Löneökningar som ska genomföras omgående.

-Modellen slår hårt mot de företag som missbrukar timanställda, medan andra klarar sig från ökade kostnader, säger P O Fällman, ombudsman på Seko.

-Vår bestämda uppfattning är att det leder till färre timanställda, eftersom det blir så mycket dyrare än att ha fast anställd personal.

Gårdagens överenskommelse har två delar. Nya moment i det centrala avtalet respektive ett nytt lokalt avtal som gäller för all tågtrafik som Veolia har i Sverige.

Först det centrala avtalets bestämmelse:

Alla timanställdas löner på hela avtalsområdet höjs från ingångslön till genomsnittlig lön för respektive yrkesgrupp.

Det innebär att timanställda, och hit räknas alla former av visstidsanställda ska ha en timlön som motsvarar genomsnittet för den aktuella yrkesgruppen. Enligt samma modell som finns på LO:s bemanningsavtal.

I dag får timanställda en timlön som baserar sig på spårbranschen ingångslön.

För en tågvärd på SJ innebär höjningen att lönen är baserad på 22-23 000 per månad istället för 18 000 kronor i dag.

De nya reglerna innebär också att timanställda som får arbete utlagt senare än 48 timmar innan det ska utföras får en höjning av timlönen med ytterligare sex procent.

Enligt Seko är just kort varsel det vanligaste sättet att bemanna med timanställda. Det kommer att slå hårdast mot de företag som har kort framförhållning.

Samtidigt ligger fortfarande lönen för nya tillsvidareanställda kvar på ingångslön. Alltså blir det billigare att anställa på fast heltid.

För att de timanställdas löner ska kunna höjas får samtliga medlemmar som arbetar på branschavtalet avstå 0,15 procents löneökning i år.

-Det är väldigt lite, kanske 27 kronor per individ, och innebär en försäkring mot försämringar av anställningstryggheten för alla, säger PO Fällman.

Så den lokala överenskommelsen för hela Veolias tågverksamhet:

Deltidsanställningarna begränsas till 5 procent av antalet produktionstimmar. Och timanställningarna begränsas till 5 procent av antalet produktionstimmar.

Det här innebär att såväl Öresundståg som Kustpilen, Snälltåget och Krösatåg får in en regel om begränsning av andelen deltids- och timanställda till fem procent. Hur många personer det blir beror på hur många anställda som finns. På Öresundståg räknar Seko med en grundbemanning på 380 anställda, vilket betyder ett tak på 19 årsarbetande deltidare och timmisar. Betydligt färre

Varje månad ska andelen stämmas av i ett nyinrättat partssammansatt arvodistråd. Visar det sig att företaget inte följer regeln om högst fem procent betecknas det som avtalsbrott. Och det blir möjligt tvista.

Seko och Veolia ska ta fram gemensamma verktyg för att uppnå högsta möjliga effektivitet i scheman.

Det här blir Sekos bidrag till att ge arbetsgivaren en högre effektivitet i arbetet. Det vill säga se till att lokförare och tågvärdar arbetar sin fulla arbetstid, eller näst intill.

Sekos ordförande på Öresundståg Jens Kvist Christensen har räknat på hela verksamheten och kommit fram till att det går att få ut 96-98 procent arbetstid. Om planeringen blir bättre från ledningens sida. Nu är det tänkt att parterna tillsammans ska hitta ett verktyg som gör det möjligt att rita fulla scheman.

Facket hoppas att några anställda söker till de nya morgon- och kvällsgrupper som bildas samt till en superskubb (vikariepool) som parterna skapar tillsammans. Det förutsätter att man blir överens om avsteg från kollektivavtalets regler om arbetstider.

Enligt Seko, finns det dock redan i dag regler i kollektivavtalet som underlättar planeringen, regler som Veolia inte utnyttjar.

-Det finns en reserv där arbetsgivaren exempelvis lagt ut ramtid för lokförare, mellan 08-16, då det är tänkt att han eller hon ska jobba. Om det då behövs en förare från klockan 12 till en tur som sträcker sig längre än till klockan 16 har Veolia inte beordrat personen att arbeta längre, utan tagit in en timanställd.

Trots att avtalet gör det möjligt att beordra en förskjutning av arbetstiden.

-Det är deras egen dåliga planering som är roten till mycket av problemen. Det vill vi se ett slut på nu, säger PO Fällman.