Det kan ses som ett svar på att allt färre företag genomför de lagstadgade lönekartläggningarna.  
  Fackförbundet Unionen har i en undersökning visat att bara hälften av tusen tillfrågade företag genomfört en lönekartläggning det senaste året. Unionen menar att de beror på att den borgerliga regeringen sänkt kraven. Från 2009 behöver företag med mer än 25 anställda göra en lönekartläggning bara vart tredje år mot tidigare varje år. Tidigare var gränsen för antalet anställda 10. 
   – Det är oerhört viktigt att lönekartläggningens görs kontinuerligt. Det är ett sätt att få upp frågan om kvinnors och mäns löner på agendan på företagen. Det har våra undersökningar visat och det har jag personlig erfarenhet av. Det gör skillnad, sa Unionens andre vice ordförande Martin Linder, på ett seminarium om lönekartläggning i går tisdag. 
   På seminariet deltog politiker, forskare, arbetsgivare och fackligt folk. Alla sa sig vara överens om att löneskillnader på grund av kön inte ska förekomma. Men när det gäller metoder att nå dit så var enigheten inte lika stor. Arbetsgivarorganisationen Almega vill avskaffa lönekartläggningsbestämmelserna. 
   – Det är för dyrt och ger för lite. Vi vill hellre satsa på bra lönekriterier i den lokala lönesättningen, sa Fatima Hollander, förhandlare på Almega Tjänsteföretagen. 
   Hon fick mothugg av såväl Martin Linder som Ylva Johansson, socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor. 
Ylva Johansson lyfte fram att systematiskt arbete alltid gynnat kvinnor som grupp.
   – Statistik, kunskap och systematik är oerhört viktigt för att komma till rätta med det som verkar vara små skillnader mellan män och kvinnor på en arbetsplats, men som i längden är ett betydligt större problem, sa Ylva Johansson, som kräver att lönekartläggningarna åter ska bli årligt återkommande. 
   Lena Svenaeus, tidigare Jämställdhetsombudsman, påminde om att de fackliga organisationerna ska vara med i arbetet med lönekartläggning från början till slut. Hennes erfarenhet från Jämo var att en lönekartläggning som är gjord på rätt sätt bidrar till att minska löneskillnader som beror på kön.