm på tisdagen. Läs mer

Facklig företrädare fick rätt – JK kritiserar Kriminalvården

Facklig företrädare fick rätt – JK kritiserar Kriminalvården

Kriminalvården får kritik av Justitiekanslern, JK, för att en regionchefer brutit mot repressalieförbudet i grundlagarna. Offentliganställda får inte straffas för att de uttalar sig om sin arbetsplats i media. Läs mer

Ny rapport: Arbetare missgynnas av lågt lönemärke

Ny rapport: Arbetare missgynnas av lågt lönemärke

De privatanställda tjänstemännens löner har ökat mer än arbetarnas vid flera avtalsperioder sedan sedan industriavtalets tillkomst 1998. För att vända trenden behövs ett högre ”märke” och samtidiga låglönesatsningar. Läs mer

Efter metoo – de efterlyser visselblåsare på sjön

Efter metoo – de efterlyser visselblåsare på sjön

På Youtube finns videon #lättaankar, där kvinnor inom svensk sjöfart vittnar om grova övergrepp och sexuella trakasserier på jobbet. Ett Metoo-upprop i branschen har samlat 1150 underskrifter. Läs mer

Arbetsvärdering

En systematisk metod för att bestämma krav och svårigheter i olika arbeten. Används för att kunna bedöma om olika arbeten är likvärdiga när man bestämmer lön. Det finns flera system för arbetsvärdering, men inget som alla är nöjda med.