– Med facit i hand undrar man hur de tänkte. En anställd dog på häktet i Huddinge, men då var ingen ansvarig, men när vi från facket skulle besöka häktet i Malmö ansågs vi vara en för stor säkerhetsrisk för att överhuvudtaget få komma in, säger Roger Nilsson, samordnare inom Kriminalvården syd.

– Jag och Lennart Fransson, som är regional arbetsmiljösamordnare, hade avtalat med tre fackliga förtroendevalda som arbetat länge på häktet. Jag har under många år arbetat på en avdelning med grova ungdomsbrottslingar och Lennart Fransson är larmchef på Kirsebergsanastalten – alltså den första som ska vara på plats om det händer något – hur vi skulle kunna vara en säkerhetsrisk är helt obegripligt för mig. Jag förstår inte hur man resonerade.

Ärendet gick upp på central nivå och nu har man nått en förlikning.

– Arbetsmiljön har blivit bättre på häktet och det är ju det som är meningen med det fackliga arbetet, säger Roger Nilsson. Han tillägger:

– Nu har vi till och med blivit inbjudna till nyöppningen av det nya häktet i Malmö, säger Roger Nilsson. Vi upplever att samverkan fungerar bättre nu och det är ju så vi ville ha det från början.